ONU: soldații ruși comit crime de război în Ucraina. Abuzurile la care se dedau invadatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul ONU pentru Drepturile omului, Volker Turk, a declarat marţi că a constatat un „eşec extins” al Rusiei în a lua măsuri adecvate pentru a nu lua la țintă civilii din Ucraina şi că sunt indicii care arată că forţele sale armate au comis crime de război.

Soldați ruși în Ucraina FOTO Profimedia
Soldați ruși în Ucraina FOTO Profimedia

Potrivit lui Volker Turk, monitorizarea întreprinsă de biroul său în Ucraina arată „grave încălcări ale legislaţiei internaţionale privind drepturile omului, încălcări serioase ale dreptului internaţional umanitar şi crime de război, în special de către forţele Federaţiei Ruse”.

Aceste încălcări includ 142 de cazuri de execuţii sumare de civili de la începutul invaziei ruse asupra Ucrainei, la 22 februarie 2022, precum şi dispariţii forţate, tortură şi rele tratamente la adresa deţinuţilor, inclusiv prin violenţă sexuală, a precizat comisarul ONU pentru Drepturile Omului.

„Există un eşec extins al Federaţiei Ruse în a lua măsuri adecvate pentru a proteja civilii şi obiectivele civile împotriva efectelor atacurilor sale”, a spus Volker Turk.

El a mai subliniat că forţele armate ale ambelor părți beligerante, dar mai ales ale Rusiei, trebuie să respecte legislaţia internaţională privind drepturile omului şi dreptul umanitar.

„Trebuie să înceteze să facă uz de arme explozive cu efecte pe suprafeţe extinse în zonele populate şi să cartografieze cu scrupulozitate locaţia minelor”, a subliniat Volker Turk, citat de Reuters și Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite