Ucrainenii își întăresc apărarea aeriană îmbinând armele americane cu cele sovietice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina și SUA au modificat sisteme de apărare aeriană americane și sovietice pentru a le face să funcționeze împreună, iar combinațiile rezultate s-au dovedit utile pe câmpul de luptă, relatează Insider.

Sistem de rachete Buk FOTO ARHIVĂ
Sistem de rachete Buk FOTO ARHIVĂ

Ucraina colaborează cu SUA pentru a crea noi capabilități prin îmbinarea sistemelor occidentale cu cele sovietice în cadrul programului FrankenSAM.

Combinarea, de pildă, a rachetelor americane cu lansatoarele sau radarele sovietice, pare să dea roade, dând semne că ar putea contribui la întărirea apărării Ucrainei într-un moment critic.

Într-un interviu pe care l-a dat în weekend, purtătorul de cuvânt al Forțelor aeriene ucrainene, Iurii Ignat, a dezvăluit că Ucraina a reușit să adapteze cu succes un sistem de apărare aeriană sovietic pentru a lansa rachete furnizate de SUA, iar perechea de arme a fost testată pe teritoriul american. „Avem rezultate bune în ceea ce privește utilizarea în luptă a sistemelor de rachete antiaeriene Buk-M1 în poligoanele din SUA, acestea fiind convertite și adaptate la rachetele americane”, a relatat Kyiv Independent.

Teste au fost în curs de desfășurare în ultimele luni și au inclus asocierea sistemelor Buk cu rachetele Sea Sparrow RIM 7, furnizate de SUA, respectiv a radarelor sovietice cu rachetele americane AIM 9M Sidewinder, au declarat oficialii americani pentru New York Times la sfârșitul lunii octombrie. Relatări de presă de la începutul acestui an au indicat că Ucraina a găsit modalități de a modifica sistemele antiaeriene sovietice Buk astfel încât să lanseze rachete RIM-7.

Ignat a explicat că Ucraina a fost nevoită să-și adapteze sistemele de apărare sovietice pentru a transporta alte tipuri de rachete din pricina proviziilor limitate și a incapacității evidente de a obține unele noi din Rusia.

SUA și aliații săi occidentali au oferit Ucrainei sisteme de apărare aeriane între care bateriile Patriot, IRIS-T, NASAMS și Gepard, dar forțele ucrainene continuă să opereze o serie de sisteme de apărare aeriană sovietice, Buk și S-400 fiind printre cele mai importante. Doar că stocurile lor de rachete se epuizează, întrucât le consumă în ritm rapid pentru a contracara atacurile rusești din aer și cu drone. SUA, pe de altă parte, pot oferi din abundență rachete Sea Sparrow și alte rachete sol-aer. Provocarea este cum pot fi acestea modificate pentru a fi folosite împreună.

În timp ce Pentagonul a acordat doar recent prioritate combinării componentelor de apărare aeriană pentru Ucraina, înainte de atacurile rusești așteptate în această iarnă - în cadrul așa-numitului program FrankenSAM, dezvăluit prima oară pe platforma Discord la începutul acestui an -Ucraina și SUA colaborează de fapt de multă vreme pentru a combina armele americane cu cele sovietice. În septembrie 2022, de pildă, Ucraina și-a echipat avioanele de vânătoare MiG-29 cu rachetele (tactice, sol-aer, antiradar) AGM- 88 HARM. Acestea din urmă erau incompatibile cu avioanele sovietice ale Ucrainei, dar au fost făcute modificări fizice și operaționale ale sistemului de lansare.

La acea vreme, șeful Forțelor aeriene ale SUA în Europa declara că „a fost destul efort” de integrare a rachetelor pe MIG-urile ucrainene. „Este la fel de bine integrat ca pe un F-16?”, a comentat generalul James Hecker. „Firește că nu. Așadar, nu are toate capacitățile pe care le-ar avea pe un F-16”. Totuși, a mers, oferind Ucrainei capacitatea de a vâna radarele inamice.

Noua capacitate era promițătoare pentru Ucraina și trimitea către posibilitatea altor modificări ale sistemelor sale sovietice, cum ar fi lansarea rachetelor americane de pe vehiculele sovietice Buk, care sunt sisteme de rachete sol-aer autopropulsate. După care, în ianuarie, SUA au anunțat includerea rachetelor Sea Sparrow ghidate de radar într-un pachet de ajutor. Oficialii au declarat pentru Politico la acea vreme că Ucraina a reușit deja să adapteze sistemele Buk pentru a lansa rachete Sea Sparrow, făcând Kievul a doua țară, în afară de Taiwan, care operează versiuni lansate de la sol ale acestei rachete.

Acest potențial inovator revelează capacitatea Ucrainei de a-și improviza și adapta arsenalul, unul dintre cele mai recente exemple fiind racheta de croazieră anti-navă R-360 Neptun, care a fost modificată pentru misiuni de atac terestru. Noul rol al rachetei anti-navă Neptun a fost surprinzător de reușit, scoțând din funcțiune formidabilele sisteme de apărare aeriană S-400 rusești din Crimeea

Munca desfășurată în cadrul proiectului de apărare aeriană FrankenSAM vine într-un moment crucial pentru Ucraina, în contextul în care contraofensiva sa ar putea fi încetinită cu apropierea iernii, în timp ce Rusia lansează noi ofensive în anumite zone, consolidându-și în același timp apărările fortificate.

„Pe măsură ce iarna se apropie, noi oferim un scut de protecție împotriva noilor atacuri rusești asupra infrastructurii energetice, de apă și de încălzire”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz la sfârșitul lunii octombrie, anunțând un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, inclusiv baterii de apărare aeriană și un alt sistem Patriot. „Asta pentru că devine limpede că Rusia va folosi din nou frigul și deficitul de energie drept armă împotriva populației civile”.

La sfârșitul lunii octombrie, un oficial ucrainean a vorbit despre utilizarea rachetelor aer-aer AIM-9 sub formă de rachete sol-aer, dezvăluind: „Am găsit o modalitate de a le lansa de la sol. Este un fel de apărare aeriană autocreată.”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite