LIVE TEXT | Război în Ucraina. ISW: Forțele ucrainene obțin progrese pe malul stâng al Niprului în regiunea Herson. Cum interpretează Zelenski axarea lui Putin pe Avdiivka

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele ucrainene au obținut mici progrese pe malul stâng al Niprului în regiunea Herson, unde au stabilit un cap de pod, observă analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), în timp ce bloggeri militari ruși afirmă la rândul lor că forțele ucrainene desfășoară operațiuni ofensive în apropiere de trei localități ocupate de inamici în regiunea Herson. Volodimir Zelenski spune că trupele sale rezistă eroic și provoacă pierderi mari la Avdiivka, unde Vladimir Putin caută un succes pentru a-l prezenta înainte de a-și anunța așa-zisa candidatură pentru prelungirea șederii la Kremlin.

FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

UPDATE Un grup civic ucrainean a declarat că, pe baza unor surse deschise, până în prezent s-a confirmat decesul unui număr de aproape 25.000 de soldaţi ucraineni de la declanșarea invaziei ruse în februarie 2022, bilanţul total depăşind 30.000, transmite Reuters. Detalii aici

UPDATE Ucraina și SUA au modificat sisteme de apărare aeriană americane și sovietice pentru a le face să funcționeze împreună, iar combinațiile rezultate s-au dovedit utile pe câmpul de luptă, relatează Insider.

Ucraina colaborează cu SUA pentru a crea noi capabilități prin îmbinarea sistemelor occidentale cu cele sovietice în cadrul programului FrankenSAM. Detalii aici

UPDATE Aflat în vizită la Washington, șeful cancelariei prezidențiale a Ucrainei, Andrii Iermak, a recunoscut oficial că forțele armate ale Kievului au stabilit un cap de pod pe malul stâng al fluviului Nipru în regiunea Herson, la un an de la retragerea rușilor de pe malul drept.

„Împotriva tuturor șanselor, forțele de apărare ale Ucrainei au câștigat un punct de sprijin pe malul stâng al Niprului”, a declarat Iermak într-un discurs ținut la Institutul Hudson. Declarația lui Iermak a fost preluată pe site-ul președintelui Volodimir Zelenski. Detalii aici

UPDATE Primarul Kievului, Vitali Kliciko, şi-a exprimat temerea că multe ţări îşi vor reduce atenţia acordată Ucrainei, în urma izbucnirii războiului dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza, relatează miercuri DPA.

În vârstă de 52 de ani, Kliciko, fost boxer profesionist, a făcut aceste comentarii în marja celei de-a şasea conferinţe a parteneriatului municipal germano-ucrainean din oraşul Leipzig din estul Germaniei. Reuniunea de trei zile se încheie miercuri.

"Consecinţa este că Rusia nu va fi penalizată şi pur şi simplu va continua", a spus el, adăugând, de asemenea, că o astfel de situaţie ar deschide mai multe opţiuni pentru Moscova.

Primarul a declarat că priveşte lunile următoare cu îngrijorare, deoarece Ucraina se confruntă cu o a treia iarnă de lupte împotriva invaziei pe scară largă a Rusiei.

"Am emoţii legate de iarnă", a declarat el. Politicianul a descris situaţia din ţara sa natală drept "o iluzie a vieţii care poate fi distrusă în orice secundă".

"Oamenii din Ucraina visează la pace. Cedarea unei părţi din Ucraina Rusiei este de neconceput", a atras atenţia primarul Kievului.

UPDATE Un studiu efectuat în 21 de țări arată că lumea se schimbă, iar abordările strategice trebuie să înceapă cu analiza lumii așa cum este ea, nu așa cum ne-am dori să fie.

Aliații tradiționali nu mai sunt garantul unei cooperări constante și nici nu mai există o diviziune clară între Vest și restul lumii. Detalii aici

UPDATE Statele baltice doresc ca Uniunea Europeană să depună eforturi mai mari pentru a se asigura că planul său privind livrarea de muniţie către Ucraina nu va eşua, relatează agenția de presă DPA.

Statele membre UE au luat decizia de a livra Ucrainei 1 milion de proiectile până în martie 2024 pentru a-i susţine apărarea împotriva Rusiei, însă există riscul ca acestea să nu-şi poată ţine promisiunea.

Până acum au fost livrate Kievului în jur de 300.000 de obuze şi alte 180.000 au fost comandate prin proiecte de achiziţii comune, conform cifrelor UE, notează DPA.

Dacă nu se va putea livra suficientă muniţie din stocurile statelor membre UE şi din noi comenzi de la producătorii europeni, atunci blocul comunitar ar trebui să fie pregătit să cumpere de la ţări terţe, a declarat ministrul eston al Apărării, Hanno Pevkur, într-un interviu acordat pentru DPA. Detalii aici

UPDATE Rusia se bazează tot mai mult pe tactici de asalt masiv cu infanterie în Ucraina, probabil din pricina pierderilor mari de echipamente pe care le-a suferit în ultima vreme și a deficitului de personal instruit, a apreciat centrul de reflecție american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW ). Detalii aici

UPDATE Șefa Guvernului Estoniei, Kaja Kallas, își manifestă interesul pentru funcția de secretar general NATO

Vorbind la o conferinţă a POLITICO la Washington, Kaja Kallas a răspuns „da” atunci când a fost întrebată dacă ar dori să fie avută în vedere pentru acest rol.

Kallas a fost un critic principal al Rusiei în UE şi NATO şi a insistat pentru planuri de apărare mai cuprinzătoare pentru cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania -, care au toate graniţă cu Rusia.

Diplomaţi din cadrul NATO au spus, totuşi, că şefa Guvernului eston ar putea fi considerată prea agresivă de unii membri ai Alianţei.

UPDATE Statul Major al armatei ucrainene a oferit noi informații despre pierderile suferite de ruși pe câmpul de luptă de la începutul războiului. Potrivit Kievului, Rusia a pierdut 314.290 de soldați în Ucraina, dintre care 820 doar în ultima zi.

În plus, Rusia a pierdut 5.377 de tancuri, 10.104 vehicule blindate de luptă, 10.020 de vehicule și rezervoare de combustibil, 7.647 de sisteme de artilerie, 884 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 582 de sisteme de apărare aeriană, 323 de avioane, 324 de elicoptere, 5.675 de drone, 22 de nave și ambarcațiuni și un submarin.

UPDATE În discursul ținut la Institutul Hudson, Andrii Iermak a declarat că este o certitudine că Rusia nu are intenția de a opri războiul, ci speră „să reziste și să depășească unitatea democrațiilor”.

„Avem nevoie de arme chiar acum. Rusia are încă superioritate aeriană. Încă este capabilă să producă rachete datorită eludării sancțiunilor. Ca să nu mai vorbim de dronele iraniene și de proiectilele de artilerie nord-coreene”, a declarat șeful cancelariei prezidențiale a Ucrainei.

UPDATE Forțele ucrainene au obținut duminică mici progrese pe malul stâng al Niprului în regiunea Herson, pe fondul operațiunilor terestre în curs de desfășurare, observă analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Imagini geolocalizate publicate duminică arată că forțele ucrainene au făcut mici progrese în Krinki, la 30 de kilometri nord-est de orașul Herson și la 2 kilometri de Nipru.

Câțiva bloggeri militari ruși afirmă la rândul lor că forțele ruse au încercat și nu au reușit să îndepărteze forțele ucrainene din Krinki, iar acum forțele ucrainene desfășoară operațiuni ofensive în apropiere de Poima, la 10 kilometri sud-est de orașul Herson și la 4 kilometri de Nipru, Pișcianivka, la 13 kilometri sud-est de orașul Herson și la 3 kilometri de Nipru și Pidstepne, la 17 kilometri est de orașul Herson și la 4 kilometri de Nipru.

UPDATE Șeful cancelariei prezidențiale a Ucrainei, Andrii Iermak, a confirmat cu ocazia vizitei sale la Washington informația cu privire la faptul că forțele armate ale Kievului au stabilit un cap de pod pe malul stâng al fluviului Nipru în regiunea Herson.

„Împotriva tuturor șanselor, forțele de apărare ale Ucrainei au câștigat un punct de sprijin pe malul stâng al Niprului”, a declarat Iermak într-un discurs ținut la centrul de reflecție Institutul Hudson. Remarcile sale au fost postate și pe site-ul lui Zelenski.

„Pas cu pas, ei demilitarizează Crimeea. Am parcurs 70% din distanță. Iar contraofensiva noastră se dezvoltă”, a subliniat oficialul ucrainean de rang înalt.

UPDATE Președintele Zelenski afirmă că dictatorul Putin atacă în estul Ucrainei pentru că vrea să arate rezultate în decembrie, când își va anunța așa-zisa candidatură pentru prelungirea șederii la Kremlin.

„Trebuie să înţelegem că Putin are un obiectiv politic foarte cinic şi specific în acest moment şi este gata să ucidă cât de mulţi dintre oamenii săi, pentru că vrea să arate cel puţin nişte rezultate tactice în prima jumătate a lunii decembrie. Atunci plănuieşte să-şi anunţe alegerile”, a declarat șeful statului ucrainean în mesajul transmis marți seara către poporul ucrainean.

Zelenski a dat asigurări totodată că soldaţii ucraineni rezistă eroic ofensivei ruse din est şi provoacă pierderi mari inamicului în bătălia de la Avdiivka, în condiţiile în care armata rusă nu ezită să arunce în luptă resurse importante pentru cucerirea acestui oraș în ruine din regiunea Donețk.

„Rusia pierde deja soldaţi şi echipamente lângă Avdiivka mai repede şi la o scară mai mare decât, de exemplu, lângă Bahmut. Este extrem de dificil să reziste la acest atac. Şi fiecare dintre soldaţii noştri care îşi menţine poziţiile, fiecare dintre soldaţii noştri care îndeplineşte misiunile de luptă acolo merită cea mai mare recunoştinţă din partea noastră. Ei sunt adevăraţi eroi!”, a spus președintele ucrainean.

„Cu cât mai multe forţe ruseşti sunt distruse lângă Avdiivka, cu atât mai rea va fi situaţia generală şi cursul acestui război pentru inamic”, a subliniat el.

UPDATE Finlanda a anunțat că va lua măsurile necesare pentru a preveni un aflux masiv de imigranţi şi pentru a-şi proteja securitatea naţională

Finlanda, membră NATO, împarte cu Rusia o graniţă de 1.340 km, care serveşte şi ca graniţă externă a Uniunii Europene.

Premierul Petteri Orpo a declarat într-o conferinţă de presă că Rusia şi-a schimbat tactica, permiţând accesul persoanelor la graniţă fără documentele de călătorie necesare. „Este clar că aceste persoane sunt ajutate şi sunt, de asemenea, escortate sau transportate la graniţă de către poliţiştii de frontieră”, a declarat Orpo. Detalii aici

UPDATE Preşedintele american Joe Biden a confirmat marţi că obiectivul său pentru summitul cu liderul chinez Xi Jinping, miercuri, la San Francisco, este reluarea comunicării normale între Washington şi Beijing, mai ales a contactelor la nivel militar.

Președintele Biden și liderul regimului de la Beijing se întâlnesc pe fondul unui climat geopolitic deteriorat care îi plasează în tabere opuse.

Purtătorul de cuvânt pentru comunicare strategică John Kirby a declarat că, în ceea ce privește Ucraina, Statele Unite își doresc de la China să li se alăture pentru a avansa planul de pace al lui Zelenski.

UPDATE Un reputat jurnalist german, care susține că s-a întâlnit de aproape o sută de ori cu Vladimir Putin, a primit 600.000 de euro de euro de la un oligarh apropiat de liderul de la Kremlin.

Hubert Seipel, jurnalist, autor de cărți în probleme rusești și realizator de filme, a primit acești bani de la Aleksei Mordașov, magnatul oțelului, pentru două cărți care prezintă ascensiunea lui Putin la putere. Ambele cărți sunt considerate pro-Putin.

Este primul caz important ce leagă un jurnalist occidental influent de plăți semnificative din partea Moscovei, relatează „The Guardian”. Detalii aici

UPDATE Un tribunal din Rusia l-a condamnat la șase ani de închisoare pe un bărbat acuzat că a vandalizat afișe pro-război, în plină campanie de reprimare a vocilor critice la adresa  agresiunii militare declanșate de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Bărbatul din Toliati, în vârstă de 46 de ani, a fost găsit vinovat de „discreditare” a armatei ruse, „vandalism” și „implicarea unui minor (de 12 ani, n. red.) în comiterea unei infracțiuni”.

UPDATE O delegaţie ucraineană se află în aceste zile la Washington pe fondul dezbaterilor legate de susținerea militară a Ucrainei. Din delegaţie fac parte prim-vicepremierul Iulia Svîrîdenko, şeful cancelariei prezidenţiale Andrii Iermak şi reprezentanţi ai Ministerului ucrainean al Justiţiei.

Potrivit șefului statului ucrainean, membrii delegației pledează, printre altele, pentru impunerea de noi sancţiuni împotriva Rusiei şi pentru utilizarea activelor îngheţate ale Rusiei pentru a sprijini Ucraina.

„Continuăm să lucrăm cu partenerii noştri, în special din Statele Unite, pentru a ne asigura că sprijinul pentru Ucraina este menţinut la nivelul de care este nevoie acum. Le sunt recunoscător partenerilor noştri pentru înţelegerea nevoilor Ucrainei”, a declarat Volodimir Zelenski, menționând că au avut loc „întâlniri importante”.

UPDATE Armata rusă afirmă că echipajele sale de artilerie au reușit să distrugă o fortăreață a trupelor ucrainene pe direcția Krasnolimansk, potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării, scrie agenția TASS.

Trupele care deservesc obuzierele de 122 mm D-30 din Districtul Militar Central au efectuat un atac asupra unei poziții forte al armatei ucrainene în cadrul unei „operațiuni militare speciale”. Operațiunea a folosit date furnizate de grupurile de recunoaștere și a reușit să forțeze forțele ucrainene să părăsească zona, adaugă sursa pentru agenția TASS.

UPDATE Contraofensiva s-a încheiat pe fondul înrăutățirii vremii și atingerii capacităților tehnologice, iar Vestul are nevoie de un nou plan pentru a debloca situația în favoarea Ucrainei și implicit în favoarea sa, relatează „The Telegraph”. Detalii aici

UPDATE Armata ucraineană se confruntă cu o creştere a numărului de asalturi ruseşti pe frontul din est, mai ales în jurul oraşului disputat Avdiivka, a declarat marţi preşedintele Volodimir Zelenski, în timp ce un consilier al său a confirmat că pe frontul de sud armata ucraineană a ocupat un cap de pod peste fluviul Nipru în provincia Herson. Detalii aici

UPDATE Exporturile Ucrainei prin coridorul maritim alternativ de la Marea Neagră au ajuns la aproape patru milioane tone metrice, de când ruta a devenit operaţională, în august, a anunţat Volodimir Zelenski. Detalii aici

UPDATE Ofițerul de poliție condamnat la 20 de ani de închisoare pentru rolul său în uciderea jurnalistei Anna Politkovskaia, în octombrie 2006, a fost grațiat de Vladimir Putin pentru că s-a alăturat forţelor invadatoare din Ucraina. Detalii aici


Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite