Negocieri pentru Brexit: May, în vizită la Merkel şi Macron înainte de summitul liderilor UE. Guvernul britanic convoacă alegeri europarlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Theresa May FOTO Arhivă
Theresa May FOTO Arhivă

Premierul britanic Theresa May s-a angajat de luni într-o intensă activitate diplomatică menită convingerii liderilor europeni să accepte o nouă amânare a ieşirii Regatului Unit din UE şi evitării unui Brexit dur.

Prevăzută iniţial pentru 29 martie, ieşirea Marii Britanii din UE a fost amânată pentru 12 aprilie. Dar, în lipsa unei susţineri în Parlamentul de la Londra pentru acordul Brexit negociat de Theresa May cu Comisia Europeană, şefa Guvernului britanic îşi doreşte o nouă amânare până la 30 iunie, cu posibilitatea unei ieşiri mai devreme în cazul ajungerii la o înţelegere cu aleşii.

Luni, premierul conservator britanic a vorbit la telefon cu premierul olandez Mark Rutte, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker şi şeful Consiliului European Donald Tusk. Marţi, Theresa May se deplasează la Berlin, apoi la Paris, unde va fi primită de cancelarul Angela Merkel, respectiv preşedintele Emmanuel Macron. Pentru o nouă amânare, ea are nevoie de acordul tuturor celorlalte 27 de state membre UE, care se vor reuni într-un summit extraordinar miercuri la Bruxelles.

„Există motive bune de a purta discuţii, în contextul în care Regatul Unit şi UE în formula 27 se află într-o situaţie dificilă, arzătoare“, a declarat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al lui Merkel.

Pe de altă parte, preşedinţia franceză a considerat „puţin prematură“ cererea cu privire la amânarea Brexitului şi a explicat că aşteaptă „un plan credibil“ din partea Londrei până miercuri.

Mark Rutte a scris pe Twitter că va da un răspuns în funcţie de „garanţiile sincere de cooperare“ oferite de Regatul Unit.

Pe fondul acestei situaţii incerte, Guvernul britanic a decis luni seara să organizeze alegerile europarlamentare la 23 mai. Totuşi, Guvernul May afirmă că îşi doreşte să ajungă până la 22 mai la un acord şi să nu mai fie nevoie de alegeri europarlamentare în teritoriul britanic, la aproape trei ani de la referendumul pentru Brexit câştigat la limită de tabăra pro-ieşire.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite