„Trebuie să eliberăm Europa de Est”. Un general rus recunoaște că Ucraina este doar începutul VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un general rus important pe care președintele rus Vladimir Putin l-a promovat recent consideră invazia Ucrainei ca fiind o simplă „treaptă” către un conflict mai mare cu Europa.

Liderul cecen Ramzand Kadîrov și generalul rus Andrei Mordvichev FOTO Profimedia
Liderul cecen Ramzand Kadîrov și generalul rus Andrei Mordvichev FOTO Profimedia

Putin a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, stârnind temeri din partea multor analiști că Kremlinul ar putea avea ambiții mai mari decât preluarea controlului asupra fostului său vecin sovietic. Comentatorii și legislatorii ruși au accentuat adesea aceste temeri prin retorica lor împotriva Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) pe tot parcursul războiului, încurajând în mod obișnuit lovituri directe asupra unor ținte europene și chiar americane, scrie newsweek.com.

Putin l-a promovat zilele trecute pe generalul-locotenent Andrei Mordvicev la rangul de general-colonel. Liderul militar îndeplinea deja rolul de comandant al Districtului Militar Central și al Grupării Centrale a Forțelor Ruse din Ucraina.

Într-un interviu recent acordat postului de stat Russia-1 de la Moscova, al cărui clip a circulat pe scară largă pe rețelele de socializare sâmbătă, Mordvicev a declarat că el crede că războiul lui Putin va dura destul de mult timp și se va extinde în viitor.

"Cred că mai este destul timp de petrecut. Nu are rost să vorbim despre o perioadă determinată. Dacă vorbim despre Europa de Est, ceea ce va trebui să facem, desigur că atunci va fi mai mult timp", a declarat generalul.

"Ucraina este doar o piatră de hotar?", a întrebat apoi interlocutorul.

"Da, absolut. Este doar începutul", a răspuns Mordvicev, care a continuat spunând că războiul "nu se va opri aici".

Înainte de invazia Ucrainei, Putin a prezentat o viziune de reconstituire a teritoriilor vechiului Imperiu Rus într-un bloc unificat. Liderul rus și aliații săi au declarat în repetate rânduri că nu văd Ucraina ca fiind independentă de Rusia, afirmând că națiunea suverană ar trebui readusă sub controlul Moscovei.

Unii dintre aliații lui Putin au evocat adesea posibilitatea de a extinde invazia Kremlinului în țările NATO, inclusiv în Polonia și în alte câteva națiuni din Europa de Est. Analiștii au citat viziunea președintelui rus și sugestiile de extindere a războiului din partea diverșilor săi aliați ca fiind semne îngrijorătoare că Moscova și-ar putea împinge eforturile militare dincolo de Ucraina.

Liderii NATO și-au apărat ajutorul militar și umanitar acordat Ucrainei, spunând că scopul lor este de a-l împiedica pe Putin să își împingă forțele mai departe spre vest, în Europa. Națiunile est-europene, cum ar fi Polonia, au fost unii dintre cei mai zgomotoși apărători ai Ucrainei, deoarece liderii lor se tem că granițele lor ar putea fi următoarele care să fie provocate de forțele lui Putin.

Liderii ruși susțin că invazia lor în Ucraina a fost defensivă pentru a împiedica extinderea NATO și pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă din Ucraina de "genocid". Aceștia susțin că guvernul de la Kiev este condus de naziști, afirmând totodată că Ucraina sprijină prea mult drepturile LGBTQ+.

Mulți consideră că afirmația despre naziști este deosebit de bizară. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este evreu și este el însuși vorbitor nativ de limbă rusă. În timpul campaniei sale electorale din 2019, el a atras critici pentru accentul său atunci când vorbea în ucraineană. În momentul în care Zelenski a câștigat și a preluat funcția, prim-ministrul Ucrainei era, de asemenea, evreu.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite