Zelenski despre blocada frontierei cu Polonia: „Slavă Domnului că a apărut o Românie rezonabilă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Despre blocada frontierei cu Polonia, președintele ucrainean a spus, în conferința sa de final de an că toată lumea știe că este vorba de politică, că UE a fost împotriva blocadei și că slavă Domnului că a apărut o Românie rezonabilă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski face declarații de presă la Palatul Cotroceni alături de omologul român, Klaus Iohannis, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

În cadrul ultimei sale conferințe de presă din 19 decembrie, președintele ucrainean a răspuns la o întrebare adresată de un jurnalist al ziarului polonez Gazeta Wyborcza cu privire la viziunea sa asupra relațiilor viitoare cu Polonia și la schimbările care sunt necesare.

Zelenski și-a început răspunsul mulțumind Poloniei, președintelui polonez Andrzej Duda și societății poloneze, care i-a primit pe ucraineni încă de la începutul războiului.

"Trebuie să fim sinceri. Președintele Andrzej Andrzej a spus că ucrainenii apără Polonia cu prețul vieții lor. Eu cred că suntem frați cu voi. Și voi ne-ați ajutat atât cât ați putut, iar noi v-am susținut pe voi și independența voastră. Și noi stăm cât putem de bine... Apoi a fost blocada granițelor noastre. Înțelegeți, nu este o afacere în timpul războiului. Este vorba de supraviețuire. Nu aveam un coridor liber al Mării Negre prin care să exportăm cereale... Ce ne mai rămâne dacă nu există mare?", a spus Zelenski, amintind de interdicția unilaterală a guvernului polonez privind importul de produse agricole ucrainene în 2023.

Despre blocada frontierei cu Polonia, Zelenki a spus: UE a fost împotriva blocadei, slavă Domnului a apărut o Românie rezonabilă. În ceea ce privește garanțiile de securitate, procesul continuă, puțin mai lent decât mă așteptam.

"Care este compromisul? Suntem pregătiți! Spuneți-mi, care este compromisul? Nu este compromisul ca noi toți să supraviețuim? Nu ar trebui să exportăm aceste cereale?” – a întrebat președintele, menționând că în acest conflict mulți ucraineni au fost de partea Poloniei.

„Și am început să pierdem relațiile politice. Înțelegeți, eu nu sunt un fricos, protejez interesele țării mele în timpul războiului. Am spus - hai să-l scoatem. Nu aveam voie să-l scoatem. A fost gresit. A fost pur și simplu greșit. Nu se pote așa ceva... Toată lumea din societatea poloneză știe că a fost vorba de politică. Alegerile politice ale oficialilor guvernamentali care au pierdut”, a spus Zelenski, menționând că România și Moldova au ajutat Ucraina să exporte cereale.

"Și am început să pierdem relațiile politice. Înțelegeți că nu sunt un fel de fricos, eu apăr interesele țării mele în timp de război. Am spus să plecăm. Nu ni s-a permis să plecăm. A fost o greșeală. A fost pur și simplu greșit. Nu se poate așa ceva... Toată lumea din societatea poloneză știe că a fost vorba de politică. Alegerile politice ale oficialilor guvernamentali care au pierdut", a declarat Zelenski, menționând că România și Moldova au ajutat Ucraina să exporte cereale. „UE a fost împotriva blocadei, slavă Domnului a apărut o Românie și rezonabilă“, a subliniat liderul de la Kiev.

Sper că noul guvern va rezolva această blocadă. Este artificială. Suntem pregătiți pentru ca oamenii din Polonia să nu piardă nimic. Nu poți politiza chestiunea cerealelor când avem totul blocat... Am avut o conversație cu Donald Tusk, îi sunt recunoscător pentru poziția sa puternică... Cred că noi va nivela totul. Vreau să cred”, a spus Zelenski.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite