Franţa, Spania şi Belgia, pregătite să forţeze ieşirea Marii Britanii din UE peste o săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Franţa a câştigat sprijinul Spaniei şi al Belgiei în decizia de a forţa retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord pe Brexit pe 12 aprilie, în cazul în care nu vor apărea propuneri semnificative din partea Londrei, potrivit unei reuniuni a UE27, transmite The Guardian.

Conform unei note interne a UE, ambasadorul francez a obţinut susţinerea colegilor spanioli şi belgieni, argumentând că ar trebui să existe cel mult o scurtă extindere, pentru câteva săptămâni, a Brexitului, pentru a evita o criză financiară, potrivit The Guardian. El a afirmat că nu a reuşit să găsească „niciun argument în scrisoarea premierului Theresa May pentru o amânare lungă” şi că nu există nicio justificare pentru o astfel de amânare, ci doar pericole.

Dacă UE ar permite o amânare de doar două săptămâni a Brexitului, Marea Britanie ar avea oportunitatea de a revoca Articolul 50 – cel care declanşează procedura de ieşire din UE. Astfel, parlamentul ar putea vota între un Brexit fără acord sau anularea ieşirii din UE.

Reprezentantul german a argumentat că un Brexit fără acord ar trebui evitat sub orice formă, se arată în notă.

„Dacă Consiliul European va considera că va exista un Brexit fără acord săptămâna viitoare, vom amâna probabil pentru două săptămâni pentru a ne pregăti. Un Brexit fără acord rămâne scenariul cel mai probabil”, a afirmat ambasadorul francez, fiind susţinut de Spania şi Belgia.

 

Premierul britanic Theresa May i-a scris preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, vineri pentru a-i cere ca Brexitul să fie amânat până pe 30 iunie pentru a avea timp să obţină susţinerea parlamentului.

Răspunzând scrisorii lui May, Amelie de Montchalin, ministrul francez pentru Afaceri Europene, a afirmat într-un comunicat: „Consiliul European a luat o decizie clară pe 21 martie ... o altă amânare cere ca Marea Britanie să vină cu un plan clar şi o susţinere politică credibilă”. Consiliul va decide apoi care vor fi condiţiile pentru acea amânare, a precizat ea.

„În absenţa unui astfel de plan, vom considera că Marea Briatnie a ales să părăsească UE într-o manieră dezordonată”, a afirmat ea.

Tusk face campanie printre celelalte state membre ale UE să accepte o amânare „flexibilă” de un an existând opţiunea ca Marea Britanie să părăsească blocul european mai devreme dacă acordul va fi ratificat de parlament. Tusk ar fi descris planul ca fiind „singura cale rezonabilă”.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite