LIVE TEXT | Război în Ucraina. Moscova susține că Rusia Unită a câștigat așa-zisele alegeri organizate în Ucraina: Atacuri cu drone și rachete în mai multe regiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regimul Putin susține că partidul Rusia Unită a obținut o victorie zdrobitoare în așa-zisele alegeri regionale organizate în mod ilegal în regiunile ocupate în Ucraina, în timp ce șeful seviciului militar de informații (HUR) de la Kiev, generalul Kirilo Budanov, anticipează o victorie a țării sale până la sfârșitul anului. Rusia plănuiește să reia producția de tancuri sovietice T-80, în timp ce Vladimir Putin urmează să se întâlnească cu Kim Jong-un pentru a face rost de arme.

Război în Ucraina FOTO Profimedia
Război în Ucraina FOTO Profimedia

UPDATE 19.08 Rusia. Kremlinul recunoaște că Putin nu va avea o concurență reală în așa-zisele alegeri prezidențiale de anul viitor

Vladimir Putin nu va avea o concurență reală în algerile prezidențiale programate în Rusia pentru martie anul viitor, spune răspicat Kremlinul după reprimarea opoziției.

Într-un interviu acordat pentru RBC în contextul alegerilor locale și regionale din Rusia, desfășurate în weekendul trecut, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, încearcă, ca de fiecare dată - 2004, 2012 și 2018 -, să mențină suspansul asupra unui lucru știut dinainte, și anume candidatura lui Vladimir Putin la un nou mandat la așa-zisă președinție, care de fapt s-a transformat într-o dictatură în Rusia. Totuși, Peskov recunoaște că Putin nu are niciun rival politic.

„Preşedintele nu a anunţat încă dacă îşi va depune candidatura. Dar, dacă presupunem că preşedintele şi-ar înainta candidatura, atunci este evident că nimeni nu poate să-i facă o concurenţă reală în stadiul actual în ţara noastră”, spune Peskov, insistând că Putin „se bucură de sprijinul absolut al populaţiei”.

Fost agent de duzină în KGB înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice, Vladimir Putin (71 de ani) conduce Rusia de aproape două decenii și jumătate, fie ca prim-ministru, fie ca „președinte”. Detalii aici

UPDATE 18.23 Șiretlicurile Kremlinului: Propunerea-capcană pentru începerea negocierilor de pace

Kremlinul susține că ar putea negocia încetarea ostilităților în Ucraina numai dacă i s-ar ceda regiunile anexate până în septembrie 2022.

„În orice caz, regimul de la Kiev (așa cum se referă regimul Putin la conducerea Ucrainei, n. red.) va trebui să discute pe baza recunoaşterii realităţilor care au apărut după ce a refuzat să rezolve problemele prin mijloace paşnice în martie (2022)”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov s-a referit la negocierile începute de ruși și ucraineni la Istanbul după izbucnirea războiului, când Moscova, în pofida afirmațiilor oficialului de la Kremlin, nu dădea niciun semn că și-ar dori o soluționare pașnică și comitea masacre în apropiere de Kiev, motiv pentru care discuțiile au eșuat.

Peskov a declarat totodată că în acest moment nu există premise pentru revenirea la masa negocierilor între Moscova și Kiev. Detalii aici

UPDATE 17.59 UE avertizează Rusia în legătură cu așa-zisele alegeri organizate în Ucraina

Uniunea Europeană a avertizat luni Moscova că vor exista „consecinţe” pentru toţi cei implicaţi în organizarea alegerilor ilegale din teritoriile ucrainene ocupate de armata rusă.

Rusia Unită, partidul lui Vladimir Putin, a revendicat duminică victoria în așa-zisele alegeri desfășurate în teritoriile ocupate în Ucraina.

„Respingem cu fermitate încercările zadarnice ale Rusiei de a legitima şi de a normaliza controlul său militar ilegal şi anexarea unei părţi din teritoriul ucrainean”, afirmă UE într-un comunicat.

„Conducerea politică a Rusiei şi toţi cei implicaţi în organizarea (acestor așa-zise alegeri, n. red.) vor trebui să se confrunte cu consecinţele acestor acte ilegale”, avertizează UE. Detalii aici

UPDATE 17.39 Locuitorii Kievului se tem de distrugerea clădirilor istorice sub pretextul războiului

În zorii zilei de 10 august, la aproximativ o oră de la declanșarea sirenelor de alertă antiaeriană, locuitorii de pe strada Iaroslavka, din cartierul istoric Podil, au auzit zgomote specifice prăbușirii unei clădiri.

Unii dintre ei s-au grăbit spre ferestre așteptându-se la rămășițele unei rachete rusești, dar, în schimb, au văzut două excavatoare în curs de dărâmare a unui conac elegant. În câteva ore, clădirea construită în 1811 fusese transformată într-un morman de moloz.

Dărâmarea clădirii a generat proteste la fața locului, nemulțumirile fiind exprimate atât împotriva dezvoltatorilor imobiliari, cât și împotriva autorităților locale. „Ceea ce nu a fost distrus de rachetele rusești este distrus de oficialii și constructorii noștri”, își exprimă revolta un protestatar pe pancarta sa. Detalii aici

UPDATE 17.29 Închisorile din Rusia, un iad pentru deținuții politici: Metodele folosite de torționarii lui Putin

Electroșocurile și sufocările cu pungi de plastic sunt metodele preferate ale torționarilor lui Putin, care își arată astfel loialitatea față de stăpânul lor pe fondul înăspririi represiunii în Rusia.

Serghei Davidis, un proeminent activist pentru drepturile omului în Rusia, prezintă într-un interviu acordat pentru „The Sun” situația gravă în care se află deținuții politici sub regimul condus de Vladimir Putin. Din exilul de la Vilnius, capitala Lituaniei, activistul rus afirmă că regimul Putin și-a înăsprit mecanismele de represiune în contextul pregătirii invaziei din Ucraina, dar mai ales după agresarea țării vecine. Detalii aici

UPDATE 17.00 Coreea de Nord şi Rusia confirmă un summit Kim Jong-un - Vladimir Putin

Liderul nord-coreean Kim Jong Un va vizita în curând Rusia, unde va avea o întâlnire cu omologul său Vladimir Putin, au confirmat luni atât Moscova, cât şi Phenianul.

Kremlinul a anunțat că liderul nord-coreean va vizita Rusia în zilele următoare la invitaţia lui Putin. Detalii aici

UPDATE 16.30 „Trebuie să eliberăm Europa de Est”. Un general rus recunoaște că Ucraina este doar începutul

Un general rus important promovat recent de Vladimir Putin consideră invazia Ucrainei ca fiind o simplă „treaptă” către un conflict mai mare cu Europa.

Într-un interviu recent acordat postului de stat Rossia-1, al cărui clip a circulat pe scară largă pe rețelele de socializare sâmbătă, generalul-locotenent Andrei Mordvicev anunță că războiul lui Putin va dura destul de mult timp și se va extinde în viitor. Detalii aici

UPDATE 14.27 Ucraina revendică recucerirea a două platforme de foraj petrolier și gazier: „Pași importanți către eliberarea Crimeei”

Ucraina a revendicat luni recucerirea a două platforme de foraj petrolier şi gazier din Marea Neagră, situate în apropiere de Peninsula Crimeea și ocupate de Rusia încă din 2015.

„Ucraina a preluat controlul asupra Vîşki Boika (Turnurile Boiko)”, a anunţat într-un comunicat serviciul de informaţii (HUR) din cadrul Ministerului Apărării ucrainean.

Potrivit HUR, recucerirea Turnurilor Boiko a fost posibilă în urma unei „operațiuni unice”, cu „lupte între forţele speciale ucrainene la bordul unor nave şi un avion de vânătoare rus Su-30”. „Avionul rus a fost avariat şi a trebuit să bată în retragere”, a precizat HUR.

În timpul operaţiunii, continuă HUR, au fost capturate și „trofee valoroase”, precum muniţii pentru elicoptere şi un sistem radar care poate urmări mişcarea navelor în Marea Neagră. Detalii aici

UPDATE 13.55 Cum reutilizează ucrainenii minele antitanc rusești împotriva forțelor ruse

Ucraina pare să reutilizeze mine antitanc rusești, pe care le atașează apoi la drone pentru a le arunca asupra forțelor ruse.

Imaginile video distribuite pe X, cunoscut anterior ca Twitter, arată o dronă ucraineană aruncând o astfel de mină, urmată de o explozie asupra unei poziții inamice. Detalii aici

UPDATE 12.25 Annalena Baerbock: Locul Ucrainei este în UE

Locul Ucrainei este în Uniunea Europeană, iar Kievul se poate baza pe noi şi pe viziunea noastră asupra extinderii UE ca o consecinţă geopolitică necesară a războiului lansat de Rusia, a declarat luni ministrul german de Externe Annalena Baerbock în timpul unei vizite la Kiev.

„Ucraina are deja statutul de candidat. Şi acum ne pregătim să luăm o decizie cu privire la deschiderea discuţiilor pentru aderarea la UE”, a spus șefa diplomației germane.

Potrivit acesteia, în ceea ce priveşte reforma justiţiei şi legislaţia privind media, rezultatele Ucrainei sunt deja impresionante, însă mai este un drum lung de parcurs în implementarea legislaţiei anti-oligarhi şi în combaterea corupţiei, relatează DPA, potrivit Agerpres.

UPDATE 12.20 Ucrainenii au degradat apărarea antiaeriană a rușilor. Dronele Bayraktar TB2 se întorc pe câmpul de luptă

Drona Bayraktar TB2 fusese aproape anihilată de apărarea Rusiei, dar rapoarte recente spun că zboară din nou pe frontul ucrainean și lovește ținte rusești cu efect devastator.

Imaginile video partajate de Marina Ucrainei par să arate un vehicul aerian de luptă fără pilot Bayraktar TB2 care distruge o navă de patrulare rusă KS-701 în Marea Neagră – un semn că drona construită de Turcia a revenit în acțiune. Detalii aici

UPDATE 12.10 Generalul Milley: Mai sunt 45 de zile până când vremea rea va complica contraofensiva

Trupele ucrainene mai au, probabil, între 30 şi 45 de zile la dispoziţie înainte ca vremea să le complice operaţiunile de luptă pentru contraofensivă, a declarat şeful Statului Major Interarme al SUA, generalul Mark Milley.

„Vor veni ploile, va deveni foarte noroios. Va fi foarte dificil de manevrat la acel moment, iar apoi se va ajunge în plină iarnă”, a spus Milley într-un interviu publicat de BBC.

În opinia sa, este prea devreme pentru a spune dacă contraofensiva Ucrainei a eşuat sau nu.

Kievul şi-a început contraofensiva în urmă cu trei luni, operaţiune despre care mulţi observatori spun că a fost lentă.

UPDATE 12.05 Atac cu drone și rachete împotriva Ucrainei

Un nou atac cu drone și rachete rusești a avut loc în timpul nopții de duminică spre luni. Începând cu ora 3.13 s-au activat sirenele în regiunile Dnipro, Zaporojie, Herson și Nikolaev din cauza dronelor de atac, scrie agenția de presă Unian.

Câteva minute mai târziu, li s-a alăturat și regiunea Kirovograd. În jurul orei 3.43, dronele de atac s-au îndreptat spre Krivîi Rih. Cetățenii au fost atenționați să se adăpostească. La ora 4.04, armata a detectat mișcarea rachetelor de croazieră în direcția Krivîi Rih. Canalele locale Telegram au raportat sunetele exploziilor din oraș, adaugă sursa citată.

UPDATE 12.00 Geoană: Nu sunt indicii că Rusia are intenția să atace un stat aliat

Secretarul general-adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, luni, că românii nu au de ce să se îngrijoreze de un posibil atac al Rusiei, după ce resturi de dronă au fost găsite e teritoriul țării noastre.

Precizările făcute de numărul doi din NATO au fost făcute cu ocazia participării la inaugurarea anului școlar la două unități de învățământ din Răcari, județul Dâmbovița. Detalii aici

UPDATE 11.55 Rusia intenționează să reia producţia de tancuri sovietice T-80

Rusia plănuieşte să reia producţia de tancuri T-80, relatează postul de televiziune Zvezda, care este administrat de Ministerul Apărării de la Moscova.

Aleksandr Potapov, directorul companiei producătoare de tancuri Uralvagonzavod, a declarat că i s-a trasat sarcina să reia producţia de tancuri T-80. Detalii aici

UPDATE 11.35 Presa sud-coreeană: Kim Jong-un pare să fi plecat la Vladivostok

Liderul nord-coreean Kim Jong-un pare să fi plecat spre Rusia pentru o întâlnire cu omologul său Vladimir Putin, a relatat luni postul sud-coreean de televiziune YTN, citând surse guvernamentale anonime, potrivit Reuters.

Kim s-ar îndrepta către frontiera de nord-est a ţării sale la bordul unui tren special, întrevederea cu Putin urmând să aibă loc cel mai devreme marţi. Anterior, YTN anunţase că cei doi lideri se vor întâlni miercuri, relatează agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres. Detalii aici

UPDATE 11.00 Generalul Serghei Surovikin primește un post în Comunitatea Statelor Independente

Generalul rus Serghei Surovikin, demis din funcţia de şef al Forţelor Aerospaţiale Ruse după rebeliunea armată a Grupului Wagner, a fost numit preşedinte al Comisiei de Coordonare pentru Afaceri de Apărare Aeriană din Comunitatea Statelor Independente (CSI). Detalii aici

UPDATE 10.05 Cu ce-și hrănesc armatele lumii soldații. Care sunt cele mai bune și cele mai proaste rații?

Din anii 1980, armatele din numeroase state au lucrat pentru a îmbunătăți modul în care își hrănesc soldații.

În întreaga lume, majoritatea armatelor se asigură că rațiile pentru campul de luptă sunt vidate și aduc cât de cât la gust cu cel puțin câteva alimente tradiționale cu care soldații sunt familiarizați pentru a ajuta la creșterea moralului, scrie Business Insider. Detalii aici

UPDATE 08.05 Partidul lui Putin, victorie zdrobitoare la alegerile regionale din teritoriile anexate din Ucraina, susține Kremlinul

Partidul Rusia Unită, al lui Vladimir Putin, a obținut o victorie categorică la alegerile regionale din cele patru teritorii anexate din Ucraina, cu peste 70% din voturi, potrivit Comisiei Electorale Centrale a Rusiei. Cu toate acestea, Kievul și aliații săi au calificat scrutinul ca fiind „ilegal”.

Președinta Comisiei Electorale, Ella Pamfilova, a remarcat că alegerile s-au desfășurat într-o „manieră dinamică, cu puține nereguli”, în pofida controverselor apărute. Detalii aici  

UPDATE 07.55 Rusia a anunţat că a doborât două drone ucrainene în regiunea Belgorod

Rusia afirmă că a neutralizat doua drone de ucrainene deasupra regiunii Belgorod, la granița cu Ucraina, fără a provoca victime, relatează AFP, scrie Agerpres.

„Sistemele active de apărare aeriană au distrus două drone aeriene deasupra teritoriului regiunii Belgorod” luni ”în jurul orei 01.20, ora Moscovei” (22.20 GMT duminică), a scris Ministerul rus al Apărării pe contul de Telegram. Detalii aici


UPDATE 23.17 Industria rusă nu poate face față cererii de arme și muniții

Rusia ar putea fi capabilă să mărească producţia de muniţie în următorii doi ani la aproximativ 2 milioane de obuze anual, aproximativ dublu faţă de aşteptările vestice anterioare, dar încă cu mult sub nevoile de război ale Moscovei în Ucraina, potrivit unui oficial occidental, citat de Reuters.

Militari ruși încarcă muniție într-un vehicul de luptă de infanterie BMP-3 FOTO Profimedia
Militari ruși încarcă muniție într-un vehicul de luptă de infanterie BMP-3 FOTOProfimedia

Oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a estimat că Rusia a tras anul trecut între 10 şi 11 milioane de cartuşe în Ucraina. Moscova şi-a lansat invazia în februarie 2022. Detalii aici

UPDATE 22.29 Cum îi apără autoritățile pe tulceni de războiul de la graniță

Ministerul Apărării Naționale a fost abilitat prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) să evalueze și să stabilească zonele de pe teritoriul României, adiacente zonelor de conflict Reni și Ismail, în care se instituie măsuri specifice de protecție a populației. 

În zonele stabilite în condiţiile art. 1, comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă dispun măsuri pentru informarea populaţiei, identificarea spaţiilor ce pot fi utilizate pentru adăpostire şi asigurarea permanenţei la sediile autorităţilor publice locale la locurile de acţionare a mijloacelor de alarmare. Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele în care sunt stabilite zone în condiţiile art. 1 asigură informarea populaţiei cu privire la modul de comportare şi acţiune, verificarea şi eliberarea tuturor spaţiilor cu destinaţie de adăposturi publice, precum identificarea altor spaţii ce pot fi folosite pentru protecţia populaţiei“, se arată în hotărârea CNSU. Detalii aici

UPDATE 21.46 Doi lucrători umanitari din Spania şi Canada au fost ucişi. Kievul acuză Moscova

Kievul a acuzat duminică forţele ruse de uciderea a doi lucrători umanitari, un canadian şi o spaniolă, în estul Ucrainei, calificând moartea lor drept o „pierdere dureroasă şi ireparabilă”.

Doi lucratori umanitari au murut în războiul din Ucraina FOTO Profimedia
Doi lucratori umanitari au murut în războiul din Ucraina FOTO Profimedia

Potrivit ministerului ucrainean al Apărării, armata rusă i-a ucis pe Emma Igual, cetăţeană spaniolă, şi Anthony Ihnat, cetăţean canadian, care lucrau pentru organizaţia nonguvernamentală Road to Relief. Emma Igual, în vârstă de 32 de ani, era directoare şi cofondatoare a respectivei ONG. Detalii aici

UPDATE 20.26 Războiul s-ar putea încheia cu victoria Ucrainei înainte de sfârșitul anului 2024, spune șeful spionajului ucrainean

Șeful Direcției Principale a Agenției de Informații militare a Ucrainei (HUR) a declarat că trupele ruse se vor dovedi incapabile să-și continue invazia la scară largă mai mult de un an, adăugând că forțele Moscovei au „eșuat lamentabil” la nivel strategic.

Kirilo Budanov Foto EPA EFE
Kirilo Budanov Foto EPA EFE

Generalul locotenent Kirilo Budanov a declarat sâmbătă la summitul Strategiei Europene de la Kiev că invazia Rusiei „nu a funcționat în bine” pentru Kremlin, lăsând forțele armate și economia țării mult diminuate.

În ciuda adaptărilor tactice rusești și a apărării impresionante în sudul Ucrainei, Budanov - care a devenit binecunoscut pentru operațiunile sale psihologice împotriva Rusiei - a sugerat că războiul s-ar putea încheia cu victoria Ucrainei înainte de sfârșitul anului 2024. Detalii aici

UPDATE 20.20 În Ucraina, un traficant de arme din SUA face avere și testează limite. Controversele unei afaceri de miliarde de dolari

Aproximativ o jumătate de duzină de bărbați s-au adunat luna trecută pentru un pahar de după-amiază la barul penthouse din 11 Mirrors, unul dintre cele mai luxoase hoteluri din Kiev, pentru a discuta despre afacerea profitabilă a înarmării trupelor ucrainene.

Marc Morales și colaboratorii săi FOTO Facebook
Marc Morales și colaboratorii săi FOTO Facebook

Grupul includea militari ucraineni și oficiali guvernamentali, care sunt mereu în căutarea de obuze explozive pentru a arunca asupra soldaților ruși invadatori. În centrul atenției a fost gazda lor, un antreprenor de arme din Florida, pe nume Marc Morales, care i-a răsfățat cu povești despre noul său iaht de 10 milioane de dolari, Trigger Happy, și despre căutarea cuiva care să gestioneze portofoliul de nouă cifre al companiei sale.

Și s-a alăturat grupului un bărbat robust, cu barbă, care a servit atât cumpărătorilor, cât și vânzătorilor: Vladimir Koyfman, un sergent-șef în armata ucraineană pe care Morales îl plătește pentru a aranja întâlniri cu contactele sale guvernamentale. Detalii aici

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite