Ar putea recurge Putin la armele nucleare după ce rachetele sale hipersonice Kinjal au fost doborâte de sistemul Patriot?

0
Publicat:

Un Vladimir Putin furios ar putea să îndrepte arme nucleare împotriva Ucrainei după ce Kievul l-a umilit pe despot doborându-i rachetele hipersonice presupuse „de neoprit”, a declarat, joi, 18 mai, generalul în rezervă Kevin Ryan fost șef de major al Comandamentului pentru Apărare Spațială și Antirachetă al Armatei SUA.

infografie kinjal versus patriot jpg

Ucraina a declarat, miercuri, 17 mai, că a doborât șase dintre rachetele hipersonice „Kinjal” ale Rusiei – la câteva zile după ce armata americană a confirmat că Kievul a doborât o altă rachetă hipersonică a lui Putin, folosind sistemul de apărare american Patriot.

Kevin Ryan, care a servit ca șef de stat major al Comandamentului pentru Apărare Spațială și Antirachetă al Armatei SUA, a declarat că acum că rachetele „de neoprit” ale lui Putin sunt distruse, înseamnă că o victorie decisivă pentru liderul rus este din ce în ce mai departe de el.

Ryan a avertizat că, dacă Putin nu poate forța o victorie cu arme convenționale, despotul frustrat „ ar putea recurge la la arme nucleare”.

„Putin rămâne fără modalități de a escalada războiul într-un mod care să forțeze Ucraina – și Occidentul – să dea înapoi”, a declarat Ryan.

Invazia sa masivă și bombardamentele frecvente nu au reușit să-i ofere o victorie decisivă. Dacă nu poate forța o victorie cu arme convenționale, probabil că se va încerca arme nucleare.

Într-adevăr, Rusia nu numai că a pierdut aproximativ 197.000 de soldați de la începutul războiului, dar Putin a văzut și mii de vehicule militare rusești, inclusiv tancuri și vehicule de transport de infanterie, distruse de forțele Kievului cu ajutorul armelor occidentale.

„Forțele convenționale (non-nucleare) ale Rusiei nu pot îngenunchea Ucraina. De aceea Putin s-a bazat atât de mult pe amenințările nucleare”, explică Ryan.

„Dacă se dovedește că Kinjal nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor, eficiența întregului spectru al armelor strategice ale Rusiei, nucleare și nonnucleare, este pusă la îndoială”.

Pierderile grele, împreună cu afirmația Kievului că a doborât șase rachete Kinjal într-o singură noapte, s-ar putea dovedi prea mult pentru Putin și el ar putea apela la arsenalul său nuclear, a avertizat Ryan.

Ucraina a declarat miercuri că sistemul său robust de apărare antiaeriană, compus din platforme din epoca sovietică și altele furnizate de Occident, a reușit să doboare cu succes 18 dintre rachetele Moscovei, dintre care șase ar fi fost rachete hipersonice „Kinjal”, despre care Vladimir Putin spunea că sunt „de neoprit”.

Avioane MiG-31 echipate cu rachete Kinjal Foto Ministerul rus al Apărării
Avioane MiG-31 echipate cu rachete Kinjal Foto Ministerul rus al Apărării

Impact psihologic uriaș asupra soldaților ruși de pe front

Experții spun că va exista un impact psihologic uriaș asupra soldaților ruși de pe linia frontului, care și așa sunt cu moralul la pământ, pe fondul pierderilor grele pe câmpul de luptă, după doborârea Kinjal.

Alan Mendoza, directorul executiv al think tank-ului britanic Henry Jackson Society, a declarat pentru Daily Mail: „Vezi propriile tale arme minune distruse, nu poate avea decât un efect dăunător asupra moralului deja lamentabil din prima linie a Rusiei

„Acești soldați știu că vor avea mai multe victime fără capacitățile ofensive generate de o forță de atac cu rachete”.

Într-adevăr, John Kennedy, cercetător în domeniul apărării și securității la RAND Europe, a declarat că doborarea rachetelor hipersonice îi va face pe soldații ruși să se îndoiască serios de înțelepciunea comandanților lor.

„Putin însuși a prezentat public rezultatul acestor programe, inclusiv racheta de croazieră hipersonică Kinjal, la televiziunea de stat. El a vrut să creeze impresia că Rusia are un avantaj militar față de NATO”, a declarat Kennedy.

„Dar Kinjal nu ia oferit lui Putin capacitatea de neoprit pe care a promis-o”.

„Dacă soldații ruși nu s-au îndoit deja de înțelepciunea comandanților lor, interceptarea unei arme pe care Putin însuși a lăudat-o va face probabil asta”, a spus Kennedy, adăugând că mișcarea va fi un „spin uriaș pentru moralul lor” înaintea contraofensivei anticipate a ucrainenilor.

Capacitatea Kievului de a doborî rachetele mortale Kinjal - pe care Rusia le-a folosit pentru a încerca să paralizeze Ucraina - va permite forțelor ucrainene să se concentreze asupra bătăliilor din prima linie.

El a spus că acesta este doar cel mai recent eșec pentru Putin în războiul său în care au murit sute de mii de soldați ruși.

Acesta este cel mai recent dintr-un lung șir de eșecuri pentru omul care este arhitectul situației dificile actuale a Rusiei. Războiul pe care l-a lansat pentru a dovedi puterea și vitalitatea Rusiei i-a arătat slăbiciunea și scleroza”, a spus Mendoza.

Aeronavă Tornado GR4 purtând rachete Storm Shadow Foto Ministerul britanic al Apărării
Aeronavă Tornado GR4 purtând rachete Storm Shadow Foto Ministerul britanic al Apărării

Într-o nouă lovitură pentru Putin, Marea Britanie a declarat săptămâna trecută că va furniza Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă Storm Shadow.

Rachetele Storm Shadow vor permite trupelor ucrainene să lovească soldații ruși și centrele de comandă adânc în teritoriul deținut de Moscova din estul Ucrainei.

Colonelul în retragere al armatei americane Gian Gentile, care a luptat în cele două războaie din Irak , a declarat că rachetele mortale îi vor lăsa pe soldații ruși „tremurând de frică” pe fondul viitoarei contraofensive a Ucrainei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite