Zelenski merge la summit-ul G7 din Japonia. El va vizita și Hiroshima

0
Publicat:

Zelenski va zbura cu un avion militar american spre Japonia după o escală în Arabia Saudită pentru a participa la summitul națiunilor dezvoltate.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei FOTO: Profimedia
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei FOTO: Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va merge la Hiroshima, în Japonia, pentru a se alătura liderilor Grupului celor Șapte, scrie bloomberg.com.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA a refuzat să comenteze informația.

Oficialii japonezi declaraseră anterior că Zelenski se va alătura celorlalți în online.

Vizita la Hiroshima, locul unde a avut loc primul atac nuclear în urmă cu 78 de ani, este simbolică, având în vedere amenințările periodice ale președintelui rus Vladimir Putin de a folosi arme atomice în Ucraina.

Liderii G-7 vor purta discuții cu privire la alte răspunsuri la invazia Rusiei în Ucraina în cadrul reuniunilor care au început vineri.

Sancțiunile impuse Rusiei au redus creșterea economică, dar nu au reușit să descurajeze asaltul militar al lui Putin asupra Ucrainei, iar economia Rusiei a fost susținută de exporturile de produse de bază și de energie către țări din afara G-7.

În cursul săptămânii trecute, Zelenski a făcut un turneu în capitalele europene pentru a solicita livrări suplimentare de arme. Călătoria sa la Berlin a coincis cu anunțarea de către Germania a celui mai mare pachet de ajutor de până acum, iar premierul britanic Rishi Sunak a promis sprijin pentru o coaliție care să ajute la furnizarea de avioane de luptă de fabricație occidentală pentru Ucraina, deși nu au fost stabilite planuri concrete.

Încă nu este clar dacă președintele american Joe Biden va semna pentru a trimite și el avioane americane. Deși Ucraina a solicitat avioane de luptă mai avansate încă din primele zile ale invaziei rusești de anul trecut, guvernele occidentale s-au opus cererilor din cauza îngrijorărilor legate de riscul de escaladare a tensiunilor cu Moscova.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite