Poate sistemul Patriot să intercepteze o rachetă hipersonică?
0Iurii Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, a explicat că sistemul de rachete antiaeriene Patriot este imposibil de distrus cu o singură lovitură, fie aceasta provenită de la o rachetă hipersonică, așa cum susține Ministerul rus al Apărării.
Ministerul rus al Apărării a anunțat la 16 mai că „o lovitură de mare precizie a unui sistem de rachete hipersonice Kinjal în orașul Kiev a lovit un sistem de rachete antiaeriene Patriot de fabricație americană”.
Pe de altă parte, Kievul susține că toate cele 18 rachete de mai multe tipuri, inclusiv șase rachete Kinjal, lansate aerian, maritim și de la sol, au fost distruse.
Un oficial american a declarat sub rezerva anonimatului că un sistem Patriot a fost avariat dar nu distrus în urma atacului cu rachete asupra Kievului de marți noapte.
„Nu vă faceți griji cu privire la soarta sistemelor Patriot. Din punct de vedere tehnic, Patriot este o unitate, o baterie, o divizie, un sistem, fiecare are un nume diferit pentru el și nimeni nu poate înțelege în ce constă”, a spus acesta.
Ignat a precizat că o divizie este un post de comandă în care este staționat un echipaj al serviciului de luptă, care urmărește țintele aeriene și primește informații despre situația aeriană din zona sa de responsabilitate. În acest fel doboară țintele aeriene.
Sistemul poate funcționa în mod manual, semiautomat și automat.
Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene a explicat că modul de funcționare automată al Patriot este cel care îi permite să doboare ținte aeriene fără intervenție umană, așa cum s-a întâmplat în noaptea de marți, când a fost lansat un baraj de rachete asupra Kievului: „Modul automat [permite o mai bună] viteză de luare a deciziilor, de detectare a țintelor și de utilizare a armelor."
El a adăugat că sistemul dispune de un radar și de până la opt lansatoare, fiecare echipat cu patru canistre de transport și lansare, care sunt amplasate la distanță una de cealaltă.
„Așadar, distrugerea sistemului cu un fel de Kinjal este ceva imposibil. Prin urmare, lăsați deoparte tot ce spun ei [rușii - n.r.] să rămână în arhiva lor de propagandă".
„Știm cu certitudine că [rachetele] zburau spre capitală sau spre regiunea Kiev. Acesta este un fapt, deoarece toată lumea a văzut că explodau pe cer. Dacă o rachetă [a apărării antiaeriene - n.r.] interceptează o rachetă Kinjal sau alte rachete la altitudine mare, atunci nu putem calcula unde anume erau îndreptate”, a declarat Ihnat.
„Nu vom afla care era ținta lor pentru că acestea [rachetele Kinjal - n.r.] au fost distruse. Și este un lucru bun că nu o vom face", a spus el.
Ihnat a adăugat că rușii au mai multe liste de ținte prioritare pe teritoriul Ucrainei: instalații militare și de infrastructură, puncte de depozitare și instalații din sectorul combustibililor și al energiei.
Patriot (Phased Array Tracking Radar for Intercept on Target) - un sistem de apărare antirachetă sol-aer la nivelul întregului teatru de operațiuni, dezvoltat de compania Raytheon - este considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană din arsenalul american.
Sistemul a fost folosit pentru prima dată în timpul Războiului din Golf din 1991, și a fost folosit ulterior în timpul invaziei americane în Irak în 2003.
Au rachetele Patriot capacitatea să doboare rachete hipersonice?
Sistemul Patriot a fost proiectat înainte ca armele hipersonice să fie trimise pe câmpul de luptă, iar Raytheon nu a comunicat public că acesta ar fi eficient împotriva unei rachete care zboară cu viteze hipersonice (care depășește de cinci ori viteza sunetului). SUA au declarat că sistemul Patriot a doborât o rachetă Kinjal săptămâna trecută, însă nu a fost clar dacă acea rachetă se deplasa cu viteză hipersonică în acel moment.
Această rachete pot atinge într-adevăr viteze de până la 12.350 km/h), însă "desemnarea de către Rusia a rachetei Kinjal ca rachetă "hipersonică" este oarecum înșelătoare, deoarece aproape toate rachetele balistice ating viteze hipersonice (adică peste Mach 5) la un moment dat în timpul zborului lor”, a explicat Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale într-un raport din martie anul trecut.
Cum funcționează
Patriot este un sistem mobil compus dintr-un radar puternic, o stație de control, un generator de energie, stații de lansare și alte vehicule de sprijin.
Sistemul are capacități diferite în funcție de tipul de interceptor - racheta lansată de baterie - utilizat.
Interceptorul PAC-2, mai vechi, folosește un focos cu fragmentare prin explozie, în timp ce familia de rachete PAC-3 folosește o tehnologie mai avansată de tip „hit-to-kill”.
Nu este clar ce fel de sisteme Patriot au fost donate Ucrainei, dar este probabil ca Kievul să aibă cel puțin un număr de interceptori mai noi PAC-3 CRI.
Radarul sistemului are o rază de acțiune de peste 150 km, potrivit NATO.
O singură baterie Patriot nou produsă costă peste 1 miliard de dolari - 400 de milioane de dolari sistemul și 690 de milioane de dolari rachetele, potrivit CSIS.
Sistemul Patriot este conceput pentru a intercepta amenințări precum avioanele și rachetele balistice. Acesta poate, de asemenea, să doboare dronele "kamikaze" pe care Rusia le-a folosit pentru a lovi infrastructura critică ucraineană. Doar că ar fi o modalitate extrem de costisitoare de a combate drone de doar câteva mii de dolari.
Raytheon a construit peste 240 de sisteme Patriot, care sunt utilizate în prezent de 18 țări, inclusiv de Statele Unite.
Potrivit companiei producătoare, Patriot a interceptat peste 150 de rachete balistice din 2015 încoace.