Carla del Ponte cere Curţii Penale Internaţionale emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Putin. „E un criminal de război”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin Foto Shutterstock
Vladimir Putin Foto Shutterstock

Fostul procuror pentru crime de război Carla del Ponte a făcut un apel către Curtea Penală Internaţională să emită un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin, informează AFP.

“Putin este un criminal de război”, a afirmat Del Ponte, acum în vârstă de 75 de ani, care a investigat crime de război din Rwanda şi din fosta Iugoslavie.

Del Ponte, care a făcut parte timp de mai mulţi ani din comisia ONU care a investigat abuzurile din războiul din Siria, a subliniat, într-un interviu pentru Le Temps, că emiterea unui mandat de arestare ar fi un semnal important că “s-a făcut muncă de investigaţie”.

“Este singurul instrument care există, care face posibilă arestarea celui vinovat de crimă de război şi aducerea lui în faţa Curţii Penale Internaţionale”, a adăugat Del Ponte.

Carla Del Ponte a precizat că un mandat de arestare nu înseamnă neapărat că Vladimir Putin ar fi luat în custodie. “Dacă el rămâne în Rusia, asta nu s-ar întâmpla niciodată. Dar ar fi imposibil pentru el să părăsească ţara şi ar fi un semnal puternic că are multe state împotriva lui”, a mai spus fostul procuror pentru crime de război Carla del Ponte.

Într-o declaraţie la un post de televiziune, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, afirma că există „indicii clare” că în Ucraina au avut loc crime de război, acesta fiind motivul pentru care România s-a alăturat altor zeci de state care au sesizat Curtea Penală Internaţională cu privire la acţiunile Rusiei în Ucraina.

Ministrul de Externe a precizat că sunt indicii serioase care îndreaptă spre o concluzie privind crimele făcute de ruşi: „Există indicii serioase că acest tip de crime s-au produs în Ucraina în timpul acestor ostilităţi, cel puţin dacă vorbim despre crime de război, putem, din informaţiile care sunt publice, să vedem că există o încălcare a unor principii importante ale dreptului internaţional umanitar care se referă la modul de ducere a ostilităţilor”

Liderul diplomaţiei de la Bucureşti a arătat că investigaţia Curţii Penale Internaţionale s-a declanşat deja, că echipe ale procurorului din această instituţie lucrează deja la faţa locului, unde adună probe.

La începutul lunii martie, procurorul Curţii Penale Internaţionale Karim Khan anunţa că va deschide o anchetă asupra presupuselor crime de război comise de Rusia în Ucraina.

„Există argumente solide pentru a crede că în Ucraina au fost comise atât presupuse crime de război, cât şi crime împotriva umanităţii”, declara procurorul Curţii Penale Internaţionale.   

„Intenţia mea este ca această anchetă să cuprindă şi orice noi presupuse infracţiuni care intră în jurisdicţia Oficiului meu şi care sunt comise de orice parte la conflict, pe orice parte a teritoriului Ucrainei”, mai spunea acesta.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Aurescu: E vorba despre trei posibile crime care au fost eventual comise de Rusia în Ucraina - crime de război, crime împotriva umanităţii, genocid

Curtea Penală Internaţională a lansat o anchetă cu privire la invadarea Ucrainei de către Rusia

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite