LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski: Ucraina nu va ierta suferințele produse de „teroriștii” ruși. Apel la evacuarea Hersonului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este a 395-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Ucraina nu va ierta „decesele și rănile” provocate de „teroriștii” ruși, a afirmat Volodimir Zelenski, prevestind totodată înfrângerea forțelor invadatoare. Potrivit comandantului forțelor terestre ale armatei ucrainene, bătălia pentru Bahmut „se stabilizează”, iar partea care se apără „va profita foarte curând” de această situație.

Avdiivka: locul unor lupte devastatoare FOTO Profimedia
Avdiivka: locul unor lupte devastatoare FOTO Profimedia

UPDATE 17.56 Medvedev cere o nouă interdicție pentru așa-zișii agenți străini în Rusia

Fostul preşedinte și premier rus Dmitri Medvedev, care deține în prezent postul de adjunct al secretarului Consiliului de Securitate de la Moscova, a transmis sâmbătă Dumei de Stat să adopte o lege care să le interzică persoanelor incluse în categoria „agenţilor străini” să câştige bani în Rusia.

Controversata listă a „agenților străini” în Rusia, elaborată de Ministerul Justiție, numără în prezent peste 160 de organizaţii şi 250 de persoane, multe dintre acestea fiind adăugate după lansarea invaziei din Ucraina.

Ultima organizație ajunsă pe această listă este World Wildlife Fund (WWF), care militează pentru protecția mediului. Detalii aici

UPDATE 16.30 Prigojin, pe făraș? Cine se pregătește să înlocuiască Wagner pe câmpul de luptă din Ucraina

O nouă companie militară privată își instalează poziții și recrutează combatanți pentru războiul din Ucraina. Numit „Konvoi”, grupul de mercernari se află sub aripa șefului administrației de ocupație instalate de Moscova în Crimeea, Serghei Aksionov.

Apariția companiei militare private „Konvoi” pe câmpul de luptă din Ucraina a fost anunțată la începutul acestei luni de însuși Aksionov într-o intervenție la principalul post de televiziune din Crimeea. Potrivit acestuia, mercenarii acestui grup au trecut „prin toate încercările posibile”, iar comandanții lor sunt „eroi ai Rusiei”.

Cu puțin timp înainte de aceste declarații, un canal de Telegram numit „Konvoi” a publicat un filmuleț cu Serghei Aksionov inspectând poziții ale noului grup de mercenari. „Este în regulă, este în regulă, la vară va fi ideal”, spune el.

Potrivit unei investigații a publicațiilor iStories și The Insider, compania este relativ nouă, având canalul de Telegram din noiembrie anul trecut. Totuși, anchetatorii de la The Belligcat semnalau încă din 2020 apariția mercenarilor „Konvoi”. Detalii aici

UPDATE 13.12 Propunerile șefului Dumei de Stat pentru salvarea lui Putin de un proces la Haga

Șeful Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a cerut interzicerea activității Curții Penale Internaționale (CPI) în Rusia.

Volodin, un susținător al războiului din Ucraina, a mai cerut modificarea legislației ruse în vederea permiterii anchetării și condamnării celor care colaborează cu CPI în detrimentul Rusiei.

În plus, șeful Dumei de Stat a propus contactarea „țărilor prietene” pentru încheierea unor acorduri bilaterale vizând încetarea cooperării cu CPI, relatează presa rusă. Detalii aici

UPDATE 12.36 „Copiii lui Putin“, nemulțumiți de liderul rus, dar fără alternative

Un fost diplomat rus care a demisionat în semn de protest față de războiul din Ucraina a afirmat că elita din jurul liderului de la Kremlin este în general îngrijorată de ultima sa manevră militară catastrofală, însă nu are puterea de a se opune „șefului”, relatează Newsweek. Detalii aici

UPDATE 12.34 Ministru ucrainean, la ONU: Există riscul unui „scenariu Fukushima în mijlocul continentului european”

Ministrul ucrainean al Protecției Mediului și Resurselor Naturale Ruslan Strileț a alertat vineri asupra situației precare a cinci milioane de concetățeni de-ai săi care nu au acces la apă potabilă din cauza războiului.

El a avertizat totodată în privința unei eventuale catastrofe nucleare, deoarece scurgerea apei din lacul de acumuluare Kahovka riscă să perturbe sistemele de răcire ale centralei nucleare din Zaporojie, ocupată de Rusia de peste un an. Detalii aici

UPDATE 12.05 Apel la evacuarea Hersonului: Autoritățile locale afirmă că nu mai pot furniza apă și căldură

Consiliul Municipal din Herson, în sudul Ucrainei, le-a cerut vineri seară locuitorilor orașului și celor din localitățile din apropiere să se refugieze în zone mai sigure pentru supraviețuire.

„Trupele ruse continuă să terorizeze colectivitatea noastră teritorială. Localitățile situate în apropiere de fluviul Nipru sunt cele mai expuse. Din cauza atacurilor constante, este aproape imposibil să asigurăm în mod stabil aprovizionarea cu căldură și apă. Cea mai bună opțiune de protecție este evacuarea către zone mai sigure”, se arată într-un comunicat difuzat pe Telegram.

Autoritățile din Herson au pus la dispoziție un număr de contact în vederea organizării evacuării. Detalii aici

UPDATE 10.33 Un spion rus care a încercat să se infiltreze în CPI, inculpat în Statele Unite

Un cetăţean rus care a încercat să se infiltreze în Curtea Penală Internaţională vara trecută a fost inculpat vineri pentru spionaj în Statele Unite, unde este acuzat că a trăit sub o identitate falsă timp de doi ani, scrie AFP. Detalii aici

UPDATE 06.45 Peste 38 de atacuri rusești respinse de armata ucraineană într-o singură zi

Forțele armate ucrainene au reușit să respingă 38 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore. Rușii și-au concentrat forțele în zonele Bahmut, Lîman și Mariinka, potrivit Statului Major al armatei ucrainene.

„În direcția Bahmut, inamicul continuă să atace orașul, care este menținut de apărătorii noștri, precum și în zonele Orehovo-Vasilivka, Bohdanivka, Ivanivske și Stupochki din regiunea Donețk”, precizează Statul Major General ucrainean.

UPDATE 06.00 Bătălia pentru Bahmut se stabilizează

Un comandant șef al armatei ucrainene afirmă că bătălia pentru Bahmut a început să se stabilizeze. Acesta este orașul ucrainean aprig disputat de ruși care încearcă de câteva luni de zile să îl captureze. 

Potrivit estimărilor oficialilor din Occident, aici și-ar fi pierdut viața între 20.000 - 30.000 de soldați ruși, începând cu vara trecută. După lupte îndelungate pentru acest oraș, Bahmut deja nu mai are o valoare strategică importantă, însă pentru ruși ar fi o victorie simbolică care i-ar încuraja și mai mult să continue lupta pe teritoriul ucrainean. 

Oleksandr Sîrski, comandantul forţelor terestre ale Ucrainei, a afirmat că deja trupele ruse și-au irosit toate forțele în apropiere de Bahmut. 

„Foarte curând vom profita de această oportunitate, aşa cum am făcut lângă Kiev, Harkov, Balakliia şi Kupiansk”, a spus el, referindu-se la contraofensivele ucrainene de succes de anul trecut.

UPDATE 03.00 Ucraina nu va ierta decesele și rănile, afirmă Zelenski

Volodimir Zelenski a transmis, vineri seară, că  Ucraina nu îi va ierta pe ruși pentru toate decesele și rănile produse. El a mai transmis că teroriștii ruși vor fi înfrânți în războiul disputat pe teritoriul ucrainean. 

„Aş dori să menţionez toţi luptătorii noştri care atacă ocupantul ca răspuns la teroare, care identifică poziţiile inamicului din care acesta atacă oraşele noastre. Fiecare poziţie a teroriştilor distrusă este viaţa salvată a oamenilor noştri. Mulţumesc personalului Forţelor Armate, informaţiilor şi Serviciului de Securitate - tuturor celor care sunt implicaţi în îndeplinirea acestei sarcini...

Răspunsul corect cu foc pentru cei care sunt sursa terorii. Asemenea atacuri ca asupra Kostiantînivka astăzi, ca multe alte oraşe ale noastre... Inamicul trebuie să ştie: Ucraina nu va ierta delictele împotriva poporului nostru, nu va ierta aceste decese şi toate rănile. Toţi teroriştii ruşi vor fi înfrânţi”, a spus Zelenski.

UPDATE 02.45 Zelenski a discutat cu Banca Mondială despre programele de sprijin și reconstrucție a țării

Președintele Ucrainei a transmis, în timpul discursului de vineri seară, că a avut o întâlnire cu o delegație de la Banca Mondială cu care a discutat despre programele de sprijin și reconstrucție a Ucrainei. 

„M-am întâlnit astăzi (vineri, n. red.) cu o delegaţie a Băncii Mondiale. Nu pierdem nicio zi pentru contactele internaţionale, lucrăm la toate nivelurile. Au fost discutate programele actuale de sprijin pentru Ucraina şi altele promiţătoare. Desigur, ne-am concentrat pe reconstrucţie - tot ce trebuie făcut în multe oraşe şi sate ucrainene care au suferit atacuri teroriste din partea ocupantului. Clădiri rezidenţiale, infrastructura socială, baza economică a vieţii - toate acestea trebuie reconstruite. Şi le mulţumesc partenerilor pentru că au înţeles că sincronizarea şi coordonarea eforturilor sunt cruciale”, a precizat Zelenski.

UPDATE 00.00 Biden afirmă că, până în prezent, China nu a livrat arme Rusiei

Preşedintele american Joe Biden a afirmat vineri, la Ottawa, că, până în prezent, China „nu a livrat” arme Rusiei, în pofida temerilor exprimate de occidentali pe această temă, relatează Agerpres.

„Sunt trei luni de când aud că China va furniza Rusiei arme importante (...) Nu înseamnă că nu o vor face, dar încă nu au făcut-o”, a declarat preşedintele american în cursul unei vizite în Canada.

„Nu desconsider China. Nu desconsider Rusia”, a adăugat el, apreciind că informaţiile despre apropierea dintre Beijing şi Moscova probabil au fost „exagerate”.

În schimb, Joe Biden a insistat asupra legăturilor întărite dintre occidentali. „Dacă s-a întâmplat ceva, este că Occidentul şi-a strâns legăturile considerabil”, a estimat Joe Biden, vorbind despre o coaliţie „unită”.

Cu prilejul unei vizite a liderului chinez Xi Jinping la Moscova săptămâna aceasta, Moscova și Beijingul au salutat intrarea într-o „nouă eră” a „relaţiei lor speciale”.

Dacă liderul chinez a promis sprijinul său moral şi un colac de salvare comercial, el s-a abţinut, însă, de la furnizarea de arme soldaţilor ruşi angajaţi în Ucraina, ceea ce ar fi putut duce la sancţiuni occidentale împotriva ţării sale. Detalii aici

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite