Marea Britanie îşi retrage soldaţii din Ucraina. Englezii nu ar trebui să se aştepte la o evacuare militară, aşa cum au văzut cu Afganistanul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militari britanici desfasurati in cadrul NATO Foto ilustrativă EPA-EFE
Militari britanici desfasurati in cadrul NATO Foto ilustrativă EPA-EFE

Cetăţenii britanici care aleg să rămână în Ucraina nu ar trebui să se aştepte la o evacuare militară în cazul în care izbucneşte un conflict cu Rusia, aşa cum au văzut că s-a întâmplat în vară în cazul Afganistanului, a declarat sâmbătă ministrul junior al apărării, James Heappey, pentru Sky News.

"Cetăţenii britanici ar trebui să părăsească imediat Ucraina prin orice mijloace posibile şi nu ar trebui să se aştepte, aşa cum au văzut în vară cu Afganistanul, că ar exista vreo posibilitate de evacuare militară", a spus ministrul junior al apărării, James Heappey.

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat vineri că trupele britanice trimise pentru a-i antrena pe soldaţii ucraineni se vor întoarce în curând.

"Nu vor fi trupe britanice în Ucraina dacă va exista un conflict cu Rusia", a declarat Heappey. 

Heappey a precizat că nu a fost luată încă nicio decizie privind prezenţa diplomatică a Marii Britanii în Ucraina. 

"Rămân la Kiev şi continui să lucrez acolo cu o echipă de bază. Ambasada rămâne operaţională", a scris pe Twitter ambasadorul britanic în Ucraina, Melinda Simmons. 

Vineri, guvernul britanic şi-a sfătuit cetăţenii să părăsească Ucraina acum, cât timp mai sunt disponibile mijloace comerciale şi a recomandat să nu mai călătorească în această ţară.

Mai multe ţări cer cetăţenilor lor să plece din Ucraina

SUA au decis sâmbătă să scoată din Ucraina o parte a personalului diplomatic, iar două surse Reuters au spus că amricanii îşi retrag şi personalul de la OSCE.

Rusia a anunţat şi ea vineri retrageri de personal diplomatic, susţinând că ”poate anglo-saxonii pun ceva la cale”.

Joi, Joe Biden le-a cerut cetăţenilor americani să plece imediat din Ucraina deoarece "lucrurile ar putea scăpa de sub control foarte rapid".

O serie de naţiuni au făcut recomandări similare, printre ele fiind Canada, Germania, Norvegia, Australia, Noua Zeelandă, Marea Britanie, Japonia, Letonia, Lituania şi Olanda.

Ucraina a minimalizat vineri importanţa apelului lansat de liderul de la casa Albă afirmând că „nu există nimic nou”.

UE a recomandat şi ea personalului neesenţial al reprezentanţei sale de la Kiev să plece şi să lucreze de la distanţă din străinătate, potrivit lui Josep Borrell.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite