UE va restricționa comerțul cu diamante rusești

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a menționat că discuția privind următorul pachet de sancțiuni continuă. 

Diamante. Foto: Shutterstock
Diamante. Foto: Shutterstock

Uniunea Europeană intenționează să limiteze comerțul cu diamante din Rusia, ca parte a întăririi sancțiunilor împotriva Moscovei, a declarat vineri la o conferință de presă la Hiroshima, înaintea summitului Grupului celor Șapte, președintele Consiliului European Charles Michel.

"Vom limita comerțul cu diamante rusești. Diamantele rusești nu sunt pentru totdeauna", a spus el. Totuși, el a menționat că discuția despre următorul pachet de sancțiuni continuă. Michel a evitat, de asemenea, un răspuns direct la întrebarea dacă guvernul belgian a dat acordul final pentru înăsprirea măsurilor împotriva comerțului rusesc cu diamante.

Șeful Consiliului European a spus că UE „lucrează în prezent pentru a înlătura lacunele [în regimul de sancțiuni] și pentru a continua să oprească Rusia de la aprovizionarea critică”. În plus, potrivit acestuia, sprijinul „puternic militar, politic, umanitar și financiar” pentru Ucraina va continua.

Unul dintre principalii oponenți ai introducerii sancțiunilor unilaterale ale UE împotriva diamantelor din Rusia este Belgia, care se teme că, dacă sancțiunile nu vor deveni globale, atunci exporturile rusești vor merge în Orientul Mijlociu și India, iar afacerea cu diamante din Anvers va suferi enorm. pierderi pe care regatul încă nu le poate estima. 

Totodată,  Marea Britanie a anunţat vineri noi sancţiuni împotriva sectorului minier al Rusiei ce vizează importurile de aluminiu, diamante, cupru şi nichel, în încercarea de a restrânge capacitatea Moscovei de a finanţa războiul pe care l-a declanşat în Ucraina, informează AFP.

"După cum arată sancţiunile anunţate astăzi, G7 rămâne unit în faţa ameninţării din partea Rusiei şi ferm în sprijinul său pentru Ucraina", a declarat prim-ministrul britanic Rishi Sunak, în marja summitului G7, care începe vineri la Hiroshima (în vestul Japoniei).

Rusia a exportat diamante în valoare estimată de 4-5 miliarde de dolari în 2021.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite