Procurorii suedezi renunţă la ancheta privind exploziile gazoductelor Nord Stream, din lipsă de jurisdicţie

0
Publicat:

Procurorii suedezi au anunţat miercuri că renunţă la ancheta cu privire la exploziile la gazoductele Nord Stream 1 şi 2, şi predau anchetatorilor germani probele descoperite în investigaţie, transmite Reuters.

Nord Stream FOTO: Shutterstock
Nord Stream FOTO: Shutterstock

'Concluzia investigaţiei este că jurisdicţia suedeză nu este aplicabilă şi că, prin urmare, investigaţia trebuie închisă', a transmis Autoritatea de procuratură suedeză într-un comunicat.

Gazoductele Nord Stream, în valoare de mai multe miliarde de euro, pentru transportul gazului rusesc până în Germania pe sub Marea Baltică, au fost avariate de o serie de explozii în zonele economice suedeză şi daneză în septembrie 2022, degajând în atmosferă mari cantităţi de metan.

Poliţia daneză a indicat că gazoductele au fost avariate de explozii puternice, iar anchetatori suedezi au confirmat că urmele de explozibili găsite la faţa locului au arătat în mod concludent că a avut loc un sabotaj.

Suedia, Danemarca şi Germania au iniţiat anchete separate, fiecare ţinând sub un control strict informaţiile.

Anchetele daneză şi germană sunt încă în desfăşurare.

'În cadrul acestei cooperări judiciare, am putut să predăm material ce poate fi folosit ca probă în ancheta germană', a precizat parchetul suedez.

În urma unei anchete extinse, procurorii suedezi au concluzionat că nu au apărut indicii conform cărora Suedia sau cetăţeni ai săi au fost implicaţi în atacurile care au avut loc 'în ape internaţionale'.

'Pe fondul situaţiei pe care o avem acum, putem afirma că jurisdicţia suedeză nu este aplicabilă', a afirmat procurorul public Mats Ljungqvist într-un comunicat.

Rusia a acuzat Statele Unite, Marea Britanie şi Ucraina pentru exploziile care au îndepărtat-o în mare măsură de pe piaţa europeană profitabilă.

Aceste ţări au negat orice implicare.

Dacă nu vor fi găsite dovezi concludente în niciuna din cele două anchete nefinalizate, misterul din spatele uneia din cele mai însemnate acţiuni de sabotaj de infrastructură din istoria modernă ar putea rămâne nerezolvat, mai scrie Reuters.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite