Armele care ar îngenunchea definitiv economia Rusiei şi ar trimite-o în Evul Mediu. „Ar fi devastatoare pentru ei, dar şi pentru UE“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cozile interminabile nu mai sunt de actualitate în Rusia, iar economia rezistă neaşteptat în faţa sancţiunilor europene FOTO EPA-EFE
Cozile interminabile nu mai sunt de actualitate în Rusia, iar economia rezistă neaşteptat în faţa sancţiunilor europene FOTO EPA-EFE

Putin a supravieţuit sancţiunilor date de Occident, iar Europa suferă cel puţin la fel de mult ca Rusia. Există, totuşi, alte câteva arme care ar pulveriza economia Rusiei, dar unele ar putea fi devastatoare şi pentru economia UE, susţine un expert român care trăieşte în Germania.

Cercetător în ştiinţele sociale şi expert în politici publice,la Institutul Universitar European, Marius Ghincea predă la Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite. 

Într-o postare pe Facebook, Ghincea spune că economia Rusiei a reuşit să suporte neaşteptat de bine sancţiunile.

„Le-a luat ruşilor puţin peste o lună să se acomodeze la regimul de sancţiuni economice şi politice impuse de Occident. O perioadă mult mai scurtă decât cea de care au avut nevoie iranienii acum un deceniu sau regimul de la Caracas acum câţiva ani. 

Kremlinul este în poziţia de a stabiliza situaţia economică din interiorul Rusiei şi de a dezvolta contra-măsuri care să îi permită ocolirea limitărilor impuse de sancţiunile occidentale”, a observat expertul.

În opinia sa, Occidentul mai are câteva arme împotriva Rusiei, însă există o problemă. Dacă Uniunea Europeană va folosi aceste arme, va dărâma economia Federaţiei Ruse, dar efectele ar fi devastatoare şi pentru propria economie.

„În acest moment, Occidentul mai are trei instrumente importante, dar extrem de costisitoare pentru că impactul lor este relativ simetric (îi afectează pe ruşi şi pe europeni la fel de mult):

- Accize vamale pentru importuri de hidrocarburi;

- Embargo pe hidrocarburi;

- Eliminarea tuturor băncilor ruseşti din SWIFT. 

Embargo-ul pe hidrocarburi ar fi devastator pentru economia rusească, dar efectele ar fi devastatoare şi pentru europeni. 

Ce ne spune asta despre eficacitatea sancţiunilor? Cum spuneam şi în februarie, sancţiunile nu funcţionează în 4 din 5 cazuri. Iar când spun că nu funcţionează, mă refer la faptul că sancţiunile nu îşi ating obiectivele funcţionale pentru care au fost impuse: forţarea unei schimbări de comportament la nivelul politicii externe ruse”, a adăugat el. 

Marius Ghincea a explicat şi ce e de făcut, în opinia sa, pentru a ajuta în continuare Ucraina. 

„Ce e de făcut? Singura opţiune viabilă pentru Occident rămâne cea a furnizării de armament şi sprijin umanitar ucrainenilor până când aceştia decid că nu mai are rost să lupte pentru a-şi apăra ţara sau până când ajung la un acord convenabil cu Rusia”, a concluzionat Ghincea.

Vă mai recomandăm şi:

Imaginea războiului, în România. Doi refugiaţi au ajuns la Cluj cu maşina ciuruită de gloanţe FOTO

Marea miză din Ucraina pentru Putin şi pericolul din spatele „îngheţării” conflictului

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite