„Der Spiegel”: CIA deţine informaţii despre ziua aleasă de Rusia pentru a ataca Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi ruşi FOTO Getty Images
Soldaţi ruşi FOTO Getty Images

Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a Statelor Unite deţine informaţii potrivit cărora Rusia a plănuit să atace Ucraina pe 16 februarie. Mai multe state şi-au anunţat cetăţenii să plece din Ucraina şi să evite călătoriile în această ţară.

CIA şi oficiali din armată l-au informat pe preşedintele Joe Biden că, potrivit celor mai recente informaţii obţinute, există temeri că Rusia va ataca Ucraina miercurea viitoare, relatează publicaţia germană „Der Spiegel”.

Conform surselor „Der Spiegel”, Statele Unite au oferit aliaţilor informaţii despre rutele exacte folosite de militarii ruşi, precum şi despre sarcinile primite de unităţile din care fac parte.

Politico scrie că a obţinut informaţii că Joe Biden a evocat ziua de 16 februarie în videoconferinţa avută vineri cu liderii europeni, între care preşedintele Klaus Iohannis.

SUA consideră că o potenţială invazie va începe cu siguranţă cu un bombardament aerian şi ar putea include „un atac rapid” asupra Kievului, a declarat vineri un oficial de rang înalt de la Casa Albă.

Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, le-a cerut americanilor din Ucraina să părăsească ţara „în termen de 24 până la 48 de ore”.

Şi Uniunea Europeană a luat decizia de a recomanda personalului neesenţial, de la reprezentanţa din Kiev, să părăsească Ucraina.

Australia, Belgia, Canada, Israel, Norvegia şi Noua Zeelandă au emis la rândul lor avertizări în legătură cu agravarea situaţiei din Ucraina.

Rusia a anunţat de asemenea că începe să-şi reducă prezenţa diplomatică în Ucraina, susţinând, într-o încercare de deturnare a atenţiei şi de dezvinovăţire, că se confruntă cu o „isterie” americană şi acuzându-i pe „anglo-saxoni” că „vor un război cu orice preţ”.

Dezvăluirea „Der Spiegel” apare în contextul continuării eforturilor diplomatice la cel mai înalt nivel pentru detensionarea situaţiei de la graniţa de est a Ucrainei, proces ce are loc în timp ce Rusia face manevre militare în regiunea Rostov, Marea Neagră şi Belarus.

Noi convorbiri telefonice au fost programate pentru sâmbătă între Joe Biden şi omologii săi rus Vladimir Putin şi francez Emmanuel Macron.

Secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov au la rândul lor programată o discuţie telefonică.

Cancelarul german Olaf Scholz urmează să se deplaseze luni la Kiev şi marţi la Moscova pentru un „dialog serios” şi „propuneri concrete”, potrivit spuselor sale, în vederea soluţionării crizei ruso-ucrainene.

„O nouă agresiune militară a Rusiei împotriva Ucrainei ar avea consecinţe politice, economice şi strategice foarte grave pentru Rusia”, a avertizat cancelarul german.

În Marea Neagră, Marina Rusă a mobilizat sâmbătă 30 de nave oficial pentru exerciţii navale, blocând părţi întinse din Marea Azov şi din Marea Neagră.

În pofida masării a peste 100.000 de militari în Ucraina şi a circa 30.000 de militari în Belarus, Rusia susţine, fără să convingă, că nu are niciun plan pentru declanşarea unui război împotriva ţării vecine. În acelaşi timp, refuză să dea curs apelurilor la dezescaldare şi insistă pentru obţinerea unor aşa-numite „garanţii de securitate în scris”, în principal ca Ucraina să nu adere la NATO şi NATO să-şi retragă infrastructura militară la anul 1997, adică din aproape toate statele europene care au făcut parte din blocul sovietic pe vremea Războiului Rece. Aceste cereri, care contravin principiului neutralităţii statelor, au fost declarate „inacceptabile”.

„Der Spiegel” menţionează că nu este exclus că informaţia legată de 16 februarie să fie răspândită în mod deliberat pentru a dejuca planurile Rusiei.

În Ucraina, autorităţile fac apel la calm şi afirmă că primesc rapid informaţii de la parteneri. „În aceste momente este foarte important să ne păstrăm calmul, se ne consolidăm în interiorul ţării ca să evităm acţiunile de destabilizare şi pe cele menite să semene panică. Armata noastră monitorizează constant situaţia şi este gata să respingă orice încălcare a integrităţii şi suveranităţii noastre teritoriale. Pe cale diplomatică, primim rapid toate informaţiile de la parteneri”, se arată într-un comunicat al Ministerului ucrainean de Externe.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite