Șiretlicurile Kremlinului: Propunerea-capcană pentru începerea negocierilor de pace

0
Publicat:

Kremlinul susține că ar putea negocia încetarea ostilităților în Ucraina numai dacă i s-ar ceda regiunile anexate până în septembrie 2022.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

„În orice caz, regimul de la Kiev (așa cum se referă regimul Putin la conducerea Ucrainei, n. red.) va trebui să discute pe baza recunoaşterii realităţilor care au apărut după ce a refuzat să rezolve problemele prin mijloace paşnice în martie (2022)”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov s-a referit la negocierile începute de ruși și ucraineni la Istanbul după izbucnirea războiului, când Moscova, în pofida afirmațiilor oficialului de la Kremlin, nu dădea niciun semn că și-ar dori o soluționare pașnică și comitea masacre în apropiere de Kiev, motiv pentru care discuțiile au eșuat.

Peskov a declarat totodată că în acest moment nu există premise pentru revenirea la masa negocierilor între Moscova și Kiev.

Secretarul de stat american Antony Blinken a afirmat la rândul său că Vladimir Putin nu dă semne că ar fi dispus să negocieze.

„Toată lumea vrea ca acest război să se termine, dar asta trebuie să se întâmple în condiţii echitabile şi durabile, care să reflecte suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei”, a declarat șeful diplomației americane într-un interviu acordat pentru ABC News.

La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat într-un interviu acordat pentru „The Economist” în weekend că este pregătit emoţional pentru un război de lungă durată şi consideră că acum „nu este un moment favorabil” pentru eventuale negocieri cu Rusia, întrucât contraofensiva continuă, iar Moscova vede impasul de pe câmpul de luptă și încearcă să obțină câștiguri pentru ea.

Potrivit lui Zelenski, Putin încearcă să epuizeze Ucraina, dar el însuşi „va pierde într-un război de lungă durată”. De asemenea, preşedintele ucrainean respinge categoric ideea unui compromis cu Putin, compromis care i-ar da timp să-și refacă forțele armate pentru a relansa un alt război. Mai mult, Zelenski îi cere lui Putin să-ți retragă trupele din Ucraina, aceasta fiind singura condiție pentru încetarea ostilităților. Războiul va continua „atâta timp cât Rusia rămâne pe teritoriul ucrainean”, a subliniat președintele ucrainean, adăugând că un eventual acord obținut pe calea negocierilor nu va fi de durată.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite