Un spion rus care a încercat să se infiltreze în CPI, inculpat în Statele Unite

0
Publicat:

Un cetăţean rus care a încercat să se infiltreze în Curtea Penală Internaţională vara trecută a fost inculpat vineri pentru spionaj în Statele Unite, unde este acuzat că a trăit sub o identitate falsă timp de doi ani, scrie AFP.

Un spion rus care a încercat să se infiltreze în CPI, inculpat în Statele Unite
Un spion rus care a încercat să se infiltreze în CPI, inculpat în Statele Unite

Serghei Cerkasov, 37 de ani, "a lucrat ca agent ilegal al serviciilor ruse de informaţii sub pseudonimul brazilian Victor Muller Ferreira", potrivit unui comunicat al procurorului federal din Washington.

Potrivit rechizitoriului, el a început să opereze sub această identitate în Brazilia în 2010 şi şi-a construit o "legendă" cu o mătuşă fictivă, o mamă decedată şi prieteni rari.

Cinci ani mai târziu, el a depus o cerere de înscriere sub acest nume la o universitate din Washington. După ce a fost acceptat la această instituţie, a intrat în Statele Unite în 2018 cu o viză de student.

Până în 2020, a trăit sub această acoperire, făcând studii în relaţii internaţionale, în timp ce culegea "informaţii despre americani pe care le-a transmis serviciilor ruse", au precizat serviciile procurorului Matthew Graves.

După ce a părăsit Statele Unite în mai 2020, el a continuat să se folosească de contactele sale universitare pentru a obţine informaţii despre politica externă americană, au adăugat acestea.

În aprilie 2022, el a încercat să intre ca stagiar la Curtea Penală Internaţională (CPI), cu sediul la Haga, în Ţările de Jos, şi să ancheteze asupra acuzaţiilor de crime de război în Ucraina vizând Rusia.

Serviciile secrete olandeze l-au demascat şi i-au refuzat intrarea pe teritoriul olandez. Trimis înapoi în Brazilia, el a fost arestat acolo pentru fraudă şi condamnat în iulie la 15 ani de închisoare.

Potrivit documentelor judiciare, Moscova a cerut extrădarea lui, acuzându-l de trafic de droguri care datează din 2011 şi 2013.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite