POLITICO: Războiul din Ucraina s-ar putea transforma într-un conflict înghețat, spun oficiali americani

0
Publicat:

Oficialii americani iau în calcul posibilitatea ca războiul din Ucraina să se transforme într-un „conflict înghețat” care să dureze mulți ani de acum înainte, poate chiar decenii, similar cu cel din Pneinsula Coreeană, divizată între Coreea de Nord și Coreeea de Sud.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Un astfel de scenariu ar putea fi cel mai realist pe termen lung în condițiile în care nici Kievul și nici Moscova nu sunt de acord să se recunoască învinse pe câmpul de luptă, comentează POLITICO.

De asemenea, devine tot probabil pe fondul întăririi convingerii în cadrul administrației Biden că mult așteptata contraofensivă a armatei ucrainene nu va da o lovitură decisivă asupra ocupației ruse.

Printre opțiunile privind „înghețarea” pe termen lung a războiului figurează inclusiv stabilirea unei linii de demarcație între Ucraina și Rusia pe care niciuna dintre cele două tabere să nu o încalce, dar care, în același timp, să nu fie considerată o graniță oficială. Discuții în acest sens s-au purtat - deocamdată într-un stadiu incipient - atât la Casa Albă, cât și în diverse agenții guvernamentale americane.

Un conflict înghețat, care presupune suspendarea confruntărilor militare fără ca vreuna dintre tabere să fie declarată învingătoare ori să accepte încheierea oficială a războiului, ar putea fi considerat un rezultat acceptabil din punct de vedere politic pe termen lung pentru Statele Unite și țările care sprijină Ucraina, susține POLITICO.

Concomitent, o astfel de soluție ar însemna o scădere a intensității luptelor, dar și a costurilor pentru sprijinirea Ucrainei, ori a atenției publicului asupra acestui război.

Mark Milley: Războiul se va încheia cu negocieri

„Facem planuri pe termen lung, indiferent dacă va fi (un război, n. red.) înghețat sau mai cald”, a declarat pentru POLITICO un oficial american aflat la curent cu discuțiile din cadrul administrației Biden pe tema Ucrainei. Acesta a adăugat că în prezent administrația Biden se concentrează asupra planurilor pe termen lung, după ce în ultimele luni a fost vorba doar de „sarcini urgente și pe termen scurt”.

Alți doi oficiali americani și un fost membru al administrației Biden au confirmat că informația precum că o înghețare pe termen lung a războiului din Ucraina reprezintă o opțiune luată în considerare. Oficialii americani se gândesc, de asemenea, la legăturile de securitate pe termen lung pe care Washingtonul le va avea cu Kievul, precum și la relația Ucrainei cu NATO.

„Există o tabără a celor care spun: «Dar ucrainenii trebuie să aibă Mariupolul și acces la Marea Azov». Alții sunt mai puțin obsedați de poziționarea liniei (de demarcație, n. red.) atâta vreme cât Ucraina va fi securizată în viitor”, spune un fost membru al administrației despre discuțiile purtate la Washington.

Astfel de discuții sunt încă în „stadii incipiente”, oficialii americani subliniind că războiul din Ucraina va continua să fie „cald” pentru ceva vreme și că administrația Biden e dispusă să ajute Ucraina cu armament și sprijinul de care are nevoie pentru a respinge trupele ruse și a-și recupera cât mai mult din teritoriu.

Chiar și așa, simpla sugerare că Statele Unite iau în calcul un astfel de plan ar putea submina încrederea factorilor de decizie ucraineni în privința angajamentului Washingtonului față de cauza lor, mai ales că unii republicani se agită deja pentru reducerea ajutorului.

O a cincea persoană, un oficial de rang înalt din cadrul administrației Biden, care a vorbit în numele Casei Albe, a declarat că sunt luate în discuție o serie de planuri de urgență, dar situația este instabilă și singura predicție sigură este că Rusia nu va cuceri Ucraina.

În timp ce mulți oficiali de la Washington evită să vorbească public despre modul în care ar putea evolua războiul din Ucraina, șeful Statului Major al Armatei Americane, generalul Mark Milley, a declarat în mod repetat că ostilitățile se vor încheia cu negocieri, nu cu o victorie militară a vreuneia din părțile beligerante.

SUA trec la o strategie pe termen lung

De altfel, componența pachetelor de ajutor militar aprobate recent pentru Ucraina reflectă trecerea administrației Biden către o strategie pe termen mai lung, afirmă un oficial de la Pentagon.

Cantitățile de arme și tehnică de luptă trimise de Statele Unite Ucrainei direct din depozitele armatei americane a scăzut constant în ultimele luni, odată cu creșterea pachetelor de ajutor pentru achiziționarea de arme produse direct de industria americană.

Administrația Biden a transferat recent arme în valoare de 300 de milioane de dolari din stocurile existente în Statele Unite, în principal muniție, oferind în același timp 1,2 miliarde de dolari pentru achiziționarea de arme mai complexe, cum ar fi pentru apărare aeriană.

În acest moment, Ucraina pregătește o contraofensivă împotriva Rusiei, însă momentul delanșării rămâne neclar. În ultimele zile, președintele Volodimir Zelenski a vorbit despre posibilitatea amânării contraofensivei, întrucât Ucraina are nevoie de mai multe arme.

Oficialii americani se așteaptă ca luptele să continue chiar și după contraofensivă.

Pe termen mediu, mulți se așteaptă la un impas, timp în care luptele ar continua fără schimbări importante pe câmpul de luptă.

Modul în care ar opera Ucraina și Rusia depinde de factori uneori de controlat, de la superioritatea aeriană până la cine este responsabil la Kremlin.

„Odată ce trec de câteva luni sau un an, aceste războaie tind să dureze ani”, subliniază Benjamin Jensen, de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, prezicând că luptele vor continua și anul viitor chiar dacă ucrainenii ar avea o contraofensivă de succes.

Cu cât se prelungește lupta, cu atât crește probabilitatea ca Rusia și Ucraina să se confrunte cu presiuni internaționale și interne pentru a negocia o încetare a focului, un armistițiu sau un alt mecanism legal pentru a opri, dacă nu pentru a pune capăt oficial războiului.

Posibile scenarii de încetare a luptelor

Unii oficiali și analiști americani spun că un model brut ar putea fi războiul din Coreea. Faza activă a acestui confict s-a încheiat în 1953, cu un armistițiu, iar de atunci cele două țări se află în război doar tehnic.

„O oprire în stil coreean este cu siguranță ceva ce a fost discutat de experți și analiști din interiorul și din afara guvernului” când vine vorba de Ucraina, a spus fostul oficial al administrației Biden. „Este plauzibil, pentru că niciuna dintre părți nu ar trebui să recunoască noi granițe, iar singurul lucru care ar trebui convenit este să nu mai tragă de-a lungul unei linii stabilite”, afirmă el.

Un fost oficial din serviciile secrete americane care s-a ocupat de chestiuni legate de Rusia spune că asistenții lui Biden par mai înclinați în aceste zile să discute pe tema unor garanții de securitate pe termen lung pentru Ucraina.

Ucraina vrea să adere la NATO, iar secretarul general al alianței militare nord-atlantice a spus că membrii săi sunt de acord cu primirea ei.

„Vrem o Ucraină care să se poată apăra și să descurajeze viitoarele atacuri” rusești, recunoaște un oficial american, subliniind că Washingtonul nu va face presiuni asupra Kievul să intre în negocieri împotriva voinței sale.

Dacă procesul pentru aderarea Ucrainei la NATO s-ar bloca, garanțiile ar putea varia de la un acord de apărare reciprocă în stilul NATO, în conformitate cu articolul 5, până la acorduri de înarmare în stil israelian, ca element de descurajare împotriva Rusiei.

De fapt, unii foști și actuali oficiali americani spun că armata ucraineană trebuie să primească o atenție specială. Aceasta ar putea include o asigurare că armele și echipamentele Ucrainei sunt compatibile cu cele ale statelor membre NATO și antrenamente periodice comune.

Amenințarea rusă nu va dispărea

Analiștii avertizează să nu se presupună că o înghețare a conflictului ar aduce stabilitate geopolitică și mai puțină suferință, mai ales pentru locuitorii din regiunile ucrainene ocupate de Rusia.

Iurii Sak, un consilier al ministrului ucrainean al Apărării, spune că unul dintre motivele pentru care Kievul îi îndeamnă constant pe partenerii săi occidentali să trimită mai multe arme și alte ajutoare este tocmai pentru că vrea să pună capăt războiului rapid, nu să se găsească într-o confruntare fără final.

Chiar dacă luptele active ar înceta, „vom continua să trăim într-o lume în care să avem zilnic șantaj nuclear, riscul unei crize alimentare globale și atrocități”, afirmă el.

Oficialii americani subliniază că încearcă să evite gândirea în alb și negru în anticiparea evoluției războiului din Ucraina.

În plus, oficialii americani și europeni cred că amenințarea Rusiei la adresa Ucrainei nu va dispărea în curând, chiar dacă luptele s-ar opri sau Putin ar ieși de pe scenă.

„Conflictul și potențialul unui nou atac nu vor dispărea, poate în câteva decenii”, estimează un oficial european familiarizat cu discuțiile legate de Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite