LIVE TEXT | Război în Ucraina. Kievul, atacat cu rachete în timpul vizitei lui Borrell: Biden avertizează că „timpul presează” pentru Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întreaga Ucraină a fost sub alertă de raid aerian miercuri dimineața, forţele aeriene locale avertizând asupra riscului unor atacuri cu rachete ruseşti în toată ţara. Primele explozii la Kiev au fost auzite cu puţin înainte de ora 07.00, la o oră de la declanșarea alertei care l-a obligat pe șeful diplomației europene, Josep Borrell, să se adăpostească înainte de întrevederea programată cu Volodimir Zelenski. Joe Biden insistă în vederea aprobării ajutorului pentru Ucraina, avertizându-i pe republicani că „timpul presează”.

FOTO Poliția Ucraineană
FOTO Poliția Ucraineană

UPDATE Parlamentul ucrainean a adoptat miercuri amendamente legislative care autorizează folosirea spermei şi ovocitelor congelate ale militarilor după decesul acestora, o chestiune aflată în centrul unei dezbateri sociale.

Legislativul de la Kiev a votat la sfârşitul anului trecut o lege care permite militarilor bărbaţi şi femei să-şi congeleze gratuit celulele reproducătoare înainte de a pleca pe front în războiul cu Rusia. Detalii aici

UPDATE Interviul pe care fostul jurnalist Fox News Tucker Carlson i l-a luat președintelui rus Vladimir Putin va „arunca în aer SUA”, au prezis cu satisfacție propagandiștii Kremlinului.

Carlson, care de când a fost concediat de Fox News moderează o emisiune pe X, a declarat că Elon Musk i-a promis că va permite difuzarea interviului integral pe platforma sa.

„Dacă Tucker îndrăznește să difuzeze acest interviu în Statele Unite, întâi de toate va arunca în aer blocada lor informațională din interior”, a comentat politologul Serghei Miheiev, potrivit unei analize a presei ruse realizată de The Daily Beast. Detalii aici

UPDATE Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a insistat miercuri cu ocazia vizitei șefului diplomaţiei UE, Josep Borell, ca Uniunea Europeană (UE) să crească rapid livrările de obuze de artilerie, informează AFP.

Kuleba a cerut celor 27 de state membre „să semneze contracte pe termen lung cu întreprinderile" ucrainene de apărare, "să redirecționeze contractele existente pentru livrare de obuze Ucrainei" şi "să crească importurile de muniţii provenite din ţări terţe".

 Furnizarea de obuze de artilerie este o prioritate pentru Ucraina, a amintit Kuleba, în timpul unei conferinţe de presă alături de Borrell, subliniind că europenii trebuie să se angajeze să ajute Ucraina "oricât ar costa" şi "oricât de mult timp va fi necesar".

„Dacă îl veţi întreba pe un soldat de ce are el nevoie cel mai mult, eu cred că el va răspunde: muniţii", a adăugat Kuleba

„Forţele ruse trag de cinci ori mai multe obuze decât artileriştii ucraineni, potrivit mai multor experţi. Prin urmare, este o urgenţă să existe capacitatea de a semna contracte pe termen lung cu industria apărării, de a lansa o veritabilă "piaţă unică" a apărării în UE, a subliniat el.

„Resimţim acest deficit de muniţii în fiecare zi", însă chiar şi aşa Rusia nu câştigă, a spus Kuleba.

Borrell a amintit că europenii vor fi în măsură să livreze Ucrainei 1,15 milioane de obuze înainte de sfârşitul anului.   

UPDATE Elveţia a invitat China la un summit al păcii pentru a se ajunge la o soluţie în problema războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, relatează agenția de presă DPA, citată de Agerpres.

Cu toate acestea, ministrul elveţian al Afacerilor Externe, Ignazio Cassis, a declarat miercuri, la Beijing, că nu se aşteaptă la un răspuns imediat.

Ministrul de Externe al ţării neutre din Alpi a efectuat o vizită de două zile la Beijing, unde a avut o întrevedere cu omologul său chinez Wang Yi. „Care va fi răspunsul chinez? Vom vedea”, a declarat Ignazio Cassis. Detalii aici

UPDATE Asociaţii ale agricultorilor polonezi au anunţat miercuri reluarea începând de vineri a blocării unor puncte de frontieră cu Ucraina, după ce Comisia Europeană a decis menţinerea accesului liber pe piaţa UE pentru produsele ucrainene, fără cote şi taxe vamale. Detalii aici

UPDATE Prezent miercuri, 7 februarie, la uzina Dacia de la Mioveni pentru o vizită de mai multe ore, premierul Marcel Ciolacu l-a criticat pe Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major, pentru declarațiile făcute privind necesitatea serviciului militar voluntar.

„Cu adevărat, ne trebuie o țară normală. Și atunci trebuie să anticipezi anumite lucruri, cum ar fi acest sistem de voluntariat plătit, în care oamenii se instruiesc și învață baza în arta apărării. E corectă abordarea. Dar nu trebuia dată cu toporul în contextul unui război de la frontieră, ca România să înțeleagă din acea știre «aoleu, vine războiul peste noi!»”, a declarat Ciolacu. Detalii aici

UPDATE Ministerul de Interne al Republicii Moldova a confirmat un incident armat bizar la granița cu Ucraina anunțat anterior de regimul de la Tiraspol. Acest incident a implicat doi locuitori ai regiunii separatiste din estul Republicii Moldova, printre care un membru al așa-zisei misiuni rusești de pace. Detalii aici

UPDATE Parlamentul Ucrainei a votat miercuri în prima lectură un proiect de lege controversat asupra mobilizării militare, pentru a permite armatei ucrainene să-şi întărească rândurile după doi ani de război cu Rusia, au anunţat deputaţii, informează AFP.

243 de deputaţi au votat în favoarea acestui document, comparativ cu un minim necesar de 226.

Însă, pentru a fi adoptat, textul mai trebuie să facă obiectul unor dezbateri parlamentare, unor propuneri de amendamente şi unui vot în a doua lectură, o procedură ce s-ar putea întinde pe mai multe săptămâni. Apoi, preşedintele Volodimir Zelenski va trebui să-l promulge.

Documentul votat miercuri prevede simplificarea procedurilor de înrolare şi introducerea unor sancţiuni pentru cei care se sustrag. Spre deosebire de proiectul precedent, prevede ca aceste sancţiuni să fie aprobate de un tribunal.

UPDATE Obiectivele a ceea ce Rusia numeşte „operaţiunea sa militară specială” în Ucraina sunt în contiuare relevante și rămân neschimbate, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Reuters. Detalii aici

UPDATE Europarlamentara letonă Tatiana Jdanoka, acuzată că a lucrat cel puţin 13 ani pentru Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, a făcut marți primele declarații publice.

„Da, sunt un agent: un agent al păcii, pentru o Europă fără fascism, pentru drepturile minorităţilor şi pentru o Europă unită”, a spus Jdanoka în faţa Parlamentului European, fără a face vreo mențiune explicită la dezvăluirile referitoare la contactele sale cu agenţi FSB. Detalii aici

UPDATE Procurorii suedezi au anunţat miercuri că renunţă la ancheta cu privire la exploziile la gazoductele Nord Stream 1 şi 2 şi predau anchetatorilor germani probele descoperite în investigaţie, transmite Reuters.

„Concluzia investigaţiei este că jurisdicţia suedeză nu este aplicabilă şi că, prin urmare, investigaţia trebuie închisă”, a transmis procurorul general al Suediei într-un comunicat. Detalii aici

UPDATE Rusia a anunţat miercuri că două dintre bombardierele sale strategice de tip Tu-95MC au zburat deasupra mării în apropierea statului american Alaska, însă au rămas în spaţiul aerian internaţional.

Avioanele Tu-95, Bear potrivit clasificării NATO, au zburat aproximativ 9 ore, escortate de avioane de luptă SU-30SM, deasupra Mării Bering şi Mării Ciukotsk, a precizat Ministerul rus al Apărării. Detalii aici

UPDATE Ucrainenii au avut nevoie doar de șase drone maritime propulsate de ski-jeturi pentru a scufunda corveta rusească purtătoare de rachete Ivanoveț, săptămâna trecută, în largul Peninsulei Crimeea, a dezvăluit pentru CNN unitatea de forțe speciale care a executat atacul. Detalii aici

UPDATE Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a sosit marţi în Ucraina pentru a evalua situaţia din jurul centralei nucleare Zaporojie (sud), ocupată de forţele ruse.

„Ne concentrăm în acest moment pe situaţia din jurul funcţiei de răcire a centralei”, a declarat Grossi jurnaliştilor la Kiev, marţi, înainte de o vizită planificată la centrală.

În urma distrugerii barajului de la Kahovka, situaţia aprovizionării cu apă de răcire este foarte „fragilă”, a spus Grossi. În cadrul vizitei programate miercuri la centrală, şeful AIEA intenţionează să examineze măsurile de protecţie luate de conducerea uzinei.

Grossi a declarat că ar urma să evalueze şi situaţia angajaţilor ucraineni cărora li s-a interzis accesul la centrală pentru că nu au încheiat contracte cu compania nucleară rusă ce administrează în prezent uzina.

UPDATE Volodimir Zelenski a semnat un decret privind crearea unei forțe armate dedicate dronelor. Forțele pentru sisteme fără pilot vor avea sarcina de a îmbunătăți capacitatea legată de drone, creând unități speciale, intensificând instruirea, sistematizând utilizarea acestora, crescând producția și promovând inovarea. Detalii aici

UPDATE Un atac masiv cu rachete a avut loc asupra Kievului miercuri dimineață în plină vizită a șefului diplomației europene, Josep Borrell.

Alarma aeriană care l-a obligat pe Borrell să se adăpostească înainte de începerea programului său de întâlniri preconizate pentru miercuri - care cuprinde întrevederi cu Volodimir Zelenski şi alţi lideri ucraineni - a fost declanşată în jurul orei locale 06.00.

La o oră după ce sirenele au răsunat în oraş, avertizând asupra unor posibile atacuri, o explozie puternică a putut fi auzită în centrul Kievului, care ar fi putut fi rezultatul impactului dintre o rachetă rusească şi un proiectil lansat de apărarea antiaeriană ucraineană.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunţat miercuri că o parte a oraşului a rămas fără electricitate.

Întreaga Ucraină a fost sub alertă de raid aerian începând din jurul orei locale 06.00, forţele aeriene ucrainene avertizând pe Telegram asupra riscului unor atacuri cu rachete ruseşti în toată ţara.

Primele explozii la Kiev au fost auzite cu puţin înainte de ora 07.00.

Întreaga amploare a atacului, care a durat câteva ore în Ucraina, nu este cunoscută deocamdată. Detalii aici

UPDATE Președintele american Joe Biden insistă pentru aprobarea ajutorului pentru Ucraina. „Timpul presează”, a transmis liderul de la Casa Albă într-un apel adresat Camerei Reprezentanților după ce s-a ajuns la un acord în Senat.

„A susţine acest proiect de lege înseamnă opoziţie faţă de Putin. Respingerea înseamnă să facem jocul” liderului de la Kremlin, a spus Biden cu privire la un text prezentat duminică de Senatul american care prevede deblocarea de noi ajutoare atât pentru Ucraina cât şi pentru Israel precum şi înăsprirea politicii de migraţie a SUA.

Textul prezentat este cel mai „dur” din ultimele decenii în materie de imigraţie, apreciază democraţii.

Biden l-a acuzat totodată pe Trump că „instrumentalizează” problema migraţiei.

Fostul preşedinte american a făcut apel luni la republicanii din Congresul SUA să se opună acordului care prevede un ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Detalii aici

UPDATE Avocatul Poporului din Ucraina a criticat noua lege a mobilizării, declarând-o în contradicție cu Constituția.

Dmitro Lubineț contestă prevederea potrivit căreia comandamentul militar poate impune restricții pentru părăsirea țării. În opinia sa, acest aspect încalcă articolul 17 al Constituției, care interzice armatei să restrângă libertățile cetățenilor.

UPDATE Ministerul de Externe al Federației Ruse a anunțat marţi că a informat-o pe ambasadoarea Israelului la Moscova, Simona Halperin, despre „reacţia negativă” la criticile aduse de aceasta ministrului de Externe Serghei Lavrov şi politicii ruse în Orientul Mijlociu.

Ambasadoarea israeliană a fost convocată marţi la Ministerul de Externe de la Moscova, la o zi după ce autorităţile ruse au calificat drept „comentarii inacceptabile” făcute de ambasadoare într-un interviu acordat pentru ziarul „Kommersant”.

În interviu, ambasadoarea Israelului l-a criticat pe ministrul Serghei Lavrov pentru minimalizarea importanţei Holocaustului şi a afirmat că Rusia este prea prietenoasă cu organizația islamistă palestiniană Hamas. Detalii aici

UPDATE Imaginați-vă Rusia în 2030. Va semăna cu cleptocrația imperială de astăzi? Va fi o democrație în stil occidental? Va mai exista Federația Rusă? Pe măsură ce invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina se prelungește, întrebările legate de ceea ce va urma nu au fost niciodată mai pertinente, scrie Casey Michel, într-o analiză pentru Atlantic Council în care prezintă cinci potențiale evoluții ale Rusiei în viitor. Detalii aici

UPDATE Echipajele care deservesc elicopterele Ka-52M, folosind rachete neghidate, au distrus centrul de control și vehiculele blindate ale forțelor armate ucrainene în direcția Lugansk, susține Ministerul rus al Apărării, preluat de agenția de presă de stat TASS.

UPDATE Forțele ruse au lansat rachete împotriva Ucrainei, primul grup de rachete fiind detectat în regiunea Sumî. 

UPDATE Controversatul comentator politic american Tucker Carlson, care se află în prezent într-o vizită în Federația Rusă, a anunțat că îl va intervieva pe Vladimir Putin. Detalii aici

ȘTIREA INIȚIALĂ Parlamentul ucrainean a prelungit marţi cu încă 90 de zile, până pe 13 mai, legea marţială şi mobilizarea impuse după lansarea invaziei ruse, la 24 februarie 2022.

În favoarea celor două legi introduse de preşedintele Volodimir Zelenski au votat o majoritate de două treimi dintre legislatori, au precizat mai mulţi deputaţi.

Totodată, au fost suspendate alegerile legislative şi prezidenţiale. Detalii aici

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite