Șase rachete Kinjal doborâte după atacul amplu asupra Kievului. Moscova ar fi vizat sistemul Patriot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moscova a lansat cel mai amplu atac aerian din ultima vreme asupra Kievului, în noaptea de luni spre marți, Kievul susținând că a interceptat și doborât 18 rachete de mai multe tipuri.

Moscova a lansat 18 rachete asupra Kievului în noaptea de luni spre marți FOTO Captură
Moscova a lansat 18 rachete asupra Kievului în noaptea de luni spre marți FOTO Captură

Forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât toate cele 18 rachete de diferite tipuri pe care Rusia le-a lansat în cursul nopții de marți, potrivit comunicatului Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează Ukrinform.

În jurul orei 3:30 dimineața zilei de 16 mai 2023, invadatorii ruși au atacat Ucraina dinspre nord, sud și est, lansând 18 rachete aeriene, maritime și terestre de diferite tipuri”, se arată în actualizare.

„Șase rachete balistice aeriene Kh-47M2 Kinjal au fost lansate de avioane MiG-31K, nouă rachete de croazieră Kalibr au fost lansate de pe navele din Marea Neagră și, de asemenea, au fost lansate trei rachete terestre (S-400, Iskander-M)”, se arată în raport.

Șeful forțelor armate ale Ucrainei, Valerii Zalujni, a spus că Kievul a distrus șase rachete hipersonice Kinjal, capabile să atingă viteze de peste 11.000 km/oră, despre care Rusia a susținut că nu pot fi doborâte de niciunul dintre sistemele de apărare antiaeriană din lume.

Rachetele hipersonice sunt dificil de interceptat nu doar din pricina vitezei lor, ci și a faptului că zboară la altitudini joase - dincolo de linia de vizibilitate a radarelor de la sol - și au capacitatea de a face manevre în timpul zborului.

Moscova a vizat sistemul de apărare antiaeriană Patriot

Un canal rusesc de Telegram susține pe baza unei înregistrări video că sistemul de apărare aeriană Patriot, furnizat Kievului de SUA, a fost vizat de rachete rusești în cursul atacului amplu asupra capitalei Ucrainei.

„Există multe înregistrări video de la Kiev care arată bateriile extrem de dense ale rachetelor americane MIM-104 Patriot SAM, iar imediat ce SAM-ul rămâne fără rachete, se produce o explozie puternică în locul de unde au fost efectuate lansările”, susține canalul de Telegram Military Informer.

Bateria de rachete Patriot dispune de un radar puternic, o stație de control, un generator de energie, stații de lansare și alte vehicule de sprijin.

Costă 1,1 miliarde de dolari - 400 de milioane de dolari sistemul și 690 de milioane de dolari rachetele - și a conferit Ucrainei un avantaj neprețuit împotriva atacurilor aeriene.

Fiecare rachetă lansată de Patriot costă aproximativ 4 milioane de dolari, iar imaginile au arătat că un număr mare de astfel de rachete au fost lansate numai noaptea trecută.

Atacurile rusești de luni seară par să fi fost o tentativă de a distruge noile sisteme de apărare antiaeriană Patriot pe care Kievul le-a primit de la SUA și Germania. Potrivit unor oficiali americani, care au vorbit pentru CNN, Moscova a încercat să distrugă bateriile de rachete, care au sosit în țară în urmă cu câteva săptămâni.

Ministerul rus al Apărării ar fi afirmat marți că a distrus sistemul de apărare antirachetă sol-aer Patriot cu ajutorul unei rachete hipersonice Kinjal, a relatat portalul de știri militare Zvezda.

Potrivit agenției oficiale TASS, Moscova a efectuat cu succes lovituri maritime și aeriene de înaltă precizie asupra unităților ucrainene și a depozitelor de muniții.

Un baraj de rachete „excepțional” de dens

Pe 6 mai, Forțele Aeriene ale Ucrainei confirmau relatări conform cărora Kievul a doborât pentru prima dată, cu ajutorul sistemului Patriot, o rachetă hipersonică Kinjal („Pumnalul”).

Șeful administrației militare din Kiev, Serghi Popko, a declarat că barajul nocturn care a venit dinspre nord, sud și est a fost „excepțional prin densitatea sa”.

Numărul maxim de rachete au fost trase asupra orașului într-o perioadă foarte scurtă. De data aceasta, inamicul a efectuat un atac complex în diferite direcții simultan, folosind UAV-uri, rachete de croazieră și, posibil, rachete balistice. Potrivit informațiilor preliminare, marea majoritate a țintelor inamice din spațiul aerian al Kievului au fost detectate și distruse”, a spus acesta.

Districtul Solomianski, unde se află aeroportul internațional din Kiev, ar fi fost cel mai grav lovit.

Primarul Vitali Klițciko a declarat că resturi de rachete au căzut în cartierele centrale, inclusiv peste grădina zoologică a orașului, dar niciun animal sau angajat nu a fost rănit.

El i-a îndemnat pe ucraineni într-un mesaj pe Telegram: „Rămâneți în adăposturi!”

A fost al optulea atac aerian amplu asupra Kievului de la începutul lunii mai - și cel mai intens.

Atacurile au avut loc în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski se întorcea la Kiev după un turneu în patru țări din Europa, ultima oprire fiind Marea Britanie.

El a obținut de la aliați promisiuni pentru și mai multe sisteme de apărare aeriană, drone de atac și vehicule blindate.

Moscova, furioasă după ce Marea Britanie a furnizat rachete cu rază lungă de acțiune Kievului

Moscova s-a arătat înfuriată de furnizarea de rachete britanice, dar purtătorul de cuvânt al lui Putin a declarat că acest lucru "nu va afecta" cursul războiului.

Cu toate acestea, el a avertizat că va „duce la acțiuni de represalii din partea Federației Ruse".

Forțele ruse au afirmat că au doborât una dintre rachetele cu rază lungă de acțiune Storm Shadow furnizate recent de Marea Britanie, dar coordonatorul de comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby a spus că nu poate confirma aceste rapoarte.

Atacuri în Herson

Pe teren, luptele par să se intensifice după luni de stagnare.

Kievul a declarat că regiunea sudică Herson a fost supusă unui „atac masiv al inamicului„ în urma căruia au fost avariate mai multe clădiri rezidențiale.

Șapte persoane, inclusiv un înalt oficial instalat de Moscova și un adolescent, au fost rănite într-o explozie în Lugansk, aflat sub ocupație rusă, au declarat oficialii locali.

Forțele ucrainene au declarat că au capturat mai mult de 10 poziții rusești la periferia orașului Bahmut, unde a început o luptă acerbă în urmă cu aproape un an.

Rusia a declarat că doi dintre comandanții săi militari au fost uciși în lupte în apropierea orașului.

Șeful grupului de mercenari privați Wagner din Rusia, Evgheni Prigozjin, a acuzat din nou armata rusă de inacțiune în jurul Bahmut.

El a respins ca fiind "ridicol" un raport al Washington Post potrivit căruia ar fi oferit Ucrainei, în ianuarie, informații despre pozițiile trupelor rusești în schimbul unui răgaz pentru forțele Wagner.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite