LIVE TEXT | Război în Ucraina. Trupele speciale Spețnaz, tot mai nemulțumite de utilizarea lor pe câmpul de luptă. Rusia ar fi pierdut aproape 312.000 de soldați

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un canal de Telegram afiliat Spețnaz denunță utilizarea greșită a acestor trupe speciale, fiind trimise în atacuri frontale, la fel ca infanteria, nu în misiuni avansate în spatele liniilor inamice. Rusia ar fi pierdut aproape 312.000 de soldați de la începutul războiului împotriva Ucrainei.

Soldați ucraineni în regiunea Harkov FOTO Profimedia
Soldați ucraineni în regiunea Harkov FOTO Profimedia

UPDATE Mercenarii Wagner au fost incluși în mare parte în Garda Naţională a Rusiei și sunt conduși de Pavel Prigojin, fiul răposatului oligarh Evgheni Prigojin, estimează serviciile secrete britanice. Detalii aici

UPDATE Cel puțin trei ofițeri ruși au fost uciși într-o explozie la „cartierul general al ocupației” din Melitopol, regiunea Zaporojie, după o acțiune a „rezistenței locale”.

Orașul Melitopol, aflat sub ocupație rusească din martie 2022, este important pentru logistica armatei ruse, notează AFP. Detalii aici

UPDATE Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, un aliat al lui Vladimir Putin, a postat duminică pe Telegram un mesaj în care pare să răspundă propunerii fostului șef NATO Anders Fogh Rasmussen, care a sugerat ca Ucraina să se alăture Alianţei Nord-Atlantice fără teritoriile ocupate în prezent de Rusia.

Medvedev, care în prezent deține postul de vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei și este o importantă voce propagandistică a regimului Putin, susține că această abordare ar fi practic o recunoaştere a faptului că Peninsula „Crimeea şi Donbass nu mai fac parte din Ucraina”.

„Nu este rău, dar este important să mergem mai departe. Trebuie să recunoaştem că Odesa, Nikolaev, Kiev şi practic orice altceva nu sunt deloc Ucraina”, a plusat fostul președinte rus.

UPDATE Armata rusă a devenit mai activă pe sectorul Bahmut, a comentat duminică comandantul Grupului de forțe de est al Forțelor Armate Ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, pe canalul său Telegram.

Potrivit generalului Sîrskîi, rușii încearcă să recucerească pozițiile pierdute anterior la Bahmut, dar forțele armate ucrainene resping atacurile.

UPDATE Rusia a acuzat duminică Ucraina că a efectuat o serie de atacuri în regiunile frontaliere Briansk şi Belgorod, acţiuni soldate cu un rănit şi avarierea a cinci vagoane de tren. Detalii aici

UPDATE Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că guvernul SUA a văzut dovezi că firmele chineze ar putea contribui la furnizarea de echipamente pentru efortul de război al Rusiei, în ciuda sancțiunilor occidentale, și a spus că a îndemnat China să ia măsuri. Detalii aici

UPDATE Ucraina este deschisă la posibilitatea de a ataca infrastructura de petrol și gaze a Rusiei dacă Moscova își intensifică atacurile asupra sistemului electric ucrainean în această iarnă, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, într-un interviu. Detalii aici

UPDATE 9.484 de persoane din cele 93.560 care au intrat sâmbătă în România sunt cetățeni ucraineni, informează duminică Poliţia de Frontieră, potrivit Agerpres.

UPDATE Rusia a pierdut în total 311.750 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, la 24 februarie 2022, a anunțat Statul Major General al Ucrainei.

Doar în ultimele 24 de ore, 1.1000 de soldați ruși au murit pe câmpul de luptă.

Armata rusă a mai pierdut 5.349 de tancuri, 10.037 de vehicule blindate de luptă, 9.944 de vehicule și rezervoare de combustibil, 7.559 de sisteme de artilerie, 881 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 580 de sisteme de apărare aeriană, 322 de avioane, 324 de elicoptere, 5.632 de drone, 22 de nave și ambarcațiuni și un submarin.

UPDATE Armata ucraineană respins sâmbătă 59 de atacuri ruseşti la Kupiansk, Bahmut, Avdiivka, Marinka şi Şahtarske, potrivit Statului Major General de la Kiev.

Șaptezeci și unu de ciocniri de luptă au avut loc în aceste zone, în timp ce situaţia operaţională din estul şi sudul Ucrainei rămâne dificilă.

Forţele invadatoare ruseşti au intensificat operaţiunile de luptă în sectoarele Avdiivka și Bahmut, unde desfășoară infanterie și vehicule blindate.

UPDATE Fostul comandant al uneia dintre forțele de operațiuni speciale ale Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU), colonelul Roman Cervinski, a fost coordonatorul exploziei gazoductelor offshore Nord Stream 1 și Nord Stream 2, relatează The Washington Post, citând oficiali ucraineni și surse europene. Detalii aici


UPDATE 06.19 Se pare că Direcția Principală de Informații Militare (GUR) a Ucrainei a fost implicată în cel puțin una dintre cele trei lovituri de pe teritoriul Rusiei în perioada 10-11 noiembrie.

Postul ucrainean Suspilne Crimea a raportat că surse din GUR au declarat că GUR a orchestrat o explozie pe căile ferate în regiunea Ryazan, care a provocat deraiarea a 19 vagoane ale unui tren de marfă în dimineața zilei de 11 noiembrie. Sursa GUR a declarat că explozia va complica logistica militară rusă în viitorul apropiat. Un important blogger rus a susținut că trenul transporta îngrășăminte minerale. Căile Ferate din Moscova au declarat că situația nu a afectat trenurile de pasageri și navetiști și că pentru a coordona orice perturbări cauzate de deraiere, Căile Ferate Ruse au creat un sediu.

Agenția de știri de stat rusă RIA Novosti a declarat că deraierea s-a datorat unei „intervenții a unor persoane neautorizate”. Direcția principală a Ministerului Situațiilor de Urgență pentru Oblastul Tambov a mai declarat că un incendiu de 300 de metri pătrați a izbucnit la o fabrică de praf de pușcă de lângă Kotovsk în noaptea de 11 noiembrie. Martorii oculari au auzit explozii înainte ca focul să se aprindă. BBC Rusia a declarat că acesta este al doilea astfel de incident la această fabrică de praf de pușcă, după ce un incendiu acolo a ucis cinci persoane în iunie 2023.

Purtătorul de cuvânt al GUR Andriy Yusov a declarat pe 11 noiembrie că nu poate confirma sau infirma oficial informații despre evenimentele din Rusia, precum explozia de la fabrica de praf de pușcă de lângă Tambov sau deraierea trenului, dar că astfel de lovituri vor continua. Imaginile geolocalizate publicate pe 10 noiembrie arată, de asemenea, fum provenind dintr-o clădire din Kolomna, regiunea Moscova. Surse ruse au susținut că localnicii au auzit explozii în apropierea Biroului de Proiectare a Construcțiilor de Mașini, o corporație de stat Rostec din Kolomna, specializată în sisteme de rachete. Surse ruse au susținut, de asemenea, că forțele ruse au doborât una sau mai multe drone care a ajuns deasupra Biroului de proiectare a construcțiilor de mașini, iar o sursă din interior rusă a susținut că o dronă s-a prăbușit în clădire.

Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că apărarea antiaeriană rusă a doborât două drone ucrainene deasupra regiunilor Smolensk și Moscova în noaptea de 10 noiembrie, iar un important blogger rus a susținut în mod similar că apărarea antiaeriană rusă a interceptat mai multe ținte aeriene deasupra regiunii Smolensk și Kolomna. , regiunea Moscova în noapte. Oficialii ucraineni nu au comentat asupra loviturii de la Kolomna la momentul publicării acestei știri. Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halushchenko, a declarat în special într-un interviu publicat pe 11 noiembrie că Ucraina va răspunde loviturilor rusești asupra infrastructurii critice ucrainene din iarnă cu lovituri reciproce asupra infrastructurii energetice ruse, inclusiv a infrastructurii de petrol și gaze.

UPDATE 05.50 Discuția continuă a bloggerului rus despre atacurile frontale pe scară largă conduse de infanterie rusă evidențiază provocările cu care Rusia se va confrunta în utilizarea atacurilor în masă ale infanteriei pentru a compensa problemele care contribuie la actualul război pozițional identificate de generalul comandant-șef ucrainean Valerii Zalujnyi.

Un blogger a subliniat pe 11 noiembrie că practica rusă de a conduce atacuri tactice destinate să asalteze pozițiile fortificate ucrainene în zonele forestiere din Donbas nu se va traduce într-o străpungere operațională mai amplă nicăieri pe front. Bloggerul a remarcat că nu există nicio modalitate de a pregăti suficient personal rus pentru atacurile frontale intense necesare pentru progrese semnificative în Ucraina.Un alt blogger a susținut că armata rusă este pe cale să experimenteze o „adevărată renaștere a luptei infanteriei”, deoarece există mai puține tancuri, vehicule de luptă a infanteriei (IFV) și transportoare blindate de personal (APC) aproape de linia frontului.

Un blogger critic a răspuns comentariului despre „renașterea infanteriei” și a remarcat că opinia este o reflectare negativă a pierderilor de echipamente rusești și a unei coordonări slabe în prima linie care a creat o dependență de tacticile de asalt. Un canal Telegram afiliat rusesc Spetsnaz s-a plâns, de asemenea, că dependența de atacurile frontale conduse de infanterie afectează puternic toate elementele Spetsnaz care s-au desfășurat în Ucraina, deoarece comanda rusă a folosit forțele Spetsnaz pentru asalturi frontale încă de la începutul războiului.

Forțele Spetsnaz nu sunt menite să efectueze astfel de atacuri de infanterie, cum ar fi cele conduse de infanteria rusă standard motorizată, iar unele surse rusești sunt în mod clar frustrate de ramificațiile utilizării greșite a unor astfel de elemente Spetsnaz. ISW a observat anterior că forțele ruse se bazează din ce în ce mai mult pe astfel de atacuri frontale conduse de infanterie, susceptibile de a compensa lipsa de personal instruit adecvat și din cauza pierderilor extinse de echipamente. Statul Major rus pare să se bazeze foarte mult pe atacurile frontale ca tactică predominantă în Ucraina, ca parte importantă a soluției rusești la problemele „parității militare” prezentate de eseul lui Zalujnyi despre problema „războiului pozițional”.

UPDATE 05.39 Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, pare să-și retragă fiul cel mare, Akhmat Kadyrov, în vârstă de 18 ani, din prim plan, în favoarea fiului său mai mic, Adam Kadyrov.

Ramzan Kadyrov a indicat pe 9 noiembrie că l-a numit pe Akhmat prim-ministru adjunct al Republicii Cecene pentru cultura fizică, sport și politica de tineret. Această numire urmează împlinirii a 18 ani a lui Akhmat, pe 8 noiembrie, când Ramzan Kadyrov l-a lăudat pe Akhmat pentru succesul în „afacerea aleasă” ca șef al mișcării de tineret cecene „Mișcarea Primului”. Recunoașterea liniștită de către Ramzan Kadyrov a noii poziții a lui Akhmat contrastează cu laudele și numirile recente ale celorlalți copii ai săi, inclusiv numirea fiului său mai mic, Adam, în funcția din serviciul de securitate cecen pe care Ramzan Kadyrov a ocupat-o înainte de a-și succeda propriul tată.

Motivul pentru care Ramzan Kadyrov a renunțat la fiul său cel mare nu este clar. Akhmat Kadyrov s-a întâlnit în special cu președintele rus Vladimir Putin la începutul lunii martie 2023, în timp ce circulau zvonuri despre înrăutățirea sănătății lui Ramzan Kadyrov, alimentând speculațiile conform cărora Ramzan Kadyrov, Akhmat și Putin s-ar fi pregătit ca Akhmat să-i succeadă tatălui său.

UPDATE 05.23 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 11 noiembrie, dar nu au făcut niciun avans revendicat sau confirmat.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat fără succes în direcția Kupyansk la nord-est de Petropavlivka (7 km est de Kupyansk) și în apropiere de Synkivka (8 km nord-est de Kupyansk), Ivanivka (20 km sud-est de Kupyansk) și Stelmakhivka (15 km nord-vest de Svatove). și în direcția Lyman lângă Nadiya (15 km sud-vest de Svatove), Novoyehorivka (16 km sud-vest de Svatove), Nevske (18 km nord-vest de Kreminna) și zona pădurii Serebryanske.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Terestre Ucrainene, locotenent-colonelul Volodymyr Fityo, a declarat că principalul obiectiv al Rusiei în direcția Kupyansk-Lyman este capturarea orașului Kupyansk.

image

UPDATE 05.07 Ministerul rus al Apărării a susținut pe 11 noiembrie că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Synkivka și Zahoruykivka (la 15 km est de Kupyansk) în regiunea Harkiv și Dibrova (7 km sud-vest de Kreminna) și Hrekivka (20 km sud-vest de Kreminna) în regiunea Lugansk.

UPDATE 04.57 Forțele ruse au continuat atacurile lângă Bakhmut pe 11 noiembrie, dar nu au făcut niciun progres confirmat.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Ivanivske (6 km vest de Bakhmut), Klishchiivka (7 km sud-vest de Bakhmut) și Andriivka (10 km sud-vest de Bakhmut). Un comandant de companie ucraineană care luptă în zona Bakhmut a declarat că forțele ruse încearcă fără succes să recupereze poziții în apropierea căii ferate de lângă Klișchiivka, iar bloggerii ruși au susținut că forțele ruse urmăresc să captureze înălțimile tactice dominante în apropiere de Klișchiivka.

Comandantul companiei ucrainene a declarat că forțele ruse folosesc diferite tipuri de forță de luptă, inclusiv personal militar mobilizat, privat și personal contractual, pentru a ataca lângă Bakhmut. Surse rusești au susținut că Regimentul 137 Aeropurtat (VDV) rus (Divizia 106 VDV) și Regimentul 331 VDV (Divizia 98 VDV) operează în apropiere de Bakhmut.

image

UPDATE 04.49 Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat acțiunile de asalt la sud de Bakhmut pe 11 noiembrie.

UPDATE 04.31 Forțele ruse au făcut recent progrese confirmate în apropiere de Avdiivka și au intensificat temporar operațiunile ofensive în perioada 10-11 noiembrie, probabil ca să consolideze câștigurile recente în zonă.

Imaginile geolocalizate postate pe 7 și 10 noiembrie arată că forțele ruse au avansat în estul Stepove (3 km nord-vest de Avdiivka), peste linia ferată la sud-est de Stepove și la o linie de copaci la nord de Stepove. Sursele ruse au susținut în mare măsură că forțele ruse și-au consolidat pozițiile la periferia de est a Stepove și au avansat la sud de Avdiivka, lângă restaurantul „Tsarska Okhota”.

Un proeminent blogger rus a susținut pe 10 noiembrie că forțele ruse au intrat în Stepove, au efectuat recunoașteri în forță și apoi s-au retras, totuși. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești la est de Novokalynove (11 km nord-vest de Avdiivka); lângă Stepove, Avdiivka, Sieverne (6 km vest de Avdiivka) și Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka); și la sud de Tonenke (5 km vest de Avdiivka). Purtătorul de cuvânt al Statului Major ucrainean și al Grupului de forțe Tavriisk, colonelul Oleksandr Ștupun, a indicat că forțele ruse au crescut numărul de atacuri la sol în apropiere de Avdiivka în ultima zi, dar Statul Major ucrainean a arătat în raportul său de seară din 11 noiembrie că forțele ruse au efectuat doar 14 atacuri în timpul zilei.

Acest ritm este mai în concordanță cu numărul de atacuri rusești raportate în direcția Avdiivka în ultima săptămână, indicând faptul că creșterea atacurilor rusești în perioada 10-11 noiembrie ar putea consolida câștigurile lângă Stepove.

UPDATE 04.17 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat contraatacuri limitate lângă Avdiivka pe 10 noiembrie.

Sursele ruse au susținut că forțele ucrainene au contraatacat de la Novokalynove spre Krasnohorivka (5 km nord de Avdiivka) și nord-est de Vodyane (7 km sud-vest de Avdiivka) pe 10 noiembrie. Forțele ucrainene nu au efectuat niciun contraatac revendicat sau confirmat lângă Avdiivka pe 11 noiembrie.

UPDATE 04.04 Forțele ruse au continuat atacurile la sol la vest și sud-vest de orașul Donețk și în vestul regiunii Donețk pe 11 noiembrie, dar nu au făcut niciun avans revendicat sau confirmat.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat atacuri la sol cu sprijinul aviației în apropiere de Marinka (la periferia de sud-vest a orașului Donețk), Novomykhailivka (12 km sud-vest de orașul Donețk) și Vuhledar.

image

UPDATE 03.51 Forțele ucrainene nu au efectuat niciun atac la sol revendicat sau confirmat la vest sau la sud-vest de orașul Donețk sau în vestul Oblastului Donețk pe 11 noiembrie.

Imaginile geolocalizate publicate pe 11 noiembrie arată forțele ucrainene care efectuează o lovitură HIMARS împotriva unei stații de război radio-electronice rusești R-934. nord-est de Puteprovod (17 km nord-est de orașul Donețk).

image

UPDATE 03.32 Forțele ucrainene nu au efectuat niciun atac la sol revendicat sau confirmat în zona de frontieră a regiunii Donețk-Zaporijia pe 11 noiembrie.

UPDATE 03.15 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast pe 11 noiembrie, dar nu au făcut niciun avans revendicat sau confirmat.

Statul Major ucrainean a raportat atacuri rusești nereușite în apropiere de Zolota Nyva (10 km sud-est de Velyka Novosilka) și Staromayorske (10 km sud de Velyka Novosilka). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au atacat lângă Staromayorske și Novodonetske (la 11 km sud-est de Velyka Novosilka), dar nu au avansat.

image

UPDATE 03.00 Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în vestul regiunii Zaporijia pe 11 noiembrie și, se pare, au avansat.

Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au atacat la nord-vest de Verbove (10 km est de Robotyne) și lângă Novopokrovka (13 km nord-est de Robotyne) și au forțat trupele ruse să se retragă de pe înălțimile tactice din Verbove și de-a lungul drumului Novopokrovka-Polohy.

Surse ruse au mai susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Robotyne și Kopani (5 km nord-vest de Robotyne). Cu toate acestea, ISW nu a observat dovezi vizuale ale retragerilor Rusiei din această zonă. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în direcția Melitopol (oblastul Zaporijia de vest).

image

UPDATE 02.44 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în vestul regiunii Zaporijia pe 11 noiembrie, dar nu au făcut niciun progres confirmat.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat fără succes lângă Robotyne. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au atacat la vest de Robotyne, dar nu au avansat. Un alt blogger a susținut că forțele ruse au avansat marginal la nord-vest de Verbove și au capturat prizonieri de război ucraineni (POW) în zonă.

image

UPDATE 02.29 Surse ruse au continuat să discute despre operațiunile ucrainene pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson pe 11 noiembrie.

Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au atacat lângă Poyma (la 10 km sud-est de orașul Herson și la 4 km de râul Dnipro) și Pishchanivka (la 13 km sud-est de Herson) și la 3 km de râul Dnipro și a avut succes parțial în zonele forestiere de la sud de Krynky (30 km nord-est de orașul Herson și 2 km de râul Dnipro), unde luptele continuă.

Câțiva bloggeri au susținut că forțele ruse au capturat un grup de prizonieri ucraineni lângă Krynky. Un proeminent blogger afiliat la Kremlin s-a plâns că deficiențele în războiul electronic rusesc (EW), sistemele de apărare aeriană și utilizarea dronelor complică capacitatea Rusiei de a distruge gruparea ucraineană de pe malul de est.

image

UPDATE 02.17 Forțele ucrainene au înaintat pe o insulă din delta râului Dnipro, la sud-vest de orașul Herson, pe 11 noiembrie.

Imaginile geolocalizate postate pe 9 noiembrie arată forțele ruse lovind trupele ucrainene în partea de nord-est a insulei Bilohrudny, la aproximativ 10 km sud-vest de orașul Herson.

UPDATE 02.01 Surse ruse și ucrainene au raportat că forțele ucrainene au vizat zonele din spatele liniilor rusești din regiunea Zaporijia pe 11 noiembrie.

Bloggerii ruși au susținut că apărarea aeriană rusă a doborât două rachete Storm Shadow lângă Berdyansk. Primarul ucrainean din Melitopol, Ivan Fedorov a raportat că locuitorii din Melitopol și Berdyansk au raportat explozii puternice în noaptea trecută.

UPDATE 01.43 Autoritățile ruse au lansat un alt val de criptomobilizare pe scară largă.

Grupul rus de opoziție „Skrepach” a susținut pe 10 noiembrie că localnicii din Sankt Petersburg și Moscova au raportat că au primit scrisori și somații militare de la birourile militare de înregistrare și înrolare.

Consilierul ucrainean din Mariupol, Petro Andriușchenko, a declarat că autoritățile ruse trimit, de asemenea, mesaje text și e-mail-uri către conscriși, cerându-le să vină în birourile militare de înrolare pentru a „clarifica” informațiile personale și inclusiv amenințări de pedeapsă în cazul în care conscrișii nu dau curs chemării. Andriușcenko a avertizat că oficialii militari ruși îi vor forța probabil pe recruți să semneze contracte de serviciu militar dacă se prezintă la birouri.

UPDATE 01.27 Guvernul regiunii Murmansk a raportat pe 10 noiembrie că Flota de Nord a Rusiei a format un centru de instruire pentru operatori de drone cu sprijinul regiunii.

Operatorii ruși de drone vor învăța cum să zboare, să asambleze și să repare drone în centru înainte de a fi trimise pe front în Ucraina. Guvernatorul regiunii Murmansk, Andrei Chibis, a declarat că administrația sa a achiziționat peste o mie de unități de echipamente pentru centru și și-a exprimat speranța că va crește eficiența operatorilor ruși de drone. Comandantul Flotei de Nord a Rusiei, amiralul Alexander Moiseev, a vizitat centrul de instruire.

UPDATE 01.08 Autoritățile ruse continuă eforturile de a completa forța de luptă și de a modifica artificial demografia Ucrainei ocupate.

Primarul ucrainean din Melitopol, Ivan Fedorov, a raportat pe 11 noiembrie că autoritățile ruse aduc oameni din Rusia și Asia Centrală în regiunea ocupată Zaporijia, ca parte a programului „Zaporijia Virgin Lands”, pentru a distruge identitatea ucraineană și pentru a compensa lipsa forței de muncă. Serviciul de știri de stat rus RIA Novosti a declarat pe 20 octombrie că guvernatorul administrației de ocupație a Zaporijiei, Yevgeny Balitsky, a dezvoltat programul „Zaporijia Virgin Lands” ca parte a unui plan de dezvoltare pe zece ani și că programul le va oferi celor care se mută în Ucraina ocupată cetățenie și guvern rusesc și diverse beneficii.

Centrul de Rezistență ucrainean a declarat la 10 noiembrie că autoritățile ruse aduc migranți din Asia Centrală în masă în regiunea Donețk ocupată pentru a lucra în mare parte în companii de construcții cu condiții de muncă inumane.

UPDATE 00.56 Oficialii ruși și supușii federali continuă să stabilească legături și rețele de patronaj cu Ucraina ocupată. Viceprim-ministrul rus Marat Khusnullin a vizitat pe 10 noiembrie Lysychansk și Severodonetsk, din regiunea Lugansk, pentru a inspecta pregătirile pentru iarna. Senatorul administrației de ocupație Andrei Alekseenko a susținut pe 11 noiembrie că Republica Rusă Mordovia supraveghează 27 de proiecte de infrastructură socială și educațională în raionul ocupat Kalanchak, regiunea Herson și investește aproape 27 de milioane de ruble (aproximativ 292.900 USD) în pregătirile de iarnă.

UPDATE 00.40 Institutul de opoziție rus Meduza a discreditat narațiunea de la Kremlin care acuză în mod fals autoritățile ucrainene de trafic de organe de la personalul militar pe piața neagră.

Actori afiliați la Kremlin, cum ar fi consilierul ministrului rus al Afacerilor Interne Vladimir Ovchinsky, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe Maria Zakharova și vicepreședintele Dumei de Stat a Rusiei, Anna Kuznetsova, au promovat recent această narațiune.

Meduza a explicat că narațiunile rusești conform cărora Ucraina transportă organe în țările NATO, cum ar fi Turcia, prin transport terestru sunt improbabile, deoarece doar ruta de la orașul Odesa la Istanbul este de 17 ore - mult mai mult decât pot supraviețui majoritatea organelor în afara corpului. Meduza a mai remarcat că sistemul de sănătate al Ucrainei nu are medici care să poată efectua prelevări în masă de organe și că legea ucraineană dictează că personalul militar și civilii care mor în ostilități nu pot fi donatori de organe.

UPDATE 00.22 Kremlinul continuă să liniștească promovarea naționalismului cecen de către șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov.

Ministrul rus al Educației Serghei Kravtsov s-a întâlnit cu Kadyrov pe 11 noiembrie în Cecenia și i-a prezentat manuale actualizate pentru clasa a 10-a, care includ un limbaj revizuit despre modul în care guvernul sovietic sub Stalin a mutat cu forța „oameni inocenți loiali regimului sovietic” care au fost „acuzați fără discernământ de trădare.” Manualele afirmau anterior că guvernul a deportat diferite grupuri în timpul celui de-al Doilea Război Mondial „pe baza faptelor de cooperare cu ocupanții” – limbaj pe care președintele Dumei cecene, Magomed Daudov, l-a criticat anterior ca insultător.

ȘTIRE INIȚIALĂ Forțele ruse au lansat o serie de lovituri cu rachete și drone pe scară largă împotriva Ucrainei în noaptea de 10 spre 11 noiembrie, vizând regiunea Kiev pentru prima dată în 52 de zile.

Surse militare ucrainene au raportat la 11 noiembrie că forțele ruse au lansat 31 de drone Shahed 131/136, două rachete Kh-59, o rachetă Kh-31, o rachetă antinavă P-800 Onyx și o rachetă S-300 împotriva diferitelor ținte în Ucraina și a vizat în mod specific regiunea Kiev fie cu o rachetă Iskander-M, fie cu o rachetă S-400.

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 19 Shahed (vizând în primul rând zonele din prima linie), o rachetă Kh-59 și a folosit un sistem de apărare aeriană Patriot pentru a distruge racheta balistică care viza regiunea Kiev. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse vizau un sistem de apărare aeriană pe aeroportul Boryspil, lângă orașul Kiev. Administrația orașului Kiev a declarat că au trecut 52 de zile de când forțele ruse au lansat ultima dată o lovitură cu rachete împotriva regiunii Kiev.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite