Emisarul lui Xi, în vizită la Varșovia: Polonia cere Chinei să condamne agresiunea militară rusă din Ucraina

0
Publicat:

Polonia a cerut vineri Chinei să condamne agresiunea militară dusă de Rusia împotriva Ucrainei, a informat Ministerul polonez de Externe cu ocazia întrevederii cu emisarul delegat de Xi Jinping pentru „reglementarea politică” a războiului din țara vecină.

Emisarul chinez Li Hui FOTO Arhivă
Emisarul chinez Li Hui FOTO Arhivă

Cu ocazia întrevederii cu emisarul special chinez Li Hui, însărcinat cu problema ucraineană, viceministrul de Externe Wojciech Gerwel „şi-a exprimat speranţa că statul chinez va condamna agresiunea Rusiei şi va face presiuni asupra Rusiei pentru ca aceasta să revină la respectarea principiilor dreptului internaţional”, se arată într-un comunicat al Ministerului polonez de Externe.

Li Hui efectuează în aceste zile un turneu în Europa pentru a promova planul chinez de „reglementare politică” a războiului din Ucraina. Emisarul chinez a sosit vineri la Varşovia după o vizită de două zile la Kiev. Din Varșovia, urmează să se deplaseze în Franța, Germania și Rusia, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Viceministrul de Externe al Poloniei a condamnat ameninţările nucleare din partea Moscovei. „Polonia contează pe acţiuni concrete ale Chinei faţă de Rusia - statul agresor care şantajează lumea cu folosirea acestor arme”, a declarat Wojciech Gerwel.

„Polonia observă cu îngrijorare declaraţiile de la Beijing privind dorinţa de a întări în continuare relaţiile bilaterale cu Rusia, statul agresor”, se mai arată în comunicatul publicat de diplomația poloneză.

Liderul chinez Xi Jinping nu a condamnat public agresiunea rusă din Ucraina. În schimb, s-a deplasat la Moscova pentru a-și afișa „prietenia” cu Vladimir Putin și a anunța intrarea relațiilor sino-ruse „într-o nouă eră”.

Li a apreciat la Kiev, unde a fost primit de ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, că „nu există un panaceu pentru rezolvarea crizei”.

Kuleba i-a transmis emisarului chinez că Ucraina nu va accepta propuneri de cedare de teritorii Rusiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite