Cum au reușit ucrainenii să scufunde corveta Ivanoveț. Dezvăluiri ale unității care a pus la cale atacul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucrainenii au avut nevoie doar de șase drone navale propulsate de ski-jeturi pentru a scufunda corveta rusească purtătoare de rachete Ivanoveț, săptămâna trecută, în largul Peninsulei Crimeea, a dezvăluit pentru CNN unitatea de forțe speciale care a executat atacul.

Corveta Ivanoveț a fost lovită de mai multe drone maritime FOTO PROFIMEDIA
Corveta Ivanoveț a fost lovită de mai multe drone maritime FOTO PROFIMEDIA

Ivanoveț a fost scufundată de drone după ce a suferit mai multe lovituri în carenă, au transmis atunci serviciile ucrainene de informații. Este încă o lovitură reușită asupra flotei ruse de la Marea Neagră și cea mai recentă dintr-o serie de atacuri ce au vizat obiective din spatele liniilor inamice, inclusiv unele aflate adânc în teritoriul Rusiei. Printre cele mai recente victime ale dronelor ucrainene a fost un terminal petrolier aflat la circa 100 km vest de Sankt Petersburg.

Rușii „au început să se trezească noaptea în timpul exploziilor", a declarat recent pentru CNN șeful serviciilor secrete militare Kirilo Budanov. „Ei văd adevărata imagine a războiului”.

Un pilot al unității de forțe speciale din cadrul Direcției de Informații Militare (GUR) responsabilă de atac a dezvăluit că atacul a fost efectuat cu 10 drone navale „MAGURA”, dintre care șase au lovit corveta rusească.

Pilotul care s-a prezentat cu numele de cod „13” a explicat că acestea au circa șase metri lungime și o rază de acțiune de circa 800 de kilometri, ceea ce le permite ucrainenilor să lanseze atacuri de la mare distanță asupra țintelor din Crimeea.

O filmare nocturnă făcută publică de ucraineni surprinde riposta de foc a rușilor în timp ce dronele se apropie de Ivanoveț, după care cel puțin două dintre acestea lovesc nava în lateral, provocând explozii uriașe.

Alte imagini arată nava scufundându-se, cu doar prova la suprafață.

O muncă de bijutier

Dronele au un impact impresionant, însă este o muncă de finețe, a explicat „13”.

„Cel mai important lucru este să simți drona. Dacă o strângi chiar și un pic, poți pierde controlul asupra ei. Aș spune că este precum munca unui bijutier”, a explicat el.

Controlate de la distanță cu ajutorul sateliților Starlink ai lui Elon Musk, aceste drone maritime pot fi programate pentru a străbate mari distanțe prin Marea Neagră.

Pilotul monitorizează în permanență parcursul dronei, a spus el, iar segmentul final de zbor înainte de lovirea țintei este de cele mai multe ori controlat manual.

Drona poate transporta 250 kg de explozibil și încărcătura poate fi mărită la 300 kg, dar de regulă nu este nevoie, a spus el. Aceste sisteme fără pilot maritime și-au dovedit până acum eficiența contra chiar celor mai redutabile nave de război ruse din Marea Neagră.

Pe uscat, aceste drone lungi de câțiva metri pot părea impunătoare, dar în apă sunt nemaipomenit de agile și greu de țintit, a mai explicat pilotul.

„Sunt destul de dificil de văzut, în special în largul mării. Mărimea lor le face greu de controlat întrucât marea este agitată, dar din același motiv și inamicului îi este mult mai greu să ne lovească.”

Armele de pe navele militare rusești nu au fost proiectate pentru a distruge drone, ceea ce le silește să folosească tunuri, mult mai eficiente în confruntarea cu alte nave, potrivit pilotului ucrainean. Totuși aceste muniții au fost incapabile să oprească dronele.

În cadrul unei demonstrații, ucrainenii au arătat felul în care aceste drone navale pot să facă viraje foarte bruște la viteză mare în timp ce sunt pe pilot automat.

„Nicio navă de război nu poate fi la fel de manevrabilă ca aceste drone”, a subliniat „13”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite