China nu a livrat până acum arme Rusiei, dă asigurări Biden

0
Publicat:

Preşedintele american Joe Biden a afirmat vineri, la Ottawa, că, până în prezent, China "nu a livrat" arme Rusiei, în pofida temerilor exprimate de occidentali pe această temă, scrie AFP.

Xi Jinping și Vladimir Putin s-au întâlnit în urmă cu câteva zile Foto: Profimedia
Xi Jinping și Vladimir Putin s-au întâlnit în urmă cu câteva zile Foto: Profimedia

„Sunt trei luni de când aud că China va furniza Rusiei arme importante (...) Nu înseamnă că nu o vor face, dar încă nu au făcut-o", a declarat preşedintele american.

„Nu desconsider China. Nu desconsider Rusia", a adăugat Biden. Acesta a precizat că informaţiile despre apropierea dintre Beijing şi Moscova probabil au fost „exagerate".

Joe Biden a subliniat asupra legăturile întărite dintre occidentali: „Dacă s-a întâmplat ceva, este că Occidentul şi-a strâns legăturile considerabil".

Cu prilejul unei vizite a preşedintelui chinez Xi Jinping la Moscova săptămâna aceasta, ruşii şi chinezii, la rândul lor, au salutat intrarea într-o „nouă eră" a "relaţiei lor speciale".

Liderul chinez a promis sprijinul său moral şi sprijin comercial, dar liderul de la Beijing s-a abţinut, însă, de la furnizarea de arme soldaţilor ruşi angajaţi în Ucraina, ceea ce ar fi putut duce la sancţiuni occidentale împotriva ţării sale.

De asemenea, nu a existat niciun angajament pe termen lung de a cumpăra cantităţi mari de gaz rusesc, ale căror exporturi către Europa s-au prăbuşit, lăsând o gaură în finanţele Rusiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite