LIVE TEXT | Război în Ucraina. Un nou atac aerian masiv și lupte grele la Bahmut. Zelenski, vizită-surpriză în Arabia Saudită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a efectuat un nou atac aerian masiv împotriva Ucrainei, unde sirenele antaieriene au răsunat în mare parte din țară. La Bahmut, forțele armate rusești încearcă să recupereze teritoriul pierdut în ultimele zile, în timp ce martori din Zaporojie afirmă că invadatorii au instalat capacități defensive în interiorul și în jurul centralei atomo-electrice din regiune. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski efectuează o vizită-surpriză în Arabia Saudită.

Tanc ucrainean lângă Bahmut FOTO Arhiva Adevărul
Tanc ucrainean lângă Bahmut FOTO Arhiva Adevărul

UPDATE 21.21 Biden va da undă verde livrării de avioane de luptă Ucrainei, inclusiv F-16

Preşedintele american Joe Biden le-a semnalat vineri liderilor din G-7 că va da undă verde livrării de către occidentali de avioane de luptă Ucrainei, inclusiv F-16 americane, a indicat vineri un înalt responsabil al Casei Albe, transmit AFP şi Reuters.

Preşedintele american, aflat la summitul G-7 de la Hiroshima, în Japonia, i-a asigurat pe interlocutorii săi că susţine "o iniţiativă comună vizând antrenarea de piloţi ucraineni pe avioane de luptă de generaţia a patra, inclusiv F-16", a afirmat sursa. Detalii aici

UPDATE 20.12 Sistemele Patriot donate de americani au trecut la „tocarea” aviației rusești VIDEO

Fără avioane moderne, Ucraina este nevoită să improvizeze, spun oficiali americani citați de CNN. Concret, trupele ucrainene au folosit în ultimele săptămâni sistemul de apărare aeriană Patriot, fabricat în SUA, pentru a doborî cel puțin un avion de luptă rusesc. 

Totul în contextul în care avioanele rusești încearcă să lovească ținte netrecând de liniile defensive rusești, făcându-le astfel dificil de vizat de către Ucraina cu sisteme cu rază mai scurtă de acțiune precum NASAM. Detalii aici

UPDATE 19.27 Emisarul lui Xi, în vizită la Varșovia: Polonia cere Chinei să condamne agresiunea militară rusă din Ucraina

Polonia a cerut vineri Chinei să condamne agresiunea militară dusă de Rusia împotriva Ucrainei, a informat Ministerul polonez de Externe cu ocazia întrevederii cu emisarul delegat de Xi Jinping pentru „reglementarea politică” a războiului din țara vecină.

Cu ocazia întrevederii cu emisarul special chinez Li Hui, însărcinat cu problema ucraineană, viceministrul de Externe Wojciech Gerwel „şi-a exprimat speranţa că statul chinez va condamna agresiunea Rusiei şi va face presiuni asupra Rusiei pentru ca aceasta să revină la respectarea principiilor dreptului internaţional”, se arată într-un comunicat al Ministerului polonez de Externe.

Li Hui efectuează în aceste zile un turneu în Europa pentru a promova planul chinez de „reglementare politică” a războiului din Ucraina. Emisarul chinez a sosit vineri la Varşovia după o vizită de două zile la Kiev. Din Varșovia, urmează să se deplaseze în Franța, Germania și Rusia, transmite AFP, potrivit Agerpres. Detalii aici

UPDATE 18.59 Rusia a declarat Greenpeace drept „agent al străinătății”

ONG-ul ecologist Greenpeace a fost declarat „indezirabil” în Rusia, o măsură care îi interzice de facto activităţile în statul condus de Vladimir Putin, al cărui regim reprimă orice voce critică de la declanşarea războiului împotriva Ucrainei.

Într-un comunicat, Parchetul General de la Moscova susține că „Greenpeace International”, cu sediul social în Țările de Jos, reprezintă o „ameninţare la fundamentele ordinii constituţionale şi securităţii” Rusiei şi încearcă „să răstoarne puterea într-un mod anticonstituţional”.

Prezent în Rusia din 1992, Greenpeace desfăşoară în special operaţiuni de sensibilizare a opiniei publice la schimbările climatice, de luptă împotriva incendiilor de pădure şi de conservare a speciilor animale.

Parchetul General de la Moscova acuză totodată Greenpeace că încurajează „ingerinţele” în afacerile interne ale Rusiei, că încearcă „să submineze fundamentele economice” şi să finanţeze organizaţii locale calificate de autorităţi drept „agenţi ai străinătăţii”Detalii aici

UPDATE 18.20 Înalt oficial rus, declarații bizare: Un nor radioactiv se îndreaptă către Europa de Vest

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei a avertizat că norul radioactiv, provenit din distrugerea munițiilor cu uraniu sărăcit furnizate de Occident Ucrainei, se îndreaptă către Europa de Vest.

Avertismentul a fost lansat vineri de secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, unul dintre oamenii din cercul cel mai apropiat al lui Vladimir Putin.

Distrugerea acestor muniții a condus la faptul că acum un nor radioactiv se îndreaptă spre Europa de Vest. În Polonia s-a înregistrat deja o creștere a nivelului radioactivității”, a avertizat secretarul Consiliului de Securitate, potrivit TASSDetalii aici

UPDATE 18.18 POLITICO: Războiul din Ucraina s-ar putea transforma într-un conflict înghețat, spun oficiali americani

Oficialii americani iau în calcul posibilitatea ca războiul din Ucraina să se transforme într-un „conflict înghețat” care să dureze mulți ani de acum înainte, poate chiar decenii, similar cu cel din Pneinsula Coreeană, divizată între Coreea de Nord și Coreeea de Sud.

Un astfel de scenariu ar putea fi cel mai realist pe termen lung în condițiile în care nici Kievul și nici Moscova nu sunt de acord să se recunoască învinse pe câmpul de luptă, comentează POLITICO.

De asemenea, devine tot probabil pe fondul întăririi convingerii în cadrul administrației Biden că mult așteptata contraofensivă a armatei ucrainene nu va da o lovitură decisivă asupra ocupației ruse.

Printre opțiunile privind „înghețarea” pe termen lung a războiului figurează inclusiv stabilirea unei linii de demarcație între Ucraina și Rusia pe care niciuna dintre cele două tabere să nu o încalce, dar care, în același timp, să nu fie considerată o graniță oficială. Discuții în acest sens s-au purtat - deocamdată într-un stadiu incipient - atât la Casa Albă, cât și în diverse agenții guvernamentale americane.

Un conflict înghețat, care presupune suspendarea confruntărilor militare fără ca vreuna dintre tabere să fie declarată învingătoare ori să accepte încheierea oficială a războiului, ar putea fi considerat un rezultat acceptabil din punct de vedere politic pe termen lung pentru Statele Unite și țările care sprijină Ucraina, susține POLITICO. Detalii aici

UPDATE 15.57 Martori: Armata rusă a instalat poziții defensive în interiorul și în jurul centralei atomo-electrice din Zaporojie

Militarii ruşi şi-au întărit în ultimele săptămâni poziţiile defensive în interiorul şi în jurul centralei nucleare din Zaporojie, în sudul Ucrainei, au declarat patru martori pentru Reuters înainte de o contraofensivă ucraineană mult aşteptată în regiune.

Noi tranşee au fost săpate în jurul oraşului Enerhodar şi au fost amplasate noi câmpuri de mine. Camerele de supraveghere ale uzinei sunt îndreptate spre nord, peste un mare lac de acumulare, către teritoriul controlat de Ucraina, transmite agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres.

De mai multe luni, ruşii au instalat poziţii de tragere pe clădirile centralei nucleare și plase pentru descurajarea dronelor.

Măsurile descrise de doi ucraineni care lucrează la centrala atomo-electrică şi alţi doi locuitori din oraşul Enerhodar subliniază riscurile pe care războiul îl reprezintă pentru securitatea instalaţiei, notează Reuters.

Cele patru surse au vorbit sub rezerva anonimatului, din cauza temerilor pentru securitatea lor într-un oraş aflat sub ocupaţie rusă. Detalii aici

UPDATE 15.15 Preşedintele Consiliului European: „Facem apel la China să exercite presiuni asupra Rusiei”

Este în interesul Uniunii Europene să menţină o cooperare „stabilă şi constructivă” cu China, a declarat vineri preşedintele Consiliului European, Charles Michel, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Declarația a fost făcută în timpul reuniunii de la Hiroshima (Japonia) a Grupului celor şapte cele mai puternice economii ale lumii (G7 care discută despre „coerciţia economică” faţă de China şi alte probleme.

Liderii G7 urmează să dea publicităţii, la finalul reuniunii, o declaraţie care va cuprinde o „secţiune dedicată Chinei”, în care vor fi menţionate o serie de aspecte, printre care şi „coerciţia economică şi alte comportamente”, a specificat un responsabil american. Detalii aici

UPDATE 15.13 Volodimir Zelenski a sosit în Arabia Saudită

Volodimir Zelenski efectuează vineri o vizită-surpriză la Jeddah, în Arabia Saudită, pentru a participa la summitul Ligii Arabe. Preşedintele ucrainean a anunțat personal sosirea în regatul saudit într-un mesaj postat pe reţele de socializare, relatează DPA şi AFP, potrivit Agerpres.

„Voi vorbi la summitul Ligii Arabe. Mă voi întâlni cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman şi voi avea alte discuţii bilaterale”, a transmis Zelenski pe contul său de Telegram.

„Încep prima mea vizită de până acum în Regatul Arabiei Saudite pentru a consolida relaţiile bilaterale şi legăturile Ucrainei cu lumea arabă”, a subliniat preşedintele ucrainean pe Twitter. Detalii aici

UPDATE 14.41 Piloții ucraineni au nevoie de doar patru luni pentru a primi instructajul de bază pentru F-16

Pentru instructajul de bază, nu cel de luptă, piloții de vânătoare ucraineni ar putea avea nevoie de numai patru luni, potrivit unei evaluări a Forțelor Aeriene ale SUA efectuată la începutul acestui an. Concluzia reiese dintr-un document publicat de Yahoo News. Detalii aici

UPDATE 14.40 Un nou atac aerian masiv în Ucraina: Rușii au lansat 39 de rachete. Sirenele au răsunat în mare parte din țara vecină

Rusia a efectuat în noaptea de joi spre vineri 39 de atacuri aeriene asupra mai multor regiuni din Ucraina, plus 50 de tiruri cu sisteme de lansatoare multiple de rachete (MLRS), printre orașele vizate numărându-se şi Krivîi Rih, oraşul natal al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

La Krivîi Rih, incendii au izbucnit la mai multe clădiri în urma atacului aerian rusesc, iar o femeie de 64 de ani a fost grav rănită.

În ultima lună, Moscova şi-a intensificat campania de atacuri cu rachete cu rază lungă de acţiune, trecând de la tactica de iarnă, când a vizat cu precădere infrastructura energetică prin atacuri săptămânale, la atacuri mult mai constante, efectuate de regulă în timpul nopţii.

„Mai multe explozii s-au produs în oraşul Krivîi Rih (situat în centrul Ucrainei, n. red.). Inamicul a lovit o întreprindere industrială privată. Mai multe clădiri au luat foc în acelaşi timp”, a precizat cancelaria prezidenţială de la Kiev într-un comunicat. Detalii aici

UPDATE 13.48 Premierul Rusiei va efectua o vizită în China: Acordurile pregătite de Moscova și Beijing

Premierul rus Mihail Mişustin va efectua o vizită în China pe 23 şi 24 mai, a anunţat vineri Ministerul chinez al Afacerilor Externe, citat de AFP.

„La invitaţia premierului Li Qiang, prim-ministrul Federaţiei Ruse Mişustin se va deplasa în vizită oficială în China, pe 23 şi 24 mai”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin.

China nu a condamnat public intervenţia militară a Rusiei în Ucraina, spre deosebire de majoritatea marilor puteri mondiale.

În schimb, a trimis săptămâna aceasta un emisar în Europa, cu scopul declarat al unei „reglementări politice a crizei ucrainene”. După ce s-a aflat marţi şi miercuri în Ucraina, emisarul Li Hui este aşteptat în Polonia vineri, înainte de a se deplasa în Franţa, Germania şi Rusia. Detalii aici

UPDATE 13.20 Summitul G7: Ucraina are sprijin bugetar pentru anul în curs și începutul lui 2024

Liderii grupului G7, reuniţi la Hiroshima, în Japonia, au anunțat vineri că s-au asigurat că Ucraina are sprijinul bugetar necesar pentru anul în curs şi începutul lui 2024.

G7 și-a reînnoit angajamentul de a furniza susţinere financiară şi militară Ucrainei în combaterea agresiunii militare a Rusiei, relatează agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres.

„Astăzi, luăm noi măsuri pentru a asigura că agresiunea ilegală a Rusiei împotriva statului suveran Ucraina eşuează şi pentru a sprijini poporul ucrainean în căutarea unei păci juste bazate pe respectarea dreptului internaţional”, dau asigurări liderii G7 într-un comunicat. Detalii aici

UPDATE 13.09 Bătălia de la Bahmut. Prigojin: Se dau lupte grele. Noi acuzații la adresa conducerii militare de la Moscova

Șeful companiei militare private Wagner, oligarhul rus Evgheni Prigojin, a recunoscut vineri că în Bahmut au loc „lupte grele” şi a exclus o capturare completă în timpul apropiat a acestui oraş din estul Ucrainei.

La rândul său, viceministrul ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a declarat vineri că forţele armate rusești încearcă să recucerească teritoriul pierdut în jurul Bahmutului, dar că armata ucraineană respinge atacurile.

Forţele ruse au câştigat ceva teren în interiorul oraşului, dar nu îl controlează în totalitate, iar luptele continuă, a precizat Maliar, citată de Reuters. Detalii aici

UPDATE 12.45 De ce întârzie contraofensiva Ucrainei: vremea, antrenamentele și dotările au întârziat asaltul militarilor ucraineni

Timp de luni de zile, aliații occidentali s-au grăbit să expedieze sisteme de arme și muniție în valoare de miliarde de dolari în Ucraina, ca o urgență pentru a duce la timp proviziile pentru o contraofensivă de primăvară.

Totuși, în timp ce Rusia și Ucraina sunt concentrate pe o luptă intensă pentru Bahmut, ofensiva ucraineană de primăvară nu a început încă.

Săptămâna trecută, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că asaltul a fost amânat deoarece țara sa nu are suficiente arme occidentale pentru a reuși fără a suferi prea multe victime. Vremea și antrenamentele joacă și ele un rol, spun oficialii și experții în apărare.

Oficialii insistă, însă, că o contraofensivă se apropie, arată Yahoo News. Mișcările preliminare ale Ucrainei de a stabili condițiile pe care le dorește pentru un atac au început deja, a declarat un oficial american sub rezerva anonimatului. Detalii aici

UPDATE 11.00 Buncărul secret al lui Vladimir Putin de la Marea Neagră: planurile care arată tunelurile de sub fortăreață

Ai putea crede că arhitecții care au proiectat buncărul lui Vladimir Putin s-au gândit la toate. La urma urmei, complexul de 190.000 de metri pătrați, de un miliard de dolari, cocoțat pe o faleză stâncoasă cu vedere la Marea Neagră, are tot luxul pe care și l-ar putea dori un autocrat. Însă, cel mai important detaliu al acestei locuințe este securitatea de care are parte.

După cum a dezvăluit ancheta lui Aleksei Navalnîi, palatul are propria biserică, cramă și cazinou. Are un salon de narghilea complet cu o bară de striptease, un arboretum și un patinoar pentru meciurile de hochei pe care Putin îi place să le joace cu amicii săi. Dar securitatea este strictă. Casa imperială a lui Putin este izolată de țara pe care o conduce prin 17.000 de hectare de pădure și o zonă specială de interdicție aeriană. Detalii aici

UPDATE 10.55 UE va restricționa comerțul cu diamante rusești

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a menționat că discuția privind următorul pachet de sancțiuni continuă.

Uniunea Europeană intenționează să limiteze comerțul cu diamante din Rusia, ca parte a întăririi sancțiunilor împotriva Moscovei, a declarat vineri la o conferință de presă la Hiroshima, înaintea summitului Grupului celor Șapte, președintele Consiliului European Charles Michel.

Vom limita comerțul cu diamante rusești. Diamantele rusești nu sunt pentru totdeauna”, a spus el. 

Totuși, el a menționat că discuția despre următorul pachet de sancțiuni continuă. Michel a evitat, de asemenea, un răspuns direct la întrebarea dacă guvernul belgian a dat acordul final pentru înăsprirea măsurilor împotriva comerțului rusesc cu diamante. Detalii aici

UPDATE 10.30 Apărarea antiaeriană ucraineană s-a confruntat cu noi alerte nocturne la Kiev şi în alte oraşe

Apărarea antiaeriană a avut din nou de lucru în zorii zilei de vineri la Kiev şi în alte oraşe din Ucraina, ţinte în ultimele zile ale unor bombardamente intense din partea forţelor ruse.

Oficiali militari şi mass-media au raportat explozii inclusiv în Liov şi Rivne, în vestul ţării, dar şi la Herson, în sud. Şeful administraţiei civile şi militare din regiunea Krivîi Rih (sud), Oleksandr Vilkul, a făcut apel ca locuitorii să rămână în adăposturi şi a raportat explozii, scrie Agerpres.

În noaptea precedentă, Kievul şi alte câteva oraşe ucrainene au fost vizate de un val de lovituri cu rachete ruseşti. Armata ucraineană a susţinut că a doborât aproape toate proiectilele. Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării a declarat că a lovit şi a distrus toate ţintele raidurilor sale nocturne. Detalii aici

UPDATE 10.00 Volodimir Zelenski merge la summit-ul G7 din Japonia. Președintele ucrainean va vizita și Hiroshima

Zelenski va zbura cu un avion militar american spre Japonia după o escală în Arabia Saudită pentru a participa la summitul națiunilor dezvoltate.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA a refuzat să comenteze informația.

Oficialii japonezi declaraseră anterior că Zelenski se va alătura celorlalți în online.

Vizita la Hiroshima, locul unde a avut loc primul atac nuclear în urmă cu 78 de ani, este simbolică, având în vedere amenințările periodice ale președintelui rus Vladimir Putin de a folosi arme atomice în Ucraina. Detalii aici

UPDATE 08.30 Care sunt semnele care indică locul și momentul contraofensivei Ucrainei

Războiul Rusiei în Ucraina intră în cea de-a 15-a lună, liniile frontului sunt în mare măsură statice și se tot pun întrebări despre când își vor lasa forțele Kievului contraofensiva.

Când, exact, s-ar putea întâmpla acest lucru a stârnit deja confuzie în rândurile militare ale Rusiei, mai ales că Ucraina realizează mici câștiguri teritoriale în regiunea de est a țării. Dar experții militari spun că semnalul suprem că o ofensivă la scară largă este în desfășurare va fi atunci când forțele Kievului vor integra blindatele grele furnizate de SUA și aliații săi NATO într-o împingere de primă linie.

„Controofensiva ucraineană, cred, va începe cu o explozie, la propriu și la figurat”, a declarat Mark Cancian, colonel american în retragere , pentru Insider. Detalii aici

UPDATE 08.00 Ar putea recurge Putin la armele nucleare după ce rachetele sale hipersonice Kinjal au fost doborâte de sistemul Patriot?

Un Vladimir Putin furios ar putea să îndrepte arme nucleare împotriva Ucrainei după ce Kievul l-a umilit pe despot doborându-i rachetele hipersonice presupuse „de neoprit”, a declarat, joi, 18 mai, generalul în rezervă Kevin Ryan fost șef de major al Comandamentului pentru Apărare Spațială și Antirachetă al Armatei SUA.

Ucraina a declarat, miercuri, 17 mai, că a doborât șase dintre rachetele hipersonice „Kinjal” ale Rusiei – la câteva zile după ce armata americană a confirmat că Kievul a doborât o altă rachetă hipersonică a lui Putin, folosind sistemul de apărare american Patriot.

Kevin Ryan, care a servit ca șef de stat major al Comandamentului pentru Apărare Spațială și Antirachetă al Armatei SUA, a declarat că acum că rachetele „de neoprit” ale lui Putin sunt distruse, înseamnă că o victorie decisivă pentru liderul rus este din ce în ce mai departe de el.

Ryan a avertizat că, dacă Putin nu poate forța o victorie cu arme convenționale, despotul frustrat „ ar putea recurge la la arme nucleare”. Detalii aici


UPDATE 06.17 Forțele ucrainene au preluat inițiativa tactică și au făcut câștiguri semnificative din punct de vedere tactic în jurul Bakhmut în operațiunile de contraatac din 18 mai.

Aceste operațiuni sunt o continuare a contraatacurilor localizate pe care forțele ucrainene le desfășoară de câteva zile și nu reflectă începutul unei noi operațiuni majore. Mai mulți bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au traversat liniile defensive ruse la sud și sud-vest de Ivanivske (6 km vest de Bakhmut) și nord-vest de Klishchiivka (6 km sud-vest de Bakhmut) din nord-vest. Bloggeri au susținut, de asemenea, că forțele ruse s-au retras din pozițiile de la nord de Sakko i Vantsetti (15 km nord de Bakhmut) către pozițiile de la sud de așezare, dar că forțele ucrainene nu au intrat încă în așezare.

Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a susținut că forțele ruse au cedat 570 de metri de teritoriu la nord de Bakhmut. ceea ce este în concordanță cu declarația ministrului adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar conform căreia forțele ucrainene au avansat 500 de metri la nord de Bakhmut și 1.000 de metri la sud de Bakhmut. Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Est ucrainene, colonelul Serhiy Cherevaty, a declarat că forțele ucrainene au avansat până la 1.700 de metri în ultima zi, iar Brigada a 3-a separată de asalt ucraineană a declarat că au extins zona ucraineană din Bakhmut la 2.000 de metri lățime și 700 de metri adâncime.

UPDATE 05.54 Oficialii ucraineni au indicat că forțele ucrainene au preluat inițiativa câmpului de luptă din zona Bakhmut.

Cherevaty a declarat pe 18 mai că forțele ucrainene au recâștigat inițiativa câmpului de luptă și forțează forțele ruse să răspundă la acțiunile ucrainene, inclusiv prin transferul de elemente aeropurtate rusești (VDV) pe flancurile Bakhmut pentru a se apăra de avansurile ucrainene. Malyar a declarat că forțele ruse și-au desfășurat majoritatea rezervelor în zona Bakhmut, foarte probabil în detrimentul altor zone din prima linie.

ISW a evaluat recent că, comandamentul militar rus realocă mijloacele militare în zona Bakhmut pentru a spori capacitățile ofensive ale grupului Wagner și pentru a obține o victorie tactică înaintea unei contraofensive ucrainene. Natura limitată a operațiunilor ofensive ale Wagner la Bakhmut în comparație cu contraatacurile ucrainene localizate subliniază pierderea inițiativei rusești în zonă. Bloggeri ruși au susținut că forțele Wagner au început să atace una dintre ultimele zone fortificate ucrainene din vestul Bakhmut. Oficialul de ocupație al regiunii Zaporijia și vocea proeminentă a informațiilor din spațiul rusesc Vladimir Rogov a susținut că forțele Wagner au tăiat drumul Bakhmut-Chasiv Yar din vestul Bakhmut pe 17 mai, deși ISW nu poate confirma această afirmație.

Prigojin a susținut că forțele Wagner au avansat 260 de metri în Bakhmut și că forțele ucrainene controlează doar 1,28 kilometri pătrați din oraș. Un blogger a susținut optimist că forțele Wagner și-au crescut ritmul de avans în urma livrărilor de muniție rusă către Wagner, deși rata zilnică de muniții pretinsă de Prigojin a rămas în mare măsură neonorată.

image

UPDATE 05.28 Finanțatorul Grupului Wagner Yevgeny Prigojin a recunoscut pe 18 mai că mercenarii Wagner nu pot încercui forțele ucrainene în Bakhmut din cauza pierderii flancurilor stabile la nord și la sud de Bakhmut.

Prigojin a acuzat Ministerul Rus al Apărării (MOD) că a pierdut poziții avantajoase după ce unitățile subordonate Ministerului Apărării s-au retras din pozițiile lor de pe flancurile Bakhmutului, poziții necesare pentru o încercuire. Sursele Wagner au indicat de mult timp intenția Wagner de a încercui Bakhmutul și de a prinde forțele ucrainene, dar s-au dovedit incapabile să facă acest lucru după ce comanda supremă militară ucraineană a hotărât să apere orașul. ISW evaluase anterior că forțele ruse nu vor înconjura Bakhmut după ce forțele Wagner au făcut mai multe avansuri rapide la nord, sud și est de oraș în iarna-primăvara anului 2023.

Prigojin a anticipat probabil că forțele ucrainene se vor retrage complet din Bakhmut de teama încercuirii iminente și chiar s-a oferit să-i permită președintelui Volodymyr Zelensky să retragă forțele ucrainene din oraș pe 3 martie. Operațiunea defensivă ucraineană, totuși, a acordat prioritate apărării liniilor de comunicație terestre ucrainene (GLOC) la vest de Bakhmut, ceea ce a forțat forțele Wagner să intre în război urban și să treacă direct prin oraș. Recunoașterea lui Prigojin susține în continuare declarațiile oficialilor ucraineni conform cărora Wagner pierde inițiativa pe câmpul de luptă.

UPDATE 05.16 Prigojin și bloggeri afiliați lui Wagner dau vina pe forțele convenționale ruse pentru eșecurile militare din Bakhmut și din jurul acestuia.

Prigojin a făcut apel direct la ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, şi la şeful Statului Major al armatei ruse, generalului Valery Gerasimov, să mai ţină localitatea Sakko i Vantsetti pentru cel puţin câteva zile. Prigojin l-a învinuit și pe Gerasimov pentru retragerea forțelor convenționale ruse de pe flancuri, în Bakhmut. Un proeminent blogger afiliat Wagner a declarat pe 18 mai că forțelor ruse le lipsește organizarea, sprijinul de foc, coordonarea și pregătirea necesare pentru a apăra flancurile Bakhmutului. Bloggerul s-a plâns că forțele ruse permit forțelor ucrainene să „conducă un BMP [vehicul de luptă de infanterie] timp de 15 minute” în spatele liniilor rusești fără a-l distruge, atacul ucrainean durând doar 16 minute.

Bloggerul a susținut că forțele ruse nu ar putea conduce un vehicul de luptă de infanterie în spatele liniilor ucrainiene fără ca forțele ucrainene să-l distrugă. Bloggerul a susținut, de asemenea, că forțele ruse de trupe aeropurtate au încercat să lovească teritoriul în „zona gri”, iar forțele ucrainene i-au interzis imediat eforturile cu focul de artilerie, făcând imposibil ca forțele ruse să se deplaseze și să capete un punct de sprijin în locația vizată. Un blogger care nu este afiliat lui Wagner a remarcat lipsa de coordonare dintre Wagner și forțele ruse convenționale și a susținut că Ministerul rus al Apărării (MOD) are nevoie de „comandă și control competent” pentru a consolida interacțiunile dintre forțele ruse și luptătorii Wagner pentru operațiunile de după Bakhmut.

UPDATE 04.49 Eforturile lui Prigojin de a da vina pe armata rusă pentru eșecurile din jurul Bakhmutului îi determină pe unii ultranaționaliști să-l acuze că a folosit Bătălia pentru Bakhmut pentru a-și satisface ambițiile personale.

Militarul rus și proeminent ultranaționalist Andrey Morozov (cunoscut sub pseudonimul Murz) a criticat un canal Telegram afiliat lui Wagner pentru că a atribuit în mod greșit focul de artilerie reușit al Brigăzii a 4-a Independentă de Infanterie Motorizată a Corpului 2 de armată, mercenarilor Wagner. Morozov a susținut că afirmațiile lui Prigojin că forțele convenționale ruse abandonează flancurile este o altă parte a narațiunilor lui Prigojin care vizează salvarea forțelor sale în detrimentul altor unități care s-au desfășurat pentru a întări forțele Wagner. Morozov l-a acuzat pe Prigojin că și-a îmbunătățit situația financiară în detrimentul războiului, în timp ce a înființat unități de întărire pentru eșec și a susținut că elementele Brigăzii a 4-a separată de pușcași motorizate au murit aproape toate când au încercat să securizeze flancurile la sud-vest de Bakhmut, lângă Klișchiivka.

Morozov a mai susținut că Prigojin dă vina pe unitățile convenționale pentru a se promova. ISW a evaluat pe 17 mai că oamenii puternici ruși (siloviki ) încearcă să-l discrediteze pe Prigojin acuzându-l că a încercat să folosească victoria de la Bakhmut pentru a-și promova aspirațiile politice în Rusia.Critica lui Morozov este notabilă, deoarece poate indica o schimbare în percepția ultranaționaliștilor despre Prigojin.

UPDATE 04.26 Forțele ruse au desfășurat un alt atac cu rachete la scară largă în toată Ucraina în noaptea de 17 spre 18 mai, țintând Kievul pentru a noua oară de la începutul lunii mai.

Oficialii ucraineni au raportat că forțele ruse au lansat 22 de rachete de croazieră Kh-101/555, șase rachete de croazieră lansate de pe mare Kalibr de pe navele Mării Negre și două rachete de croazieră Iskander-K lansate de la sol asupra Kiev, Odesa și orașului Mykolaiv. Comandantul șef ucrainean, generalul Valeri Zalujnîi, a raportat că forțele ucrainene au distrus 29 de rachete de croazieră, două drone Shahed-136/131 și două drone de recunoaștere. Forțele ruse încearcă probabil să folosească drone de recunoaștere după ce au lansat rachete pentru a localiza sistemele de apărare aeriană Patriot.

UPDATE 04.14 Kremlinul continuă să consolideze măsurile interne de represiune de natură să încurajeze autocenzura și să pregătească societatea rusă pentru un război prelungit.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat pe 17 mai un decret prin care se modifică regulamentele Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) pentru a extinde responsabilitatea și aria de acoperire a FSB. Modificarea precizează în mod explicit că FSB este responsabil pentru problemele de securitate a statului în limitele competențelor sale și întărește FSB și atribuțiile directorului său în materie de securitate a informațiilor. Acest lucru permite șefului FSB să determine condițiile pentru personalul FSB care combină munca FSB și serviciul militar.

Aceste modificări sunt probabil parte a unui efort prelungit de extindere a puterii interne a FSB, iar ISW a raportat anterior despre extinderea puterilor FSB și implicarea în războiul din Ucraina. Institutul de știri al opoziției ruse Meduza a raportat la 18 mai că autoritățile ruse au efectuat percheziții în masă în locuințe ale unor persoane presupuse asociate cu Congresul Deputaților Poporului și cu fostul deputat al Dumei de Stat ruse Ilya Ponomarev sub acuzația de răspândire a informațiilor false despre armata rusă. Publicația rusă de opoziție Verstka a raportat pe 18 mai că deputații din Duma de Stat a Partidului Liberal Democrat (LDPR) pregătesc un proiect de lege pentru pedepsirea „rusofobiei” cu amenzi de la 100.000 la 300.000 de ruble (aproximativ 1.250 la 3.730 USD) și până la cinci ani de închisoare, sau serviciu într-o colonie de muncă forțată.

ISW a raportat anterior despre eforturile Rusiei de a criminaliza „Russofobia” ca o altă metodă de represiune și cenzură internă.

UPDATE 03.55 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că NATO ar putea discuta despre posibila furnizare de avioane de luptă occidentale Ucrainei la reuniunea miniștrilor apărării din iunie.

Stoltenberg a declarat publicației germane Der Spiegel pe 18 mai că membrii NATO „discută în mod constant dacă sunt necesare avioane de luptă occidentale moderne atât în ​​Europa, cât și în Ucraina”, adăugând că furnizarea de avioane de luptă către Ucraina va necesita, de asemenea, muniție, piese de schimb și întreținerea aeronavei „non-stop”.

UPDATE 03.34 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate la nord-est de Kupyansk și de-a lungul liniei Svatove-Kreminna pe 18 mai.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri la sol fără succes în apropiere de Masiutivka (13 km nord-est de Kupyansk), Novoselivske (14 km nord-vest de Svatove) și Nevske (19 km nord-vest de Kreminna). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au atacat lângă Masiutivka și Stelmakhivka (la 15 km nord-vest de Svatove) și nu au reușit să avanseze în apropiere de Novoselivske.

Directorul adjunct al planificării aplicațiilor al Gărzii Naționale Ucrainene, colonelul Mykola Urshalovych, a raportat că forțele ruse recrutează formațiuni suplimentare BARS (Rezerva de luptă a armatei ruse) și „Storm-Z” compuse din criminali pentru a opera în direcția Lyman și că această recrutare semnalează că forțele ruse sunt epuizate critic. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că Brigada 27 Independentă de Infanterie Motorizată (Armata 1 de tancuri de gardă, districtul militar de vest) și 138 Brigada Independentă de Infanterie Motorizată (Armata 6 armată combinată, districtul militar de vest) au respins două grupuri de sabotaj și recunoaștere ucrainene în direcția Kupiansk.

image

UPDATE 03.17 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol limitate pe linia orașului Avdiivka-Donețk pe 18 mai.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes către Sieverne (5 km vest de Avdiivka) și Marinka (27 km sud-vest de Avdiivka). Un blogger rus s-a plâns că Marinka este singura zonă a frontului în care forțele ruse avansează, iar o altă sursă a susținut că forțele ucrainene controlează mai puțin de un kilometru pătrat de teritoriu în Marinka.

Imaginile publicate pe 18 mai arată elemente de artilerie ale Brigăzii 114 și Batalionului 2 Infanterie al Regimentului 87 (Corpul 1 al Armatei Republicii Populare Donețk) care operează în apropiere de Avdiivka și elemente ale Brigăzii 110 Independente de Infaterie Motorizată (Corpul 1 al Armatei Republicii Populare Donețk) care operează lângă Nevelske (15 km sud-vest de Avdiivka).

image

UPDATE 03.05 Forțele ruse nu au efectuat atacuri la sol confirmate sau revendicate în vestul regiunii Donețk pe 18 mai.

Înregistrările video publicate pe 17 mai arată elemente de artilerie ale Brigăzii 40 de Infanterie Navală a Flotei Pacificului care operează în apropiere de Vuhledar.

image

UPDATE 02.38 Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au efectuat un raid eșuat peste râul Nipro în regiunea Herson pe 17 mai.

Bloggerul a susținut că forțele ruse au împiedicat forțele ucrainene să aterizeze, dar că activitatea ucraineană în apropierea insulelor deltei râului Nipro a crescut recent. Forțele ucrainene desfășoară în mod obișnuit raiduri peste râul Nipro de ceva timp.

image

UPDATE 02.15 Un oficial ucrainean a declarat că forțele ruse au ridicat artificial nivelul apei în lacul de acumulare Kakhovka, compromițându-și în parte propriile operațiuni defensive.

Șefa Centrului de presă comun al Forțelor de Sud ucrainene, Nataliya Humenyuk, a declarat că forțele ruse și-au inundat propriile poziții de pe malurile lacului de acumulare, suferind pierderi și declanșându-se un adevărat scandal între ocupanți. Humenyuk a mai declarat că forțele ruse se bazează pe bărci furate pentru logistica către insulele deltei Nipro.

UPDATE 02.02 Actori necunoscuți, posibil partizani ucraineni, au atacat o linie feroviară rusă în Crimeea pe 18 mai.

Oficialii de ocupație din Crimeea au susținut că „persoane neautorizate” nespecificate au detonat un dispozitiv exploziv improvizat (IED) de-a lungul unei căi ferate la periferia de sud-vest a Simferopolului, lângă Chystenke, deraiând opt vagoane de tren. Imaginile geolocalizate arată consecințele deraierii. Nicio sursă ucraineană nu a vorbit de grupuri partizane ucrainene, dar șeful ocupației din Crimeea, Serghei Aksyonov, a atribuit atacul sabotorilor. Aksyonov a anunțat mai târziu, pe 18 mai, că autoritățile au finalizat reparațiile la șină, iar calea ferată respectivă va fi disponibilă pentru traficul de marfă și pasageri pe 19 mai.

UPDATE 01.51 Curtea Supremă a Rusiei a hotărât pe 18 mai că personalul militar rus care se predă voluntar pe câmpul de luptă va fi urmărit penal sub acuzația de trădare.

Curtea Supremă a clarificat că militarii ruși comit o infracțiune dacă se predau în mod voluntar și cu bună știință forțelor inamice atunci când este posibil să reziste la capturare.

Curtea Supremă a hotărât că un militar rus poate fi eliberat de răspundere penală numai dacă nu s-a predat anterior în mod voluntar, a luat toate măsurile posibile pentru a-și asigura eliberarea, s-a întors la locul unitatea sa și nu a comis alte infracțiuni în timpul detenției. Militarii răniți sau personalul care nu poate rezista din cauza unei stări fizice nu sunt răspunzători penal pentru trădare.

UPDATE 01.23 Duma de Stat a Rusiei ia în considerare mai multe proiecte de lege care stimulează eforturile de recrutare și sprijinul financiar pentru efortul de război.

Oficialii Dumei de Stat din Rusia au înaintat un proiect de lege care va acorda concediu academic pe perioadă nedeterminată studenților care decid să participe la război. În prezent, studenții ruși pot lua un concediu academic de până la doi ani, iar proiectul de lege este probabil o încercare de a stimula înrolarea studenților.

Oficialii Dumei de Stat din Rusia au introdus, de asemenea, un proiect de lege care va stabili o taxă de un procent din vânzările de la restaurante, cluburi de noapte și baruri pentru a sprijini efortul de război.

UPDATE 01.11 Se pare că Rusia continuă să sufere de lipsa personalului militar pregătit pentru luptă și încearcă să exploateze toate sursele de recrutare pentru a susține efortul de război din Ucraina.

Centrul de Rezistență Ucrainean a raportat că forțele ruse constrâng veteranii ruși ai războiului din Afganistan să se supună antrenamentului militar în raionul Kerci ocupat, Crimeea. Un blogger afiliat la Kremlin a publicat imagini care arată un veteran rus care a servit în Afganistan, în zona Avdiivka.

Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a raportat că forțele ruse constrâng bărbați ucraineni la serviciul militar și a remarcat că rușii antrenează prizonieri ruși în lagărele de antrenament din Rohove și Mojnikivka, regiunea Lugansk. Liderul cecen Ramzan Kadyrov a susținut că personalul Regimentului 96 Operațional al lui Rosgvardia a fost dislocat în Ucraina.

UPDATE 00.43 Comandamentul militar rus reactivează cea de-a 25-a Armată Combinată (CAA) din epoca sovietică pentru a integra recruți ruși din Orientul Îndepărtat.

Cea de-a 25-lea CAA a participat la războiul sovietico-japonez în 1945 și a fost în cele din urmă desființată în 1957. Rețeaua independentă rusă MobilizationNews a raportat că locuitorii Orientului Îndepărtat rusesc au început să primească mesaje prin care bărbații cu vârsta de recrutare erau inivitați să se alăture celei de-a 25-lea CAA.

UPDATE 00.28 Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a vizitat un teren de antrenament pe 18 mai unde militarii cu contract din Districtul Militar de Vest se antrenează înainte de a fi dislocaţi în Ucraina.

Comandantul șef al armatei forțelor terestre ruse, generalul Oleg Salyukov, a susținut că ofițerii care au participat la războiul rus din Ucraina antrenează noi recruți. Întâlnirea lui Shoigu este probabil parte dintr-o încercare continuă de a promova înrolarea militară.

ȘTIRE INIȚIALĂ Autoritățile de ocupație ruse continuă să anunțe programe de patronaj cu subiecții federali ruși pentru a sprijini proiectele de infrastructură în teritoriile ocupate.

Şeful Republicii Populare Lugansk (LNR), Leonid Pasechnik, a declarat la 18 mai că Oblastul Volgograd va sprijini 59 de proiecte de infrastructură în Alchevsk, Oblastul Luhansk, al căror patron este oficial.[60] Pasechnik a declarat că specialiștii din regiunea Celiabinsk au reparat două trenuri electrice aparținând „Căilor ferate Lugansk” pe 17 mai și că constructorii din regiunea Krasnoyarsk ajută la refacerea infrastructurii sociale din raionul Sverdlovsk din regiunea ocupată Luhansk. Șeful Republicii Populare Donețk (DNR), Denis Pușilin, a declarat că el și guvernatorul regiunii autonome Chukotka, Vladislav Kuznetsov, au discutat pe 18 mai domenii pentru o posibilă cooperare economică, precum și planuri de refacere a Debaltseve, al cărei patron este Chukotka.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite