LIVE TEXT | Război în Ucraina. SUA pregătesc ultimul ajutor militar disponibil pentru Ucraina: lipsa munițiilor determină revizuirea operațiunilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite mai pot acorda doar un singur pachet de ajutor militar Ucrainei, a confirmat președintele Joe Biden în urma unor declarații în acest sens ale Pentagonului. Congresul SUA dezbate în prezent asupra aprobării finanțării pe 2024, căreia încă i se opun câțiva republicani ce insistă pentru promovarea propriei lor agende în materie de imigrație. Pe câmpul de luptă, lipsa muniției își spune cuvântul, forțele ucrainene fiind nevoite să adapteze operațiunile la noua realitate.

Război în Ucraina FOTO Arhivă
Război în Ucraina FOTO Arhivă

UPDATE Ministrul Apărării Serghei Șoigu i-a raportat lui Vladimir Putin că Rusia are „cea mai pregătită armată din lume pentru lupte” și că se dotează într-un timp record cu arme noi. Totuși, realitatea de pe câmpul de luptă din Ucraina contrazice aceste informații vânturate public, relatează meduza.io. Detalii aici

UPDATE Despre blocada frontierei cu Polonia, președintele ucrainean a spus, în conferința sa de final de an că toată lumea știe că este vorba de politică, că UE a fost împotriva blocadei și că slavă Domnului că a apărut o Românie rezonabilă. Detalii aici

UPDATE Zelenski a subliniat, în conferința sa de presă de final de an, ce are loc la Kiev, că nu a comentat încă presupusul conflict dintre ei, deoarece consideră că acesta nu ar trebui să fie dezvoltat și să ajute astfel inamicul. Detalii aici

UPDATE Comitetul de anchetă al Rusiei a deschis un dosar penal împotriva scriitorului Boris Akunin pe numele său adevărat Grigori Şkartişvili. El este suspectat că a „justificat terorismul” și că a răspândit „povești false” despre armata rusă, scrie Meduza.io. Boris Akunin a părăsit Rusia în 2014 după anexarea Crimeei și de atunci s-a declarat în repetate rânduri împotriva agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Detalii aici

UPDATE Volodimir Zelenski a declarat în cadrul conferinței de presă de final de an, că Statul Major General a apelat la Statul Major al Comandantului Suprem cu propunerea de a mobiliza încă 450-500.000 de oameni în armata ucraineană. El a calificat chestiunea drept sensibilă, adăugând că se referă la potențiale acțiuni de contraofensivă și la un deficit în armată. Detalii aici

UPDATE Vladimir Putin susține că este pregătit să discute cu Ucraina, SUA şi Europa despre viitorul Ucrainei dacă acestea doresc acest lucru, dar că el va apăra interesele naţionale ale Rusiei.

„Nu vom renunţa la ce e al nostru”, a spus Putin la o întâlnire la Ministerul Apărării cu responsabili ai armatei şi înalţi funcţionari de stat, la care a fost prezent şi Patriarhul Kirill, capul Bisericii Ortodoxe Ruse.

UPDATE Danemarca a anunţat marţi întărirea cooperării sale militare cu Statele Unite, ale căror trupe vor avea acces în trei baze militare aeriene daneze, relatează AFP.

Acordul între cei doi aliaţi în NATO urmează unor înţelegeri similiare încheiate între SUA şi alte două ţări nordice: Suedia şi Finlanda.

„Ne întărim acum cooperarea bilaterală în materie de apărare şi nu vrem să ascundem faptul că acordul cu Statele Unite marchează totodată un avans în politica de apărare daneză, dat fiind că implică soldaţi şi materiale americane pe pământ danez”, a declarat prim-ministrul Mette Frederiksen într-o conferinţă de presă. Detalii aici

UPDATE Ministrul belgian al Apărării, Michel Hofman, trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul unui atac al Rusiei împotriva Republicii Moldova sau a unui stat membru NATO.

În contextul unei vizite la trupele belgiene dislocate în România, Michel Hofman a subliniat urgența ca Europa să se pregătească în mod activ și să arate în mod clar capacitatea de a-și asigura apărarea, relatează 7sur7.be.

Înainte de izbucnirea războiului la scară largă din Ucraina, ideea unui conflict între Rusia și Europa părea de neconceput. Dar astăzi Vladimir Putin adoptă un ton din ce în ce mai amenințător în timp ce direcționează economia rusă pentru susținerea războiului, a avertizat Michel Hofman într-un interviu acordat pentru VRT. „Cred că avem motive de îngrijorare. Ei (rușii, n. red.) și-au demonstrat deja disponibilitatea de a ataca un vecin”, a adăugat ministrul belgian. Detalii aici

UPDATE Liderul turc Recep Tayyip Erdogan și-a exprimat frustrările față de neacceptarea țării sale în Uniunea Europeană (UE) cu deprecieri și pronosticuri sumbre la adresa Republicii Moldova și Ucrainei.

Liderul autoritar turc susține că țara sa, candiată la UE din 2005, este pregătită de aderare, dar că se confruntă cu un blocaj din motive politice. Deranjat de acest aspect imaginar, Erdogan își revarsă frustrările cu deprecieri și pronosticuri sumbre la adresa Republicii Moldova și Ucrainei, care au primit undă verde pentru deschiderea negocierilor de aderare la blocul comunitar.

„Faptul că li s-a acordat (Republicii Moldova și Ucrainei, n. red.) statutul de candidat nu înseamnă că vor deveni membre UE. Va începe un proces, şi ele vor fi blocate. Niciuna dintre aceste ţări nu este o Turcie”, a spus Erdogan la întoarcerea din Ungaria, unde s-a întâlnit cu premierul Viktor Orban. Detalii aici

UPDATE Casa Albă a avertizat, luni, că Statele Unite au suficiente fonduri doar pentru un singur pachet suplimentar de ajutoare pentru Ucraina în acest an, în contextul în care Congresul american blochează un nou pachet financiar acordat Kievului, informează AFP.

„Mai avem un singur pachet de ajutoare” înainte ca fondurile dedicate Ucrainei „să se epuizeze”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby. Detalii aici

UPDATE Comisarul ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, a declarat marţi că a constatat un „eşec extins” al Rusiei în a lua măsuri adecvate pentru a proteja civilii în Ucraina şi că sunt indicii care arată că forţele ruse au comis crime de război. Detalii aici

UPDATE Recep Tayyip Erdogan a declarat că va vorbi în curând cu Vladimir Putin pentru a-l îndemna să relanseze iniţiativa privind cerealele din Marea Neagră.

„Trebuie să operăm coridorul de cereale (din Marea Neagră, n. red.) cu orice preţ. Cu voia lui Dumnezeu, primind un răspuns pozitiv de la el, putem continua pe drumul nostru”, a declarat liderul turc, citat de postul de televiziune Haberturk.

UPDATE Kremlinul a afirmat marţi că va „ocoli” noile sancţiuni europene asupra comerţului cu diamante, în care Uniunea Europeană vede o sursă de finanţare a invaziei ruse în Ucraina.

Luni, Uniunea Europeană a adoptat al 12-lea pachet de măsuri de acest tip, interzicând inclusiv importul de diamante ruse.

Această interdicţie vizează, din ianuarie, diamantele naturale sau sintetice şi bijuteriile, precum şi diamantele ruse prelucrate în alte ţări, începând din septembrie 2024.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a estimat că interdicţia era „previzibilă” şi că statul rus „s-a pregătit” pentru aceasta.

„Cred că există posibilităţi pentru a ocoli aceste sancţiuni. Ele există şi vor fi puse în aplicare (...) pentru a garanta interesele noastre”, a adăugat Peskov.

UPDATE Ministerul rus de Externe l-a convocat marţi pe ambasadorul Finlandei pentru a-şi exprima opoziţia faţă de noul acord de apărare dintre Helsinki și Washington.

Ambasadorului i s-a spus că Moscova „nu va lăsa fără răspuns acumularea potenţialului militar al NATO la graniţa noastră, care ameninţă securitatea Federaţiei Ruse, şi va lua măsurile necesare pentru a contracara deciziile agresive ale Finlandei şi aliaţilor săi din NATO”, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, citată într-un comunicat.

UPDATE După 22 de luni de la începerea unui război soldat cu numeroase pierderi omeneşti, armata ucraineană face eforturi pentru a găsi noi recruţi pentru a-i trimite pe front şi pentru a lupta contra forţelor ruse aflate din nou în ofensivă, comentează AFP, potrivit AgerpresDetalii aici

UPDATE Un general ucrainean a afirmat marţi că armata rusă este „în superioritate” în termeni de arme şi efective în jurul oraşului Kupiansk, în nord-estul ţării, estimând situaţia drept „complicată”, informează AFP, potrivit AgerpresDetalii aici 

UPDATE Vladimir Putin le-a transmis rusoaicelor să-și „exploateze la maxim potențialul” în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina.

Femeile sunt „imensa rezervă a Rusiei. În sectoarele în care ele încă nu lucrează, trebuie să-şi exploateze la maxim potenţialul”, a declarat liderul de la Kremlin în cadrul unei întâlniri avute luni cu câştigătorii unui concurs profesional.

Putin le-a sugerat rusoaicelor că ar putea deveni piloţi în armată. Detalii aici

UPDATE Marea Britanie şi Franţa vor sprijini Ucraina „atât timp cât va fi necesar”, a dat asigurări marţi, la Paris, şeful diplomaţiei britanice, David Cameron, considerând că este „esenţial ca Putin să piardă” războiul, transmite AFP.

Londra şi Parisul „au fost susţinători puternici ai Ucrainei şi vor continua să fie aşa atât timp cât va fi necesar”, a declarat Cameron la un briefing de presă comun cu omologul său francez Catherine Colonna.

„Cele două ţări ale noastre, mână în mână de la început, lucrează împreună pentru a se asigura că agresiunea rusă nu poate avea succes”, a spus la rândul ei Colonna.

„Sperăm că această cooperare poate fi consolidată în continuare”, a adăugat ea. „Evident, este în joc soarta Ucrainei, dar şi securitatea continentului european”, a mai spus şefa diplomaţiei franceze.

UPDATE Uniunea Europeană va organiza un summit extraordinar la data de 1 februarie în încercarea de a se pune de acord asupra revizuirii bugetului său multianual, inclusiv asupra fondurilor pentru Ucraina, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Liderii UE au convenit săptămâna trecută deschiderea negocierile de aderare cu Ucraina, dar nu au reuşit să se pună de acord asupra unui pachet financiar de 50 miliarde de euro pentru Kiev, din cauza opoziţiei Ungariei.

„Am înţeles joi şi vineri că este nevoie de puţin mai mult timp cu Ungaria astfel încât să fie luată o decizie în unanimitate, care este necesară pentru un acord cu privire la revizuirea Cadrului Financiar Multianual”, a afirmat Michel într-o conferinţă de presă comună cu prim-ministrul belgian Alexander De Croo, potrivit Reuters.

UPDATE Forţele aeriene ruse au utilizat o rachetă supersonică Kinjal împotriva Ucrainei pentru prima dată din luna august încoace, a anunţat marţi Ministerul britanic al Apărării confirmând informaţii difuzate recent în presa ucraineană. Detalii aici

UPDATE Divizia 82 Aeropurtată, care a luptat în Afganistan, Irak sau Siria, între altele, în ultima vreme, a preluat comanda operațiunilor armatei pe flancul de sud-est al NATO, unde parașutiștii vor colabora cu alte forțe de rotație trimise pentru a descuraja o potențială agresiune rusă în regiunea Mării Negre, relatează Stars and StripesDetalii aici

UPDATE Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat luni că ţara sa are nevoie de un sistem modern de apărare antiaeriană, pentru a contracara ameninţările din partea Rusiei, amplificate de invazia Moscovei în Ucraina. Detalii aici

UPDATE Finlanda a semnat luni un acord pentru consolidarea cooperării militare cu Statele Unite, la o zi după ce fusese amenințată de Vladimir Putin.

Noul acord este „un semn puternic al angajamentului Statelor Unite pentru apărarea Finlandei şi a întregii Europe de Nord”, a dat asigurări ministrul Apărării Antti Hakkanen.

„Nu ne aşteptăm ca Statele Unite să se ocupe de apărarea Finlandei. Dar acest acord ne îmbunătăţeşte semnificativ capacitatea de a acţiona împreună în toate situaţiile”, a precizat ministrul finlandez în cursul semnării acordului la Washington alături de şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken.

Finlanda, care a respins o invazie sovietică între 30 noiembrie 1939 și 12 martie 1940, a evitat timp de decenii să se alăture NATO de teamă să nu supere Moscova. Dar relaţiile dintre Finlanda și Rusia s-au deteriorat considerabil din februarie 2022, când armata rusă a invadat Ucraina. Îngrijorată că ar putea avea în viitor soarta Ucrainei, Finlanda a decis să renunțe la neutralitate și s-a alăturat NATO, în aprilie anul trecut. Detalii aici

UPDATE La 21 de luni de la declanșarea războiului în Ucraina, predomină tacticile specifice Primul Război Mondial cu lupte în tranșee, dar în care sunt prezente și tehnologiile de ultimă oră precum dronele, în timp ce avantajul e dat de capacitatea de a inova, scrie Kyiv Independent. Detalii aici

UPDATE Uniunea Europeană, ca parte la al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a introdus restricții personale împotriva a 61 de persoane și a 86 de organizații. Lista lor a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE.

Printre persoanele sancționate se numără Lilia Medvedev, fiul fostului președinte rus Dmitri Medvedev, soția guvernatorului Kemerovo și nepoata lui Vladimir Putin Anna Țiviliova, șeful Dumei de Stat din Moscova Aleksei Șapoșnikov, șeful Rosfinmonitoring Iuri Cihancin, directorul „Uralvagonzavod” Aleksandr Potapov, șeful Bașkiriei, Radi Habirov, precum și 14 membri ai Comitetului Central al Rusiei. Detalii aici

UPDATE Statele Unite consideră că există o diferență între victimele civile din conflictele israeliano-palestinian și cel ruso-ucrainean, a explicat John Kirby, coordonator pentru comunicații strategice la Consiliul Național de Securitate al Casei Albe, care a făcut respectiva declarație la o conferință de presă pentru jurnaliști, desfășurată online.

Israelul nu ucide, nu torturează sau violează civili în Gaza. Acesta nu este planul lor. Ei nu încearcă să ucidă în mod deliberat civili”, a spus el. În același timp, oficialul a susținut că situația din Ucraina este diferită. Detalii aici

UPDATE Un nou tip de dronă cu rază de lungă acțiune ar putea fi corespondentul ucrainean al dronelor de atac iraniene Shahed pe care Rusia le lansează în număr mare asupra Ucrainei, relatează Forbes.

Imagini cu noile drone kamikaze AQ-400 Scythe produse de compania ucraineană Terminal Autonomy (fostă One Way Aerospace) în timp ce lansează atacuri au apărut în spațiul public. Producătorul a confirmat că au fost efectuate lovituri cu aceste drone, dar nu a putut oferi detalii despre acestea. Detalii aici

UPDATE Războiul cu drone din Ucraina se încălzește, pe măsură ce ambele părți găsesc modalități inovatoare de a le folosi pentru a-și proteja trupele și pentru a viza inamicii peste liniile de luptă în mare parte blocate. Detalii aici

UPDATE O combinație de deficit de muniție de artilerie și întârzierile în furnizarea de asistență de securitate occidentală ar putea întârzia viitoarele operațiuni contraofensive ucrainene.

Comandantul grupului de forțe Tavria, generalul de brigadă Oleksandr Tarnavski, a declarat într-un interviu acordat pentru Reuters că forțele ucrainene au lipsuri de obuze de 122 mm și 152 mm de-a lungul întregii linii de front. Tarnavski a declarat că deficitul determină forțele ucrainene să redistribuie muniția de artilerie și să replanifice sarcinile militare.

Ministrul adjunct ucrainean al Apărării, generalul Ivan Havriliuk, a recunoscut, de asemenea că deficitul de muniție de artilerie va continua. Tarnavski a declarat că forțele ruse au probleme și cu muniția de artilerie, în condițiile în care oficialii ucraineni și occidentali au evaluat că și forțele ruse desfășoară în prezent focul de artilerie la o rată de cinci până la șapte ori mai mare decât forțele ucrainene. Atât forțele ruse, cât și cele ucrainene au cheltuit probabil o mare parte din stocurile lor sovietice de obuze de artilerie de 122 mm și 152 mm, forțându-le pe ambele să caute în străinătate alte stocuri pentru aceste muniții de artilerie.

Rusia a primit recent cantități mari din acest tip de obuze din Coreea de Nord, iar Ucraina și partenerii săi occidentali s-au angajat în eforturi de a-și procura aceste obuze din stocuri străine. Nu este clar ce întârzieri sau impedimente ar putea exista în eforturile ucrainene și occidentale de a procura obuze de 122 mm și 152 mm și cum ar putea contribui aceste întârzieri la penuria actuală a Ucrainei. Forțele ucrainene folosesc din ce în ce mai mult sisteme de artilerie de 155 mm furnizate de Occident de-a lungul frontului, iar posibilele întârzieri în asistența de securitate occidentală pot afecta proviziile disponibile de obuze de 155 mm, deși pachetele de asistență americane au inclus recent obuze de 155 mm.

Havriliuk a declarat că Ucraina se concentrează în prezent pe producția internă de drone pentru a compensa penuria de artilerie și intenționează să producă muniție de 155 mm în Ucraina cu companii occidentale în 2024.

UPDATE Lipsa de artilerie și întârzierile în asistența de securitate occidentală vor crea incertitudine în planurile operaționale ucrainene și vor determina probabil forțele ucrainene să-și conserve resursele, ceea ce ar putea forța forțele ucrainene să ia decizii dure cu privire la prioritizarea anumitor sectoare ale frontului față de sectoarele în care câștigurile teritoriale sunt limitate și eșecurile sunt cel mai puțin dăunătoare.

Serviciul rus al BBC a raportat că oficialii ucraineni au spus că fac modificări periodice la ceea ce ar putea fi considerate planuri operaționale brute pentru 2024, pe baza situației de pe front. Un oficial ucrainean a declarat că este dificil să se facă diverse calcule militare pentru aceste planuri din cauza reducerii semnificative a ajutorului occidental acordat Ucrainei din septembrie 2023.

Tarnavski a declarat că Ucraina pregătește rezerve pentru alte acțiuni la scară largă. Lipsa de artilerie și întârzierile în ajutorul occidental vor scădea foarte probabil capacitatea Ucrainei de a planifica și a se pregăti pentru aceste acțiuni. Întârzierile în planificarea operațională concretă a Ucrainei și în materialul necesar pregătirilor de contraofensivă vor întârzia, la rândul lor, operațiunile de contraofensivă din 2024.

UPDATE Generalul comandant-șef ucrainean Valeri Zalujnîi a refuzat să comenteze despre recentele rapoarte occidentale despre contraofensiva ucraineană și planurile ofensive rusești pentru 2024.

Zalujnîi a declarat pe 18 decembrie că nu va comenta cu privire la planurile militare ale Ucrainei pentru 2024 și a răspuns la articolul recent al BILD despre obiectivele strategice ale Rusiei în Ucraina până în 2026, afirmând că ofițerii germani de informații au dreptul la opinia lor.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, colonelul Iuri Ihnat a declarat pe 18 decembrie că forțele ruse au suficiente drone pentru a lansa lovituri zilnice împotriva Ucrainei din diferite direcții. Ihnat a declarat că forțele ruse stochează și rachete de croazieră și rachete balistice, inclusiv rachete Iskander, S-400, Kh-101 și Kh-555. Surse militare ucrainene au raportat că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât cinci drone Shahed-131/136 lansate de Rusia și o rachetă Kh-39 peste regiunile Mykolaiv, Dnipropetrovsk, Vinnytsia și Hmelnytskyi.

UPDATE Se pare că Ministerul rus al Apărării formează patru noi regimente de aviație militară de transport (VTA), deși aceste eforturi au ca scop probabil reorganizarea unităților VTA existente în sprijinul poziției forțelor Rusiei, mai degrabă decât adăugarea de noi capacități pe termen scurt.

Publicația afiliată la Kremlin, Izvestia, citând un oficial rus nenumit, a susținut că Ministerul a decis să creeze și să implementeze patru noi regimente VTA să opereze în direcțiile strategice de nord, de sud și de vest și a creat deja primul dintre aceste regimente în Orientul Îndepărtat al Rusiei. Izvestia a susținut că oficialii ruși au organizat un eveniment la Ulan Ude, Republica Buriația, la 1 decembrie, care sărbătorește reactivarea Regimentului 600 VTA. Uniunea Sovietică a format inițial al 600-lea VTA în 1963, care avea sediul în Shadrinsk, regiunea Kurgan, până când regimentul s-a mutat în Republica Sovietică Lituaniană în 1965. Rusia a desființat cel de-al 600-lea VTA în 1998, prin fuzionarea regimentului cu cel de-al 8-lea Regiment VTA de Gardă, alături de celălalt Regiment VTA.

Reactivarea acestei unități sugerează că Ministerul Apărării Rusiei își restructurează forțele VTA existente mai mult pe liniile erei sovietice. Izvestia a adăugat că Ministerul rus al Apărării intenționează să creeze un alt regiment VTA în Tambov, regiunea Tambov până la sfârșitul anului 2023 și a extins infrastructura aerodromului local pentru a sprijini acest lucru. Sursa Ministerului rus al Apărării a susținut că comandamentul VTA va însărcina noile regimente cu transportul de personal, arme și echipamente militare, precum și sprijinirea aterizărilor pentru trupele aeropurtate (VDV) și unitățile de recunoaștere. Sursa Ministerului rus al Apărării a mai susținut că noile regimente VTA vor primi avioane Il-76 noi și modernizate, avioane de transport An-26 și, eventual, elicoptere Mi-26 pentru a ajuta la îmbunătățirea logisticii rusești.

Izvestia a susținut că Ministerul Apărării din Rusia a început să lucreze la crearea de noi regimente VTA în 2021 și își propune să aloce noilor regimente mai mult de 100 de Il-76 noi și modernizate. până la sfârșitul deceniului – un obiectiv pe care baza industrială de apărare rusă ar putea să-l îndeplinească cu greu. Izvestia a susținut, de asemenea, că avioanele rusești An-124 și Il-76 au efectuat peste 10.000 de ieșiri de la începutul invaziei rusești pe scară largă a Ucrainei.

UPDATE Comisia guvernamentală rusă pentru activitatea legislativă a susținut un proiect de lege care ar incrimina „rusofobia” în străinătate, probabil ca parte a eforturilor continue de menținere și creștere a influenței Rusiei în țările post-sovietice.

Deputatul Dumei de Stat a Rusiei din partea partidului Rusia Unită, Irina Yarovaya, a propus un proiect de lege care să îi pedepsească pe cetățenii străini și pe apatrizii care nu locuiesc permanent în Rusia pentru „rusofobie” în afara Rusiei. Legea actuală poate pedepsi doar funcționarii străini, cetățenii străini angajați de organizații internaționale și cetățenii străini care își folosesc funcțiile oficiale pentru răspândirea publică a „rusofobiei” sau pentru comiterea de acte „rusofobe”. Legea definește „rusofobia” ca fiind acte sau apeluri publice de a comite acțiuni discriminatorii împotriva cetățenilor ruși sau a „compatrioților”. Rusia a definit în mod intenționat și larg „compatrioții” ca fiind etnici ruși și vorbitori de limbă rusă și nu limitează definiția la cei care dețin Cetățenie rusă sau cu reședința în Federația Rusă.

Oficialii ruși au criticat în mod obișnuit eforturile din Caucazul de Sud și Asia Centrală care promovează limbile indigene și educația în detrimentul limbii și educației ruse. Oficialii ruși pot folosi proiectul de lege propus pentru a amenința oficialii străini cu proceduri penale pentru promovarea limbilor indigene și a programelor de educație, etichetând aceste inițiative „rusofobe”. Autoritățile ruse pot folosi acest nou proiect de lege pentru a intensifica criticile împotriva cetățenilor și oficialilor străini prin inițierea de proceduri penale, ca parte a eforturilor continue de a impune respectarea străinilor cu inițiativele, programele și narațiunile susținute de Rusia și pro-ruse.

UPDATE Oficialii ruși au simplificat cerințele pentru obținerea cetățeniei ruse pentru cetățenii belaruși, kazahi și moldoveni, pe fondul ostilității continue față de migranți în societatea rusă.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret pe 18 decembrie prin care le permite cetățenilor belaruși să depună o cerere de cetățenie fără dovada unei rezidențe permanente pe termen lung în Rusia sau a cunoștințelor de limba rusă, istorie și educație civică. Cetăţenii kazahi şi moldoveni trebuie să furnizeze în continuare dovada competenţei limbii ruse. Această distincție în cerințe este în concordanță cu afirmațiile greșite ale Kremlinului conform cărora belarușii și ucrainenii sunt de fapt ruși și că nici Belarus, nici Ucraina nu au o limbă sau o cultură distinctă.

Belarușii, kazahii și moldovenii sunt, de asemenea, obligați să prezinte documente de identificare și dovada reședinței lor actuale în Rusia. Eforturile rusești de simplificare a cetățeniei migranților par ipocrite și incompatibile cu represiunile în curs de desfășurare a migranților care vizează constrângerea migranților să intre în serviciul militar rus și calmarea comunității ultranaționaliste ruse xenofobe. Simplificarea cerințelor de cetățenie ale cetățenilor belaruși poate fi legată de eforturile pe termen lung de a absorbi Belarusul în Rusia prin structura statului Uniunii și de a urmări alte obiective în Kazahstan și Moldova.

UPDATE Uniunea Europeană (UE) a adoptat cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni în legătură cu invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Consiliul European (CE) a adoptat pe 18 decembrie un pachet de sancțiuni care urmărește să slăbească sursele de finanțare pentru efortul de război al Rusiei și să degradeze baza industrială de apărare a Rusiei (DIB). Sancțiunile includ măsuri de interzicere a importului de diamante rusești, interzicerea reexportului de bunuri și tehnologii cu dublă utilizare, instituirea de restricții stricte la export pentru 29 de entități juridice care susțin direct DIB rus, impunerea unei interdicții de tranzit pentru toate mărfurile pe care forțele ruse le folosesc. câmpul de luptă din Ucraina și consolidarea regulilor de conformitate pentru plafonul de preț al G7 pentru petrolul și produsele petroliere rusești.

UPDATE Forțele ruse au continuat să atace de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 18 decembrie și probabil că nu au avansat.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești la nord-est și la est de Kupyansk, lângă Synkivka (9 km nord-est de Kupyansk) și la est de Petropavlivka (7 km est de Kupyansk), la nord-vest de Kreminna, lângă Makiivka (23 km nord-vest de Kreminna), la vest de Kreminna. în zona de la est de Terny (17 km est de Kreminna) și la sud de Kreminna, lângă Spirne (30 km sud de Kreminna).

Șeful administrației militare ucrainene din regiunea Luhansk, Artem Lysohor, a declarat că forțele ruse și-au concentrat majoritatea atacurilor asupra Makiivka și că lupte grele au avut loc lângă Terny. bloggeri ruși au susținut că forțele ruse încearcă să treacă prin apărarea ucraineană de lângă Synkivka și zona pădurii Serberyanske la sud de Kreminna, dar forțele ucrainene contraatacă în aceste zone. Un blogger rus a susținut, de asemenea, că luptele sunt în desfășurare în apropiere de Ivanivka (20 km sud-est de Kupyansk).

image

UPDATE Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Synkivka, Lyman Pershyi (12 km nord-est de Kupyansk), lacul Lyman (nord-vest de Synkivka), Terny și jytlivka (2k nord-vest de Kreminna).

UPDATE Forțele ruse au continuat atacurile lângă Bahmut pe 18 decembrie, dar nu au făcut progrese confirmate.

Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au înaintat spre Bohdanivka (6 km nord-vest de Bakhmut) și Ivanivske (6 km vest de Bahmut) și au capturat poziții suplimentare pe înălțimile de la vest de Klishchiivka (7 km sud-vest de Bahmut). Ministerul rus al Apărării a publicat imagini care pretindeau că arată elemente ale Diviziei a 98-a Gărzii Aeropurtate (VDV) ruse care capturează o poziție ucraineană la nord-vest de Bakhmut. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins până la 17 atacuri rusești în apropiere de Bohdanivka, Klișchiivka și Andriivka (la 10 km sud-vest de Bakhmut). Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mashovets a declarat că elemente ale Brigăzii 72 de Infanterie Motorizată (Corpul 3 de armată) au atacat fără succes lângă Klișchiivka și Andriivka.

image

UPDATE Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes lângă Bakhmut pe 18 decembrie.

Ministerul Apărării rus a susținut că elementele Grupării de forțe de sud ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Bilohorivka (20 km nord-est de Bakhmut), Kurdyumivka (13 km sud-vest de Bakhmut), Shumy (23 km) la sud-vest de Bakhmut și chiar la nord-vest de Horlivka) și Pivdenne (24 km sud-vest de Bakhmut și imediat la nord-vest de Horlivka). Un blogger rus a susținut pe 17 decembrie că elemente ale Regimentului 137 Gărzi VDV din Rusia (Divizia 106 Gărzi VDV) au respins atacurile ucrainene în apropiere de Soledar (11 km nord-est de Bakhmut).

UPDATE Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive lângă Avdiivka pe 18 decembrie, dar nu au făcut progrese confirmate.

Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au avansat până la 800 de metri în adâncime la nord și nord-vest de Opytne (4 km sud de Bkhmut) și până la 400 până la 500 de metri în adâncime la vest de Vodyane (7 km sud-vest de Avdiivka). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins cel puțin 31 de atacuri rusești la est de Novobakhmutivka (7 km nord de Avdiivka); la sud de Tonenke (5 km vest de Avdiivka); și lângă Stepove (3 km nord-vest de Avdiivka), Avdiivka, Sieverne (6 km vest de Avdiivka), Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka) și Nevelske (15 km vest de Avdiivka). Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au atacat și în apropierea fabricii de cocs Avdiivka (la nord-vest de Avdiivka) și a zonei industriale la sud-vest de Avdiivka.

Un blogger rus a remarcat că condițiile meteorologice nefavorabile, inclusiv ceața groasă și gheața, continuă să împiedice activitatea terestră rusă și ucraineană în jurul Avdiivka.

image

UPDATE Forțele ruse au continuat atacurile la sol la vest și sud-vest de orașul Donețk pe 18 decembrie și au făcut un avans confirmat.

Imaginile geolocalizate publicate pe 18 decembrie indică faptul că forțele ruse au avansat marginal de-a lungul periferiei sudice a Novomykhailivka (la 10 km sud-vest de orașul Donețk). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au avansat mai la vest de Marinka spre Kurakhove (25 km vest de orașul Donețk și 13 km vest de Marinka). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au atacat și lângă Pobieda (5 km sud-vest de orașul Donețk).

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins cel puțin 12 atacuri rusești în apropiere de Novomykhailivka. Mashovets a declarat că elemente ale Regimentului 33 de Infanterie Motorizată rus (Divizia 20 de Infanterie Motorizată, Armata a 8-a de Arme Combinate, Dstrictul Militar de Sud) au atacat la nord de Novomykhailivka. Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene lângă Marinka (chiar la vest de orașul Donețk) și Novomykhailivka.

image

UPDATE Nici sursele ruse, nici ucrainene nu au raportat atacuri terestre rusești sau ucrainene în zona de frontieră a regiunii Donețk-Zaporijia pe 18 decembrie.

UPDATE Forțele ruse au continuat atacurile la sol în vestul regiunii Zaporijia pe 18 decembrie, dar nu au făcut progrese confirmate.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești lângă Robotyne, la vest de Verbove (9 km vest de Robotyne) și la vest de Novoprokovka (13 km nord-est de Robotyne). Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mashovets a susținut că unitățile ruse din Regimentele 234 și 237 Aeropurtate (VDV) (ambele din Divizia 76 VDV) au avansat la 800 de metri nord-vest de Robotyne. Mashovets a susținut, de asemenea, că elemente ale Regimentelor 56 și 108 VDV ruse (ambele din Divizia a 7-a VDV) au avansat 400 de metri la periferia de nord-vest a Verbove.

Cu toate acestea, ISW nu a observat dovezi vizuale care să confirme afirmațiile lui Mashovets. Mashovets a mai susținut că elemente ale Regimentului 71 de Infanterie Motorizată rus (Divizia 42 de Infanterie Motorizată, Armata 58 de arme combinate, districtul militar de sud) au atacat la nord-est de Novoprokopivka (direct la sud de Robotyne) și că elemente ale Regimentului 108 VDV rus au atacat la sud-est de Novopokrovka . Un blogger rus a susținut că forțele ruse au atacat fără succes la vest de Robotyne și la est de Novoprokopivka. Un alt blogger a susținut că forțele ruse continuă să atace la nord de Verbove în încercarea de a captura înălțimi avantajoase.

image

UPDATE Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat atacuri la sol fără succes în vestul Oblastului Zaporijia pe 18 decembrie.

Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene la nord de Novoprokopivka. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene în apropiere de Verbove.

image
image

UPDATE Forțele ucrainene mențin poziții pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson, iar forțele ruse au făcut recent progrese marginale în zonă.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene mențin poziții pe malul de est al râului Nipro în regiunea Herson. Imaginile geolocalizate publicate pe 18 decembrie indică faptul că forțele ruse au avansat marginal în Krynky (30 km nord-est de orașul Herson și 2 km de râul Dnipro). Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au atacat pozițiile ucrainene în zonele forestiere de lângă Krynky.

Bloggeri ruși au susținut că luptele au loc în apropiere de Krynky și că forțele ruse au început să folosească vehicule blindate în apropierea așezării. Filmările publicate pe 18 decembrie arată că o dronă ucraineană lovind un tanc de luptă principal rusesc T-90 lângă Krynky. Un blogger rus a susținut că forțele ruse continuă să sufere din cauza capacităților slabe de contrabaterie, comunicare laterală și evacuare.

image

UPDATE Se pare că Brigada 155 de infanterie navală rusă (flota din Pacific) a suferit pierderi semnificative în timpul luptei în Ucraina.

Serviciul pentru Rusia al BBC și instituția rusă de opoziție Mediazona a raportat că a confirmat decesele din 234 de membri ai Brigăzii 155 de Infanterie Navală rusă și că brigada a suferit probabil 1.450 de pierderi de personal între cei uciși, dispăruți și răniți în Ucraina. Se pare că Brigada 155 de Infanterie Navală a suferit jumătate din cele 234 de decese confirmate în timpul atacurilor de uzură asupra Vuhledar, regiunea Donețk, în timpul ofensivei rusești de iarnă-primăvara anului 2023.

Se pare că Brigada de Infanterie Navală a 155-a avea aproximativ 3.000 de personal în total la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei, deși ISW a observat anterior rapoarte conform cărora forțele ruse au reconstituit brigada de până la opt ori începând cu 24 februarie 2022. Un blogger rus a postat imagini pe 18 decembrie, pretinzând că arată elemente ale Brigăzii 155 de Infanterie Navală care încă operează lângă Vuhledar.

UPDATE Comandantul „Azov” Denis "Radis" Prokopenko a afirmat că incertitudinea și posibilitatea ca luptele din războiul ruso-ucrainean să dureze ani de zile pun presiune asupra civililor și uneori chiar asupra personalului militar motivat. El susține că acest război este de lungă durată și poate dura ani de zile. "Rusia nu va renunța niciodată la obiectivele sale geopolitice și nu va lăsa Ucraina să iasă din sfera sa de influență. Războiul va continua exact atâta timp cât vom putea rezista. Orice „armistiu” sau "aranjamente" - vor fi un alt time-out pentru inamic, pentru a acumula resurse pentru o ofensivă ulterioară. Prin urmare, capacitatea noastră într-un moment critic de a mobiliza toate resursele necesare și de a lucra la limita capacităților supraumane nu ar trebui să se transforme treptat în indiferență și stabilitate de lipsă de inițiativă”, - a scris el pe Facebook.

UPDATE Luptele aprige continuă: Statul Major al Forțelor Armate a numit cele mai sângeroase zone ale frontului.

Forțele armate ale Ucrainei în direcția Avdiivka au respins nouă atacuri inamice în zona Avdiivka și încă 13 - lângă Severny, la sud din Tonenko, Pervomaisky și Nevelsky, regiunea Donețk. După cum se menționează într-un mesaj de pe pagina de Facebook a Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, în cursul zilei de 18 decembrie au avut loc 92 de ciocniri de luptă. Situația operațională în estul și sudul Ucrainei rămâne dificilă. "În direcția Avdiyivka, apărătorii noștri au respins nouă atacuri inamice în zonele Avdiivka și alte 13 atacuri lângă Severny, la sud de Tonenko, Pervomaisky și Nevelsky din regiunea Donețk. Aproximativ 15 așezări au fost lovite de focul de artilerie și mortiere din partea inamicului”, a informat Statul Major. În direcția Kupiansk, apărătorii ucraineni au respins patru atacuri ale ocupanților în apropiere de Synkivka și la est de Petropavlivka, regiunea Harkov, iar aproximativ 10 așezări au fost sub focul de artilerie și mortiere. „În direcția Lyman, inamicul a încercat fără succes să treacă prin apărarea trupelor noastre. Forțele de apărare au respins 10 atacuri inamice în zonele Makiyivka, regiunea Lugansk și la est de Terni, Spirnyi, regiunea Donețk. „Peste 10 așezări au fost afectate de bombardamentele de artilerie și mortiere”, se arată în raport.

În plus, în direcția Bakhmut, soldații ucraineni au respins 17 atacuri inamice în apropiere de Bohdanivka, Klișchiivka și Andriivka, regiunea Donețk. Aproximativ 10 așezări au intrat sub focul de artilerie și mortiere în această direcție. În același timp, în direcția Mariinsky, Forțele de Apărare ale Ucrainei continuă să rețină inamicul lângă Novomykhailivka, regiunea Donețk. Aici, invadatorii ruși, cu sprijinul aviației, au efectuat 12 atacuri fără succes. Inamicul nu a condus acțiuni ofensive (asalt) în direcția Shakhtarsky. Dar aproximativ 10 așezări au fost lovite de atacuri de artilerie și mortiere. „În direcția Zaporizhzhia, Forțele de Apărare au respins 13 atacuri inamice la vest de Novopokrovka și Robotiny în regiunea Zaporizhzhia. „Aproximativ 25 de așezări au fost lovite de foc de artilerie și mortiere”, a raportat Statul Major.

UPDATE Președintele american Joe Biden a confirmat că următorul pachet de ajutor pentru Ucraina va fi ultimul. Casa Albă a confirmat informația de la Pentagon difuzată anterior în mass-media că următorul pachet de ajutor militar pentru Ucraina va fi ultimul.

Cel puțin până când Congresul SUA aprobă un nou program de ajutor pe care republicanii l-au blocat încă de la începutul toamnei, relatează CNN. Adresându-se jurnaliştilor, coordonatorul pentru comunicaţii strategice al Consiliului Naţional de Securitate de la Casa Albă, John Kirby, a recunoscut că Ucraina „încă are nevoie de ajutorul nostru”.

El a confirmat autenticitatea scrisorii către Congres de la Controlorul Departamentului Apărării, Mike McCord, care a raportat că finanțarea pentru Ucraina a fost complet epuizată, cu un singur pachet rămas a fi trimis. „Încă plănuim un alt pachet de ajutor pentru Ucraina la sfârșitul acestei luni. „Cu toate acestea, odată ce s-a făcut acest lucru, (...) nu vom mai avea autoritatea de a ne reaproviziona și va fi nevoie de acțiunea fără întârziere a Congresului pentru ca ajutorul să meargă înainte”, a spus el reporterilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite