CNN: Occidentul analizează ce garanţii de securitate ar putea oferi Ucrainei ca să renunţe la aderarea la NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

SUA şi aliaţii săi analizează modul în care Occidentul ar putea să ofere Ucrainei garanţii de securitate în schimbul renunţării la aspiraţia sa de aderare la NATO şi ca o concesie faţă de Rusia în vederea încheierii războiului, au declarat pentru CNN mai multe surse familiare cu dezbaterile.

Deşi discuţiile sunt în faze foarte incipiente - în condiţiile în care oficialii americani, occidentali şi ucraineni nu sunt convinşi de seriozitatea Rusiei - este destul de puţin probabil, au observat ei, ca Ucraina să obţină din partea lor tipurile de protecţii obligatorii juridic pe care le solicită.

În cadrul ultimei runde de discuţii între cele două părţi la Istanbul, negociatorii ucraineni au sugerat că Ucraina ar putea fi dispusă să se angajeze faţă de neutralitate, renunţând la aderarea sa la NATO. Dar, în acelaşi timp, doresc ca ţările occidentale, inclusiv SUA şi Marea Britanie, să ofere garanţii de securitate prin semnarea unor tratate care să stipuleze prevederi similare articolului V al NATO care protejează statele membre de atacurile altor ţări.

Nu este încă clar de ce un acord colectiv de securitate alternativ ar fi mai acceptabil pentru Moscova, după ce a lansat invazia motivată în principal de dorinţa de a opri aderarea la NATO a Ucrainei.

Ucrainenii au întins o  mână Rusiei în negocieri şi au sugerat că orice astfel de garanţii de securitate nu se vor aplica teritoriilor separatiste din regiunea Donbas din estul Ucrainei.

    

„Insistăm că acesta ar trebui să fie un acord privind garanţiile de securitate care să fie semnat şi ratificat (de parlamente) pentru a evita repetarea greşelii Memorandumului de la Budapesta”, a declarat deputatul David Arahamia, negociatorul şef al delegaţiei ucrainene.

Memorandumului de la Budapesta este un acord semnat în 1994 de SUA, Regatul Unit şi Rusia, prin care Ucraina renunţa la armele sale nucleare în schimbul protecţiei din partea ţărilor semnatare. Oficialii ucraineni au criticat acel acord ca fiind inutil şi chiar dăunător -- angajamentele de securitate nu erau obligatorii din punct de vedere juridic şi multe dintre acele arme nucleare au fost predate Rusiei ca urmare a acordului, întărindu-i astfel arsenalul.

Un oficial occidental a declarat pentru CNN că „orice altceva în afara angajamentului deplin de a apăra Ucraina nu va fi suficient pentru ucraineni”, în timp ce  unii oficiali ai administraţiei Biden recunosc lipsa de utilitate a unui nou acord de tipul Memorandumului de la Budapesta.

    

Un număr de oficiali americani şi occidentali au adoptat o poziţie sceptică cu privire la potenţialele garanţii de securitate, mulţi spunând că discuţiile sunt premature în contextul negocierilor în curs. Unii oficiali americani s-au arătat surprinşi de declaraţia Ucrainei după ultima rundă de negocieri de la Istanbul potrivit căreia s-au pus deja în joc garanţii de securitate occidentale.

„Suntem în discuţii constante cu ucrainenii cu privire la modalităţile prin care putem contribui la asigurarea faptului că aceştia sunt suverani şi protejaţi”, a declarat directorul de relaţii publice de la Casa Albă, Kate Bedingfield. „Dar nu există nimic specific cu privire la nişte garanţii de securitate despre care să pot vorbi în acest moment”.

Oficialii europeni au spus şi ei că aşteaptă să audă mai multe de la ucraineni înainte de a se angaja public. Un oficial american a confirmat că discuţiile sunt încă în primele etape cu privire la cum ar putea arăta un aranjament de securitate.

Totuşi, un angajament de tipul articolului V este puţin probabil, având în vedere că SUA şi mulţi dintre aliaţii săi, inclusiv Marea Britanie, nu sunt încă dispuşi rişte să-şi expună trupele la o confruntare directă cu forţele ruse. 

„Ucraina nu este membru NATO”, a declarat miercuri viceprim-ministrul Dominic Raab pentru BBC, când a fost întrebat dacă Regatul Unit este pregătit să devină un garant al independenţei Ucrainei.

„Nu ne vom implica într-o confruntare militară directă cu Rusia”, a spus el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite