LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 38. Ruşii plănuiesc atacuri în Donbas şi Harkov. Bilanţul pierderilor. Proteste în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că retragerea trupelor ruseşti din nordul ţării este „înceată, dar vizibilă”. El a avertizat ucrainenii că vor urma „lupte grele” în estul ţării, în zonele Donbas şi Harkov. SUA anunţă ajutoare pentru posibile atacuri chimice şi trimite în Ucraina echipamente de protecţie. De asemenea, Pentagonul va oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar de până la 300 de milioane de dolari.

GALERIE FOTO

UPDATE 23.20 Ruşii, prin purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Konaşenkov, declară că în cursul zilei de azi, aviaţia operaţională-tactică a Forţelor Aerospaţiale Ruse a lovit 28 de unităţi militare din Ucraina. Forţele armate ruse au dezactivat aerodromul militar Mirgorod din regiunea Poltava, au distrus mai multe elicoptere de luptă ucrainene camuflate la sol şi un avion, a mai spus generalul-maior.

„Aerodromul militar Mirgorod din regiunea Poltava a fost scos din acţiune şi mai multe elicoptere de luptă ucrainene şi o aeronavă găsite camuflate, precum şi spaţiile de depozitare cu combustibil şi arme de aviaţie, au fost distruse”, a spus Konaşenkov.

UPDATE 23.05 Consilierul şefului biroului preşedintelui Oleksiy Arestovich consideră că rezultatul acestui război va fi stabilit în 2-3 săptămâni, potrivit unei declaraţii făcute de acesta, reporterilor în timpul unei vizite la Irpen, care fusese eliberat de ocupanţi. El a mai adăugat că, în opinia sa, trupele ruse nu se vor întoarce în nordul regiunii Kiev.

"Nu se vor întoarce aici cu siguranţă. Pentru că, pentru a reveni aici, trebuie să consituie măcar acelaşi grup de forţe ca la începutul invaziei şi nu mai sunt capabili. Nu au potenţial de mobilizare. Şi, în plus, din punct de vedere pur militar, acum şi-au deplasat eforturile spre est, spre Mariupol. Adică se întorc în Rusia şi reîncep prin Belgorod prin Kupyansk. Dar li se întâmplă constant ceva la Belgorod”, a subliniat Arestovich.

UPDATE 22.38 Prim-viceministrul Afacerilor Interne al Ucrainei, Yevhen Yenin, a vorbit despre costul deţinerii unui prizonier rus pentru Ucraina.

„Cu privire la întrebarea multor ucraineni, care este costul pentru Ucraina să ţină un prizonier, pe zi, prim-adjunctul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei Yevhen Yenin a răspuns: „Cred că detenţia unui prizonier de război este aceeaşi cu detenţia oricărui alt deţinut în locurile de detenţie. Aceasta este o sumă relativ mică”, a spus Yenin.

UPDATE 22.01 Consilierul preşedintelui Ucrainei, Oleksiy Arestovich, a declarat că încă sunt aşteptate lupte aprige în estul Ucrainei, lângă Mariupol şi în sudul ţării. El a avertizat, de asemenea, că acţiunea militară în aceste regiuni „va fi dificilă”, relatează CNN.

"Cred că vom recuceri Mariupolul, estul Ucrainei şi sudul. Dar acolo nu va fi uşor", a spus Arestovich. Acesta a mai spus că principalele zone ale ostilităţilor din ultima zi au fost regiunea Kiev, unde trupele ucrainene au recâştigat peste 30 de aşezări de sub controlul Rusiei.

„Capturăm o mulţime de echipamente care sunt abandonate, fără combustibil şi le predăm Forţelor Armate ale Ucrainei”, a spus el. „Adică ofensiva merge bine”. Arestovich a mai spus: „În acele zone care sunt eliberate de inamic, în special în oraşele din centrul şi vestul Ucrainei sau din estul şi centrul Ucrainei, unde nu există nicio ameninţare imediată, redresarea economică este crucială pentru restabilirea vieţii sociale şi politice normale.”

UPDATE 21.55 Ca urmare a bombardării masive  a rafinăriei Kremenchug, infrastructura companiei a fost complet distrusă, a anunţat şeful Administraţiei Regionale de Stat Poltava, Dmytro Lunin.

"Astăzi, ocupanţii au tras masiv în rafinăria Kremenchug şi în depozitele de combustibil şi lubrifianţi din jur. Din păcate, infrastructura companiei a fost distrusă. Uzina nu funcţionează. Salvatorii noştri continuă să stingă eroic focul", a spus el. Potrivit acestuia, nu există şi o catastrofă ecologică în regiune, iar SES monitorizează situaţia.

„Deocamdată au fost rănite mai multe persoane care au suferit arsuri, dar viaţa nu le este în pericol. Rog locuitorii din regiunea Poltava să nu creeze cozi la benzinării, determinând astfel un deficit artificial de combustibili,” a declarat Lunin.

UPDATE 21.27 S-au obţinut informaţii despre soarta soldaţilor Gărzii Naţionale a Ucrainei, care au păzit centrala nucleară de la Cernobîl. Ei au fost luaţi prizonieri şi au fost duşi în Smolensk, Rusia şi Bragin, Belarus, după cum a transmis soţia unuia dintre prizonieri, citată de serviciul de presă al Energoatom.

Situaţia lor nu este însă una foarte bună: acestora nu li se dă apă şi mâncare şi nu beneficiază de îngrijiri medicale de care unii au nevoie.

„Familiile Gărzii Naţionale sunt îngrijorate de tratamentul inuman al prizonierilor de război şi cer ca prizonierii să fie înapoiaţi acasă cât mai curând posibil! Procedând astfel, Rusia încalcă grav termenii Convenţiei de la Geneva privind tratamentul prizonierilor. de război”, se arată în comunicatul Energoatom.

UPDATE 21.22 Potrivit guvernatorului Oleh Sinegubov, Rusia a bombardat spitalul din Balaklia, care este un oraş ocupat de forţele ruse, pentru a da vina pe Forţele Armate ucrainene.

UPDATE 21.10 Ucrainenii au recâştigat controlul asupra întregii regiuni Kiev după ce forţele ruse s-au retras din oraşele cheie din apropierea capitalei, a anunţat sâmbătă viceministrul ucrainean al apărării, Ganna Maliar.

Localităţile „Irpin, Boutcha, Gostomel şi întreaga regiune Kiev au fost eliberate de invadator”, a spus Maliar pe Facebook.

UPDATE 20.55 Un atac aerian rusesc a lovit sâmbătă o pistă a aerodromului şi un depozit de combustibil în apropiere de oraşul Myrhorod din regiunea Poltava din centrul-estul Ucrainei, a declarat guvernatorul Dmytro Lunin, citat de Reuters.

UPDATE 20.30 SUA şi aliaţii săi analizează modul în care Occidentul ar putea să ofere Ucrainei garanţii de securitate în schimbul renunţării la aspiraţia sa de aderare la NATO şi ca o concesie faţă de Rusia în vederea încheierii războiului, au declarat pentru CNN mai multe surse familiare cu dezbaterile.

UPDATE 20.10 Avioanele forţelor aeriene ruse cad din cer într-un număr care trebuie să fie surprinzător pentru comandaţii Federaţiei Ruse. Potrivit publicaţiei Forbes, cele mai noi aeronave militare ale Rusiei au parte de aceeaşi soartă cu cea a celor vechi.

UPDATE 19.50 Cel puţin 20 de cadavre ale unor bărbaţi în civil au fost găsite pe o stradă din Bucea, oraş din nord-vestul Kievului care a fost eliberat de soldaţii ucraineni, informează AFP.

UPDATE 19.10 Turcia s-a oferit să evacueze pe cale maritimă oamenii blocaţi în oraşul asediat Mariupol

UPDATE 19.05 Aproape 17.800 de soldaţi ruşi au fost ucişi de când a început invazia din Ucraina, potrivit forţelor ucrainene. Acestea spun că 631 de tancuri, 1776 de transportoare blindate, 143 de aeronave şi 134 de elicoptere aparţinând Rusiei au fost distruse până acum.

„Pierderile totale în luptă ale inamicului din 24.02 până în 02.04:

  • Aproximativ 17.800 de soldaţi
  • 631 de tancuri
  • 1776 de transportoare blindate
  • 317 sisteme de artilerie/ 100 lansatoare multiple de rachete
  • 54 de sisteme de război antiaeriene
  • 143 aeronave/ 134 elicoptere
  • 87 drone tactice
  • 1236 vehicule/ 76 rezervoare de combustibil
  • 7 ambarcaţiuni
  • 24 de echipamente speciale
  • 4 rachete balistice de rază scurtă”, arată o postare pe Twitter a Forţelor Ucrainene.

UPDATE 19.00 Economia Ucrainei trece printr-un declin accelerat ca urmare a distrugerilor provocate de invazia rusească şi cunoaşte o scădere de 16% în primul sfert al acestui an, relatează Reuters.

Este de aşteptat ca economia ucraineană să scadă cu 40% în 2022, ca urmare a invaziei ruseşti şi a distrugerilor provocate în toate ramurile economice, a anunţat ministrul economiei ucrainean, într-un comunicat emis sâmbătă.

Oficialii ucraineni spun că cel mai mult au avut de suferit domeniile economice în care munca de la distanţă nu este posibilă.

UPDATE 18.30 Atacurile ruşilor în regiunea Dnipropetrovsk au întrerupt traficul feroviar şi au cauzat un incendiu, a anunţatl sâmbătă, şeful administraţiei militare regionale, conform cnn.com.

Valentin Reznicenko a precizat că în Pavlohrad o rachetă a lovit calea ferată.

“O rachetă a lovit calea ferată. Şinele şi liniile electrice sunt avariate grav. Au explodat vagoane. Traficul feroviar este suspendat. Salvatorii sting focul”, a precizat Reznicenko.

El a menţionat că în atacul cu rachetă nu a decedat nicio persoană. Însă încă un atac a ţintit o zonă deschisă, provocând un incendiu. A fost rănit un om.

UPDATE 18.00 Carla Del Ponte cere un mandat de arestare internaţional pe numele lui Vladimir Putin

Fostul procuror internaţional Carla Del Ponte a cerut Curţii Penale Internaţionale să emită cât mai repede un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, ca urmare a războiului dus împotriva Ucrainei de peste o lună.

UPDATE 17.45 Peste 170 de persoane au fost arestate, sâmbătă, în Rusia, pentru că au protestat faţă de ofensiva armată în Ucraina, a anunţat OVD-Info, potrivit Le Figaro.

“Peste 178 de persoane au fost arestate în 15 oraşe din Rusia”, a precizat ONG-ul, într-un comunicat.

La Moscova, un sit-in împotriva intervenţiei militare a Rusiei în Ucraina a început la ora 11.00 GMT, în parcul Zariadie, la umbra Kremlinului. La scurt timp după startul protestului, poliţia a început să aresteze persoanele aşezate pe bănci.

Au fost arestaţi cel puţin 20 de oameni.

Au avut loc arestări şi la Sankt Petersburg, la o manifestaţie similară cu cea de la Moscova.

Protestele sit-in faţă de operaţiunea militară rusă în Ucraina au fost anunţate în social media pentru ziua de sâmbătă, în 30 de oraşe din Rusia. 

UPDATE 17.00 Şeful administraţiei militare regionale din regiunea centrală a Ucrainei Dnipro a declarat că bombardamentele ruseşti au întrerupt traficul feroviar şi au provocat un incendiu.

Valentyn Reznichenko a spus că o rachetă a lovit calea ferată din districtul Pavlohrad, forţând suspendarea traficului feroviar.

„O rachetă a lovit calea ferată”, a spus el. "Şinele şi liniile electrice sunt grav avariate. Vagoanele de tren au explodat. Traficul feroviar este suspendat. Salvatorii sting incendiul".

Reznichenko a spus că nimeni nu a fost ucis, dar un nou bombardament care a lovit o zonă deschisă, provocând un incendiu a rănit o persoană.

UPDATE 16.10 Forţele ruse care se retrag produc un „dezastru total” în urma lor după ce au minat case şi chiar cadavre, a avertizat sâmbătă preşedintele Zelenski în discursul adresat naţiunii.

Intervenţia lui Zelenski vine în contextul în care Ucraina nu şi-a asumat responsabilitatea atacului asupra depozitului de combustibil de lângă Bolgorod, care ar fi primul atac aerian al ucrainenilor asupra unui oraş din Rusia.

UPDATE 15.59 Autorităţile locale din oraşul ucrainean Enerhodar susţin că forţele ruse au dispersat cu violenţă o manifestaţie pro-Ucraina, sâmbătă, şi a reţinut câţiva protestatari, relatează Reuters.

UPDATE 14.14 Ruşii protestează în mai multe oraşe ale ţării şi ca de obicei poliţia intervine brutal şi îi arestează imediat, relatează Nexta.

UPDATE 14.12 Forţele ruse efectuează o „retragere rapidă” din regiunea Kiev şi Cernigov din nordul Ucrainei, a scris sâmbătă pe Telegram consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak.

Acesta a precizat că este „foarte clar că Rusia a optat pentru altă tactică prioritară: replierea spre est şi sud, menţinerea controlului teritoriilor extinse ocupate şi stabilirea de poziţii puternice acolo”.

UPDATE 13.48 Regimentul de Paraşutişti Gărzi 331, una din unităţile de elită din cadrul forţelor aeropurtate ale Rusiei, trebuia să se distingă în luptă, dar a devenit un simbol al eşecului pe fondul dezintegrării planului Rusiei de a duce un război rapid, scrie BBC.

UPDATE 13.00 În acest moment, nu există nicio informaţie care să confirme mobilizarea trupelor în regiunea Transnistria, transmite ministerul afacerilor externe de la Chişinău, într-o declaraţie de presă.

Instituţiile ”resposanbile” ale Rep. Moldova monitorizează cu atenţie situaţia de securitate din regiune, a transmis ministerul afacerilor externe de la Chişinău, referitor la informaţiile privind mobilizarea trupelor ruse în Transnistria, informaţie publicată în cursul dimineţii de Statul Major al Armatei Ucrainei.

UPDATE 12.30 Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunţat că există planuri pentru evacuarea civililor din zone asediate ale Ucrainei, sâmbătă, pe şapte coridoare umanitare, informează bbc.com.

Unul dintre coridoare este la Mariupol, însă Vereşciuk a precizat că va fi limitat mai degrabă la transport privat, decât să se folosească autobuze.

Crucea Roşie a avut probleme în ultimele zile în ceea ce priveşte evacuarea civililor din Mariupol, oraş în care se estimează că mai suntt blocaţi 160.000 de oameni.

UPDATE 12.20 Poliţia de Frontieră a anunţat că în ultimele 24 de ore au intrat în România, aproape 70.000 de persoane, iar dintre acestea peste 7.300 au fost cetăţeni ucraineni, în scădere cu 11% faţă de ziua precedentă.

„În data de 1 aprilie, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 69.524 de persoane, dintre care 7.365 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 11 % faţă de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.047 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 10,8%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.480 cetăţeni ucraineni (scădere cu 11,2%)” , a transmis Poliţia de Frontieră, sâmbătă, printr-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, până la data de 1 aprilie, ora 24, au intrat în România 603.120 cetăţeni ucraineni.

UPDATE 12.00 O femeie de 60 de ani din oraşul siberian Novosibirsk a arborat steagul Ucrainei la geam şi a refuzat accesul poliţiei în apartament. Prin urmare, a fost chemată o echipă a ministerului pentru situaţii de urgenţă. Un membru al echipajului s-a căţărat pe zidul blocului pentru a da jos steagul.

UPDATE 11:29 SUA ar fi  trimis echipament personal de protecţie Ucrainei, la cererea ţării, pentru a se pregăti pentru un posibil atac rus cu arme chimice sau biologice, au declarat oficiali ai administraţiei americane pentru Politico. Informaţia a fost confirmată de un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate care a precizat că au fost distribuite „stocuri de echipament salvator de vieţi”. 

Echipamentul ar include măşti de gaze, costume pentru substanţe periculoase şi alte materiale care pot fi folosite de militari, dar şi de civili.

Nu este clar însă cât de mult echipament a fost trimis deja sau cât plănuieşte SUA să mai trimită.

UPDATE 10.08 Cel puţin 158 de copii au fost ucişi şi peste 254 au fost răniţi în Ucraina de când ţara a fost invadată de Rusia, a anunţat biroul procurorului general ucrainean, potrivit The Guardian.

Dintre victime, două au murit atunci când soldaţii ruşi au tras asupra maşinilor cu civili pe o şosea în Cernihiv, la 18 martie.

Într-un mesaj postat pe Telegram, biroul procurorului general a precizat că bilanţul deceselor nu este unul exact, deoarece ostilităţile continuă, astfel că în locuri ca Mariupol nu se pot face mai multe cercetări.

La Kiev, s-au înregistrat 75 de victime, 71 la Doneţk, 56 la Harkiv, 46 la Cernihiv şi câte 31 în Mikolaiv şi Luhansk. Oficialii nu au precizat dacă este vorba de morţi sau de răniţi.

UPDATE 09.50 Comitetul Internaţional al Crucii Roşii va încerca din nou, sâmbătă, să evacueze localnici din oraşul Mariupol, unde se estimează că mai sunt 160.000 de civili, informează bbc.com.

UPDATE 09.40 Prim-ministrul australian Scott Morrison a anunţat că tara sa va trimite în Ucraina blindate Bushmaster. Anunţul a fost făcut imediat după un apel public din partea Zelenski.

UPDATE 09.30 Harta teritoriilor recucerite de ucraineni după ce au fost ocupate de ruşii care au invadat Ucraina

UPDATE 09.06 Noi imagini din satelit arată că Forţele ruse s-au retras de la Aeroportul Antonov din Gostomel, la 29 de kilometri nord-vest de Kiev, conform CNN.

UPDATE 09.05 Două oraşe din centrul Ucrainei au fost atacate cu rachete în ultimele ore. În atacuri au fost distruse elemente de infrastructură şi clădiri rezidenţiale, a anunţat Dmitri Lunin, şeful administraţiei regionale din Poltava, potrivit The Guardian.

“Poltava. O rachetă a lovit facilităţi de infrastructură noaptea trecută. Kremenciuk. Multe atacuri asupra oraşului dimineaţa”, a notat Dmitri Lunin în social media.

Poltava este reşedinţa regiunii cu acelaşi nume, la est de Kiev, iar Kremenciuk este unul dintre oraşele mari din zonă.

UPDATE 09.00 SUA au anulat testarea rachetei balistice intercontinentale Minuteman III, potrivit Reuters. Cu o rază de acţiune de aproape 10.000 km, racheta cu capabilităţi nucleare este o componentă cheie a arsenalului militar al armatei americane.

Este a doua oară când se amână testarea. Primul test era programat pentru 2 martie, adică la puţin timp după ce Vladimir Putin a declanşat războiul din Ucraina.

UPDATE 08.55 Cel puţin 40 de membri ai Regimentului de elită 331 Gardă de paraşutişi ruşi au murit până în prezent, potrivit datelor cu sursă deschisă consultate de BBC.

În orice război, există unităţi care se deosebesc şi altele care devin simbol al eşecului.

Regimentul 331 Gardă Paraşutişti avea mari speranţe să facă parte din prima categorie, însă acum reprezintă dezintegrarea planurilor Rusiei pentru un război-fulger.

Soldaţii făceau parte dintr-o coloană care a avansat în Ucraina din Belaurs, în frunte cu forţele aeropurtate ale Rusiei. Avansul lor către Kiev a fost rapid atras într-un blocaj distructiv în districte de la marginea capitalei.

UPDATE 08.10 Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a transmis, sâmbătă dimineaţă, că ruşii au intensificat activitatea cu aşa-numiţii ”voluntari", în timp ce se retrag din anumite zone, pentru a se replia în altele.

UPDATE 08.00 Forţele ucrainene continuă să avanseze în zona Kiev pe fondul retragerii tupelor ruse, a transmis serviciul de informaţii al armatei britanice citat de Reuters.

UPDATE 04.51 La solicitarea unui jurnalist Fox News, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenskii, a comentat despre exploziile depozitelor de muniţie şi petrol din Belgorod.

 Liderul ucrainean a răspuns: "Îmi pare rău, nu discut niciunul dintre ordinele mele de comandant şef. Sunt lucruri pe care le împărtăşesc doar cu militarii Forţelor Armate şi când vorbesc cu mine".

"Este important pentru noi ca lumea întreagă să ştie că suntem o ţară în război. Am fost atacaţi. Asta este important. Aceasta este cea mai mare tragedie. Şi astăzi auzim aceste rapoarte că ceva explodează undeva în timp ce războiul se desfăşoară în Ucraina. Sincer sa fiu, este neprofesional să vorbim despre asta. Au ocupat teritoriul nostru (rusi – n.red.).Ne-au atacat. Acest razboi dureaza de 8 ani asa ca îmi este greu să comentez ce s-a întâmplat în cutare sau cutare situaţie.” a adăugat Zelensky.


harta razboiului 1 aprilie

UPDATE 04.07 La Kiev şi regiunea înconjurătoare, în cursul lunii martie, specialiştii Poliţiei Naţionale împreună cu Serviciul de Stat de Urgenţă au confiscat şi distrus aproximativ 10.000 de unităţi de muniţie, a anunţat şeful Poliţiei Naţionale a Ucrainei, Ihor Klymenko. El a menţionat că tehnicienii în explozivi continuă să arunce muniţiile neexplodate în fiecare zi.

„Printre acestea s-au numărat rachete tactice neexplodate, bombe aeriene, un număr mare de muniţii de artilerie şi grenade de mână. ”, a spus Klimenko. De asemenea, potrivit acestuia, într-unul din cartierele capitalei a fost găsită şi neutralizată drona kamikaze a ocupanţilor, aflată în pregătire de luptă.

UPDATE 03.49 Ministerul Culturii şi Politicii Informaţionale a înregistrat 135 de episoade de crime de război ruseşti împotriva patrimoniului cultural al Ucrainei, de la începutul războiului, precizează agenţia ucraineană de ştiri Unian.

Ministrul Culturii şi Politicii Informaţionale, Oleksandr Tkachenko, face apel la ucraineni să ajute şi să înregistreze crimele ruseşti pe o platformă naţională. Ministerul Culturii şi Politicii Informaţionale reaminteşte că distrugerea siturilor de patrimoniu cultural este o crimă de război în temeiul Convenţiei de la Haga din 1954.

Ministerul Culturii şi Politicii Informaţionale raportează că cel mai mult au avut de suferit clădirile religioase - 59 de locuri, inclusiv biserici ortodoxe ale Bisericii Ortodoxe din Ucraina şi Bisericii Ortodoxe Ucraineene a Patriarhiei Moscovei, case de cult protestante, moschei islamice şi sinagogi evreieşti. În plus, în urma bombardamentelor de către ocupanţi, conform ICCP, au fost distruse şi avariate 58 de monumente de arhitectură şi urbanism, 12 muzee, 6 teatre şi cinematografe, 5 biblioteci.

„Infracţiunile au fost înregistrate în 10 regiuni ale Ucrainei şi în Kiev: 54 - în regiunea Harkov; 22 - în regiunea Doneţk; 16 - în regiunea Cernihiv; 10 - în regiunea Kiev; 9 - în regiunea Lugansk; 9 - în regiunea Sumy; 5 - în oraşul din regiunea Kiev. Kiev; 4 - în Zaporizhia; 4 - în Jytomyr; 1 - în Dnipropetrovsk; 1 - în regiunile Herson", se arată în comunicat.

UPDATE 03.15. Pentagonul a anunţat un sprijin suplimentar de 300 de milioane de dolari pentru asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina. Acest lucru se afirmă într-un comunicat de presă de pe site-ul web al Departamentului de Apărare al SUA.

„Această decizie subliniază angajamentul neclintit al Statelor Unite faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în sprijinul eforturilor sale eroice de a respinge Rusia”, se arată în comunicat.

UPDATE 02.28 Un incendiu care a avut loc la Belgorod în Rusia, a distrus mai multe rezervoare de petrol din depozitele locale. Pierderea probabilă de combustibil şi muniţie din aceste depozite va crea o povară suplimentară pe termen scurt pentru lanţurile logistice deja prelungite ale Rusiei. Aprovizionarea trupelor ruse din jurul Harkivului (60 km de Belgorod) poate fi afectată în mod deosebit.  

UPDATE 01.36 Ocupanţii continuă să controleze o parte a oraşului Izyum şi se pregătesc pentru ofensivă a declarat Statul Major al armatei ucrainiene.

În direcţia nord, inamicul nu a desfăşurat operaţiuni ofensive, principalele eforturi s-au concentrat pe acoperirea retragerii trupelor în Rusia şi descurajarea acţiunilor ofensive ale Forţelor de Apărare.

În direcţia Cernihiv, inamicul continuă să blocheze Cernihiv şi să facă lovituri de artilerie în zonele rezidenţiale ale oraşului şi poziţiile unităţilor Forţelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 00.32 Cel puţin 20 de rachete au fost lansate pe teritoriul ucrainean, din Belarus. "În această seară, echipa noastră de monitorizare a înregistrat un număr mare de lansări de rachete (peste 20) în districtele Mozyr şi Khoiniki din Belarus. Informaţiile despre lansări sunt confirmate de zeci de surse de încredere", se arată într-un comunicat al unei organizaţii care monitorizează tragerile de pe teritoriul Belarusului spre Ucraina.

ŞTIRE INIŢIALĂ Forţele Armate ale Ucrainei au învins încă o dată armata inamicului pe aerodromul Chornobaivka de lângă Herson. Acest lucru a fost anunţat pe Facebook de consilierul şefului OP, Oleksiy Arestovych.Potrivit acestuia, apărătorii ucraineni au respins cu succes atacurile inamice, care au avut loc de două ori pe zi.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite