Mișcarea făcută de Finlanda după ce Putin a amenințat-o că va avea „probleme” cu Rusia

0
Publicat:

Finlanda a semnat luni un acord pentru consolidarea cooperării militare cu Statele Unite, la o zi după ce fusese amenințată de Vladimir Putin.

Soldați finlandezi FOTO EPA-EFE
Soldați finlandezi FOTO EPA-EFE

Noul acord este „un semn puternic al angajamentului Statelor Unite pentru apărarea Finlandei şi a întregii Europe de Nord”, a dat asigurări ministrul Apărării Antti Hakkanen.

„Nu ne aşteptăm ca Statele Unite să se ocupe de apărarea Finlandei. Dar acest acord ne îmbunătăţeşte semnificativ capacitatea de a acţiona împreună în toate situaţiile”, a precizat ministrul finlandez în cursul semnării acordului la Washington alături de şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken.

Finlanda, care a respins o invazie sovietică între 30 noiembrie 1939 și 12 martie 1940, a evitat timp de decenii să se alăture NATO de teamă să nu supere Moscova. Dar relaţiile dintre Finlanda și Rusia s-au deteriorat considerabil din februarie 2022, când armata rusă a invadat Ucraina. Îngrijorată că ar putea avea în viitor soarta Ucrainei, Finlanda a decis să renunțe la neutralitate și s-a alăturat NATO, în aprilie anul trecut.

Blinken a spus la rândul său că Finlanda „ştie aproape mai bine decât oricine care este miza pentru Ucraina”.

„În 1939, finlandezii s-au confruntat și cu o invazie rusă şi au dovedit că o naţiune liberă poate pune o rezistenţă incredibil de puternică. Istoria voastră ne reaminteşte şi de ce este atât de important ca toţi să continuăm să sprijinim Ucraina”, a subliniat șeful diplomației americane.

Antony Blinken şi ministrul finlandez de Externe Elina Valtonen şi-au reînnoit sprijinul pentru intrarea Suediei în NATO, care şi-a depus candidatura împreună cu Finlanda, dar al cărei proces de aderare este pentru moment întârziat de Turcia și Ungaria.

Acordul de cooperare militară între Finlanda și Statele Unite stabilește cadrul desfăşurării de trupe şi echipamente militare americane şi oferă Pentagonului un acces larg pe teritoriul țării nordice.

Cele două părți au inclus 15 facilităţi şi zone din Finlanda cu acces neîngrădit pentru trupele americane şi unde vor putea fi stocate echipamente militare şi muniţii de către aliatul de peste Atlantic. Printre aceste falicități figurează patru baze aeriene, un port militar şi o zonă din partea de nord a Finlandei unde armata americană va dispune de un spaţiu de stocare aproape de o cale ferată care duce către frontiera cu Rusia.

În prezent, Finlanda îşi modernizează infrastructura feroviară la graniţa cu Suedia pentru ca Statele Unite să poată trimite mai rapid întăriri şi echipamente în zona Kemijärvi, în nord, lângă granița cu Rusia.

Duminică, Vladimir Putin a susținut că intrarea Finlandei în NATO provoacă „probleme” şi a anunţat o întărire militară la frontiera de nord-vest a Rusiei.

„Nu erau niciun fel de probleme acolo, dar acum vor fi, pentru că vom înfiinţa districtul militar Leningrad şi vom concentra acolo un anumit număr de unităţi”, a declarat Putin într-un interviu transmis la televiziunea publică rusă.

Joia trecută, Finlanda a anunţat din nou închiderea completă a graniţei cu Rusia, la câteva ore după redeschiderea a două puncte de trecere, acuzând regimul de la Moscova că se dedă unui război hibrid cu migranți ilegali.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite