Închisorile din Rusia, un iad pentru deținuții politici: Metodele folosite de torționarii lui Putin
0Electroșocurile și sufocările cu pungi de plastic sunt metodele preferate ale torționarilor lui Putin, care își arată astfel loialitatea față de stăpânul lor pe fondul înăspririi represiunii în Rusia.
Serghei Davidis, un proeminent activist pentru drepturile omului în Rusia, prezintă într-un interviu acordat pentru „The Sun” situația gravă în care se află deținuții politici sub regimul condus de Vladimir Putin. Din exilul de la Vilnius, capitala Lituaniei, activistul rus afirmă că regimul Putin și-a înăsprit mecanismele de represiune în contextul pregătirii invaziei din Ucraina, dar mai ales după agresarea țării vecine.
Putin nu vrea să fie contestat
Davidis estimează la aproximativ 500 numărul deținuților politici în Rusia - de trei ori mai mare decât în 2018. Situația lor „se înrăutățește” pe zi ce trece, avertizează el.
„Odată cu declanșarea războiului, ultimele noastre libertăți rămase au fost distruse. Acum ei (Putin și acoliții săi, n. red.) declară că este o crimă să ai o părere diferită despre război decât cea a statului. Este mult mai periculos acum și mult mai ușor să devii deținut politic. Trebuie să ne facem griji pentru asta”, afirmă Serghei Davidis.
Potrivit acestuia, rușii care îndrăznesc să conteste deciziile conducerii de la Kremlin riscă să se confrunte cu acuzații false și procese înscenate. Odată ajuși în închisori, deținuții intră pe mâna torționarilor din serviciile de securitate, care caută să-i înspăimânte și să obțină mărturiile dorite cu bătăi, electroșocuri, simularea înecului și sufocări cu pungi de plastic.
„Aceste metode de tortură sunt utilizate îndeosebi de FSB”, spune Davidis, referindu-se la Serviciul Federal de Securitate, principalul succesor al KGB.
„Uneori vrei să închizi ochii și să uiți de toate” aceste chinuri, mărturisește activistul rus.
Serghei Davidis a făcut aceste mărturii în cadrul unui nou documentar al „The Sun”, intitulat „The Foreign Agents” („Agenții Străini”). În vârstă de 54 de ani, Davidis este coordonator al Programului de Susținere a Deținuților Politici și membru al Consiliului Centrului „Memorial”, cea mai veche organizație pentru drepturile omului din Rusia. „Memorial” nu își mai poate desfășura activitatea în Rusia, unde a fost scoasă în afara legii în decembrie anul trecut imediat după distingerea ei cu Premiul Nobel pentru Pace.
Cei mai cunoscuți disidenți politici
„The Sun” prezintă cazul lui Andrei Pivovarov, un opozant condamnat anul trecut la patru ani de închisoare care își își ispășește sentința în Colonia Penală nr. 7 din regiunea Karelia. Este o închisoare renumită pentru condițiile sale dure, unde tortura este la ordinea zilei.
Fost șef al organizației pro-democrație „Rusia Deschisă”, Pivovarov este izolat într-o celulă mică dintr-o unitate cu regim strict de detenție. Opozantul nu are voie să intre contact cu alți deținuți, nici măcar vizual, mărturisește partenera sa de viață, Tatiana Usmanova, care denunță o „izolare maximă”.
Cel mai cunoscut deținut politic din Rusia este cu siguranță opozantul Aleksei Navalnîi. Arestat în ianuarie 2021 la întoarcerea la Moscova după aproape cinci luni petrecute în Germania, unde a fost salvat de la moarte în urma unei operațiuni de otrăvire cu Noviciok, Navalnîi a fost condamnat la nouă ani de închisoare într-un dosar pe care principalul opozant al lui Putin îl consideră fabricat în scop politic. Recent, a mai primit o sentință, de 19 ani de închisoare, pentru acuzații de „extremism”. Opozantul rus este convins că a fost otrăvit de o echipă specială din FSB care a acționat la ordinul lui Putin.
Un alt deținut politic cunoscut este Vladimir Kara-Murza, care a fost condamnat acum câteva luni la 25 de ani de închisoare pentru acuzații de „înaltă trădare”. Kara-Murza, care s-a opus public războiului purtat de Putin împotriva Ucrainei, este un fost colaborator al politicianului Boris Nemțov, împușcat fatal la doi pași de Kremlin în februarie 2015.
Evghenia Kara-Murza a declarat pentru „The Sun” că soțul ei a supraviețuit la două tentative de asasinat ordonate de Putin înainte de a fi arestat la scurt timp după lansarea invaziei din Ucraina. „Oricine se opune narațiunii oficiale, oricine denunță crimele comise de regimul rus împotriva propriei populații și împotriva vecinilor noștri, oricine îndrăznește să țină piept lui Putin este văzut ca agent străin și trădător”, subliniază ea.
La fel ca Serghei Davidis, Amnesty International afirmă că regimul Putin și-a „extins și accelerat” represiunea pe fondul războiului la scară largă din Ucraina.
Într-un raport publicat în 2021, Departamentul de Stat al SUA denunță condițiile din închisorile din Rusia, despre care afirmă că sunt „dure” și „pun în pericol viața” deținuților.
„Supraaglomerarea, abuzul din partea gardienilor și din partea unor deținuți, accesul limitat la asistență medicală, penuria de alimente și igiena inadecvată sunt comune în închisorile, coloniile penale și alte unități de detenție” din Rusia, precizează Departamentul de Stat.
SUA încearcă să obțină eliberarea lui Navalnîi
Responsabilii americani care discută noi schimburi de deținuți cu omologii lor de la Moscova caută să elibereze opozanți ruși, printre care Aleksei Navalnîi, pe lângă cetățeni ai Statelor Unite, precum jurnalistul Evan Gershkovich, dezvăluie „The Washington Post”, care citează surse oficiale ce s-au exprimat sub rezerva anonimatului. Potrivit ziarului american, este pentru prima dată când Washingtonul încearcă să elibereze opozanți ruși, nu doar cetățeni americani.
Sursele citate de „The Washington Post” spun că Moscova își dorește extrădarea lui Vadim Krasikov, un agent FSB condamnat în decembrie 2021 în Germania pentru uciderea luptătorului georgiano-cecen Zelimhan Hangoșvili. Extrădarea lui Krasikov ar fi negociată chiar de Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.