LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski dă semnale că Ucraina este pregătită de contraofensivă: Atacuri cu rachete la Kiev și Dnipro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și alți oficiali de rang înalt de la Kiev dau semnale că armata ucraineană este pregătită de contraofensivă, în timp ce regiunea Belgorod a devenit o zonă gri de unde ar putea începe destabilizarea Rusiei din interior. Rușii își continuă atacurile cu rachete asupra Ucrainei, provocând moartea unei fetițe de doar doi ani la Dnipro. 

Soldați ucraineni FOTO Profimedia
Soldați ucraineni FOTO Profimedia

UPDATE 18.40 Armatele private pe care Putin le-a dezlănțuit asupra Ucrainei l-ar putea detrona

Nenorocirile lui Putin în Ucraina ar putea duce la tulburări violente în toată Rusia și la sfârșitul regimului. În ultimele săptămâni am văzut lovituri umilitoare cu drone împotriva Moscovei, în regiunile Briansk și Klimovski, districtul Krasnodar și orașul Belgorod. Au existat bombardamente ale regiunii Belgorod, intensificate în această săptămână și forțând evacuarea a mii de oameni. Detalii aici

UPDATE 18.16 Un ministru ucrainean a răbufnit după ce a găsit închise adăposturi antiatomice la Kiev

Un înalt oficial guvernamental ucrainean și-a exprimat duminică „neîncrederea” după ce a aflat că aproape jumătate din adăposturile antiaeriene din Kiev inspectate în timpul unui audit erau închise sau improprii pentru utilizare.

Volodimir Zelenski a ordonat vineri o inspecție a tuturor adăposturilor ucrainene, la o zi după ce trei persoane au fost ucise la Kiev, pentru că nu au putut avea acces la unul din adăposturi în timpul unui atac aerian rusesc, scrie reuters.com.

Oleksandr Kamișin, ministrul ucrainean al Industriilor Strategice, a declarat că din cele 1.078 de adăposturi examinate în prima zi, 359 erau nepregătite și alte 122 erau închise, în timp ce 597 au fost considerate utilizabile. Detalii aici

UPDATE 18.14 Oficial ucrainean: Forțele armate ale Kievului au pierdut de 7,5 ori mai puține trupe decât Rusia în Bahmut

Pierderile Ucrainei în bătălia de la Bahmut au fost de 7,5 ori mai mici decât cele ale Rusiei, a declarat șeful Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksii Danilov.

Danilov a declarat că Rusia a pierdut 22.816 persoane la Bahmut, de la 1 septembrie 2022, adică din momentul în care infractorii condamnați recrutați din închisori au început să suplimenteze trupele rusești din prima linie.

Mercenarii Grupului Wagner și recruții lor din închisori au jucat rolul principal în asaltul Rusiei asupra orașului, care a durat 10 luni.

Când a fost întrebat de ce Ucraina a apărat Bahmut cu atâta tenacitate, Danilov a spus că apărătorii Ucrainei trebuie să își apere orașele și nu au dreptul să le abandoneze. Detalii aici

UPDATE 17.07 Luptătorii ruși pro-Ucraina îl cheamă pe guvernatorul Belgorodului la o întâlnire în schimbul eliberării unor prizonieri

Un grup de luptători ruşi pro-Ucraina implicaţi în incursiunile recente din regiunea Belgorod, situată la graniţa cu Ucraina, afirmă că a luat prizonieri doi soldaţi ruşi şi se oferă să-i predea în schimbul unei întâlniri cu guvernatorul regional Veaceslav Gladkov.

Legiunea de Eliberare a Rusiei şi Corpul Voluntarilor Ruşi au raportat lupte în regiune în ultimele zile, în timp ce Kievul se pregăteşte să organizeze o contraofensivă împotriva forţelor Kremlinului din Ucraina, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Într-o înregistrare video difuzată pe canalul de Telegram al Legiunii e Eliberare a Rusiei, un bărbat care se identifică drept comandantul Corpului Voluntarilor Ruşi spune că îi va preda pe cei doi prizonieri guvernatorului Belgorodului, Veaceslav Gladkov, dacă acesta va veni să se întâlnească cu luptătorii în satul Novaia Tovoljanka înainte de ora locală 17.00.

Pe de altă parte, Statul Major al Armatei Ucrainene a anunțat că circa 40 de soldați ruși au dezertat în regiunea Luhansk, situată în estul Ucrainei. Moscova a mobilizat două elicoptere și o unitate a Gărzii Naționale a Rusiei pentru a-i captura pe dezertori. Detalii aici

UPDATE 16.35 Arestări în Rusia. Susținătorii lui Navalnîi au ieșit în stradă pentru marca 47 de ani de la nașterea opozantului rus

Aleksei Navalnîi, principalul adversar politic al regimului condus de Vladimir Putin, și-a exprimat speranța pentru un viitor mai bun în țara sa, în timp ce numeroși simpatizanți de-ai opozantului rus au decis să organizeze proteste individuale pentru a marca duminică 47 de ani de la nașterea sa.

Navalnîi se află după gratii din ianuarie 2021, unde ispășește o pedeapsă de nouă ani de închisoare pentru fraudă și ultraj la adresa instanței de judecată, acuzații care, potrivit lui, sunt fabricate în semn de răzbunare pentru activitățile sale anti-corupție și politice, transmite The Associated Press.

Opozantul rus se confruntă acum cu un nou proces, pentru „extremism”, ceea i-ar adăuga 30 de ani la pedeapsă. Criticii Kremlinului consideră acest proces drept o nouă tentativă a regimului Putin de a-și izola principalul adversar politic intern.

Colaboratorii lui Navalnîi au făcut apel la manifestații pentru duminică, atât în Rusia, cât și în străinătate, în semn de sprijin pentru opozantul rus.

Potrivit OVD-Info, o organizație care monitorizează activitățile poliției ruse, aproape 20.000 de ruși au fost arestați din 24 februarie 2022 încoace pentru faptul că au îndrăznit să se opună războiului lansat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Detalii aici

UPDATE 15.38 Rușii susțin că au atacat aerodromuri militare din Ucraina

Armata rusă susține că a efectuat în noaptea de sâmbătă spre duminică lovituri aeriene asupra unor aerodromuri militare ucrainene, atacuri care fi atins centre de comandă şi echipamente, potrivit AFP.

„În această noapte, forţele armate ruse au efectuat o lovitură grupată cu arme cu rază lungă de acţiune şi de înaltă precizie, din aer, împotriva unor instalaţii ale inamicului pe aerodromuri militare”, a indicat Ministerul rus al Apărării.

„Posturi de comandă, staţii radar, echipamente ale aviaţiei ucrainenene şi un depozit cu armament şi muniţii au fost lovite”, a adăugat sursa citată, fără a oferii indicii asupra localizării acestor aerodromuri.

AFP precizează că nu a putut să verifice aceste declaraţii din surse independente. Detalii aici

UPDATE 14.08 Serviciile de securitate rusești sunt cuprinse de „spionomanie“, pe fondul creșterii cazurilor de trădare

Pe măsură ce războiul din Ucraina s-a transformat într-un conflict existențial pentru Kremlin în ultimele 15 luni, căutarea de dușmani interni s-a intensificat, cu o creștere bruscă a cazurilor de trădare, pe care experții le-au asimilat unei „spionomanii".

În timp ce multe dintre cazurile de trădare se concentrează asupra celor care ar fi luptat pentru sau ar fi ajutat Ucraina, altele au scormonit în instituții de stat aparent loiale, cum ar fi centrele de cercetare științifică care au contribuit la cercetarea chiar a armamentului pe care Rusia îl folosește pentru a lovi Ucraina, scrie theguardian.com. Detalii aici

UPDATE 13.47 Autoritățile din Belgorod fac apel la evacuare: Regiunea trăiește „în condiții reale de război”

Veaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, le-a transmis duminică tuturor locuitorilor din satele și orașele de lângă graniţa cu Ucraina vizate de tiruri de artilerie să îşi părăsească casele.

„Ascultaţi autorităţile şi părăsiţi-vă temporar locuinţele pentru a păstra ceea ce aveţi mai de preţ, viaţa voastră şi a celor dragi vouă”, a declarat Gladkov pe contul său de Telegram.

Apelul lui Gladkov vizează atât districtul Şebekino, care a fost cel mai afectat de atacuri în ultimele zile, cît și cele din apropiere.

Gladkov îi acuză pe ucraineni că efectuează de câteva zile atacuri de artilerie asupra Belgorod, care au continuat în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Peste 4.000 de persoane au fost relocate şi se află în adăposturi temporare, în principal în şcoli şi cămine universitare, a precizat guvernatorul regiunii Belgorod. Detalii aici

UPDATE 13.07 Rușii susțin că au doborât nouă drone deasupra Peninsulei Crimeea

Apărarea antiaeriană instalată de ruși în Crimeea a doborât în noaptea de sâmbătă spre duminică până la nouă drone deasupra aceste peninsule din Marea Neagră anexată de Moscova în 2014, relatează EFE, citându-l pe liderul prorus local Serghei Aksionov.

Bateriile antiaeriene au doborât cinci dintre aparatele aeriene fără pilot, în timp ce restul au fost scoase din uz de sistemele de război radio-electronic şi nu şi-au atins ţintele la Djankoi, a declarat Aksionov pe contul său de Telegram.

Totuşi, căderea uneia dintre drone a provocat pagube în oraşul Djankoi, în nordul Crimeei, avariind două maşini şi trei case.

În plus, potrivit lui Aksionov, o dronă neexplodată a aterizat în curtea unei case, ceea ce a obligat chemarea geniştilor şi evacuarea a aproximativ 50 de persoane.

Anterior, un responsabil instalat de Moscova în Crimeea a declarat că o dronă a fost doborâtă la Djankoi, în Crimeea. Detalii aici

UPDATE 12.00 Imagini incredibile. Un operator ucrainean de dronă evită o racheta rusească TOR-2M, apoi o ajunge din urmă VIDEO

Mai multe unități de echipament militar rusesc au fost distruse dintr-o singură lovitură, Serviciul de Securitate al Ucrainei SBU a împărtășit o înregistrare video a atacului din 3 iunie.

Concret, în atac au fost distruse trei SAM Tor-2M, un Buk-M1, trei sisteme de artilerie autopropulsate Nona, trei vehicule de luptă pentru infanterie, două tancuri, o stație de război electronic și fortificații inamice, potrivit yahoo.com.

Artileria a distrus, de asemenea, alte 84 de unități de armament inamic, inclusiv șapte tancuri, șase Grads MLRS, 11 tunuri, șase sisteme de artilerie autopropulsate, 21 de vehicule blindate și alte echipamente.

Punctul culminant al atacului a fost reacția fenomenală a unui operator de dronă ucrainean care a reușit să se ferească de o rachetă rusească trasă asupra dronei sale. Detalii aici

UPDATE 11.30 Dezinformarea rusă cu privire la deportarea copiilor ucraineni în Rusia, demontată de Curtea Penală Internațională

Curtea Penală Internațională a spulberat dezinformarea propagandei ruse cu privire la deportarea unui număr mare de copii ucraineni în Rusia, care prezenta operațiunea drept una „umanitară”.

Platforma Comisiei Europene, EU vs Disinfo face o analiză a dezinformării din media rusă cu privire la copiii ucraineni deportați.

„De peste un an, mass-media rusă controlată de stat și experții pro-Kremlin încearcă să se convingă pe ei înșiși și lumea că transferul forțat și deportarea ilegală a copiilor ucraineni în Rusia sau teritoriile ocupate temporar de Rusia au fost „umanitare”, „voluntare” și a servit nevoilor copiilor”, se arată în analiză.

Mass-media rusă controlată de stat a prezentat mai multe reportaje despre sute de familii ruse care s-au aliniat pentru a adopta orfani din Donbas și Ucraina, în timp ce unii dintre copiii ucraineni din Mariupol au fost folosiți ca recuzită de către propagandiștii Kremlinului și au trebuit să le mulțumească și să-și îmbrățișeze „eliberatorii” într-o apariție coregrafiată, din februarie 2023, la un miting pro-război de la Moscova. Detalii aici

UPDATE 11.28 O fetiţă de doi ani a fost ucisă şi alte 22 persoane sunt rănite în urma atacului aerian rusesc lângă Dnipro

O fetiţă de doi ani a fost ucisă şi alte 22 de persoane au fost rănite, între care cinci copii, în urma căderii unei rachete ruseşti în apropierea oraşului Dnipro, în centrul Ucrainei, a anunţat duminică guvernatorul regional.

„Peste noapte, trupul unei fetiţe care abia împlinise doi ani a fost scos de sub dărâmaturile unei case”, a scris Serhii Lîsak pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Şaptesprezece persoane primesc îngrijiri la spital după ce o zonă rezidenţială a fost atacată cu rachete de croazieră cu rază scurtă de acţiune Iskander, a precizat Lîsak, potrivit Agerpres. Detalii aici

UPDATE 11.26 Confruntările continuă în apropiere de Bahmut, în pofida unui calm aparent

În pofida unei diminuări recente a intensităţii luptelor de la Bahmut, confruntările din jurul acestui oraş aproape în întregime distrus din Donbas (estul Ucrainei) continuă, iar Moscova suferă pierderi importante, declară duminică armata ucraineană.

Înaltul comandament militar ucrainean a indicat în raportul său zilnic că, în ultimele 24 de ore, forţele ruse au desfăşurat două operaţiuni nereuşite în zona Bahmut şi au lansat o serie de lovituri aeriene şi atacuri de artilerie asupra localităţilor învecinate, potrivit Agerpres. Detalii aici

UPDATE 11.17 Atac aerian al Rusiei respins la periferia Kievului, declară autorităţile ucrainene. Dronă doborâtă în Crimeea

Rusia a lansat în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică un val de atacuri aeriene împotriva Ucrainei, au declarat responsabili militari ucraineni, indicând că sistemele de apărare antiaeriană au respins toate rachetele şi dronele care se apropiau de Kiev, potrivit Reuters.

„Conform informaţiilor preliminare, nicio ţintă aeriană nu a atins capitala”, a declarat duminică Serhii Popko, şeful administraţiei militare, pe aplicaţia de mesagerie Telegram, notează Agerpres. 

„Apărarea antiaeriană a distrus tot ceea ce se îndrepta spre oraş, încă departe de periferie”, a indicat el. Detalii aici

UPDATE 11.15 Noul front al Ucrainei împotriva invaziei ruse: campaniile de destabilizare a Rusiei din interior

Ucraina a deschis un nou front în bătălia sa pentru a alunga invadatorul rus: unul care are loc pe teritoriul Rusiei, relatează CNN.

Operațiunile cetățenilor ruși, purtând legitimații și uniforme militare ucrainene, care atacă dinspre Ucraina, rămân oficial opace. Dar aceste acțiuni reprezintă contribuția Kievului la ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „război hibrid” în așa-numita „zona gri” a conflictului contemporan, după ce Rusia a consacrat termenii, când a invadat prima dată Ucraina.

Pe atunci, „omuleți verzi” în uniforme de vânătoare au apărut în mod curios în Crimeea.

Când s-au iscat presupuneri că acești soldați sunt în realitate efective rusești, Vladimir Putin a spus: „Puteți merge la magazin și cumpăra orice fel de uniformă”. Detalii aici


UPDATE 06.25 Oficialii ucraineni continuă să semnaleze că forțele ucrainene sunt pregătite să înceapă operațiuni de contraofensivă.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat într-un interviu din 3 iunie pentru Wall Street Journal că Ucraina este pregătită să lanseze o contraofensivă. Zelensky a declarat că Ucraina „ar dori să aibă anumite lucruri, dar... nu poate aștepta luni de zile” pentru a începe operațiunile de contraofensivă.Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Malyar, a declarat pe 3 iunie că „planurile militare iubesc tăcerea” și că va „discuta altceva” între timp, recunoscând probabil că oficialii ucraineni au început să impună mai strict un regim de tăcere informațională cu privire la operațiunile în pregătire pentru viitoarele contraofensive.

Ministrul ucrainean al Afacerilor Interne, Ihor Klymenko, a declarat la 3 iunie că Ucraina a format toate cele nouă brigăzi ale „Gărzii Ofensive” și că aceste formațiuni sunt gata să ia parte la ostilitățile la comanda lui Zelensky și a generalului șef Valeri Zalujnyi.

UPDATE 05.37 Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, și-a escaladat cearta cu Ministerul Apărării din Rusia, sperând probabil să atragă criticile la adresa conducerii militare ruse și să minimizeze conflictul său în curs cu șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov.

Prigojin a susținut pe 2 iunie că reprezentanții Ministerului Apărării au plasat mine antitanc și alte dispozitive explozive de-a lungul rutelor pe care forțele Wagner le foloseau pentru a se retrage din Bakhmut. Prigojin a afirmat că acestea au fost plasate în zonele din spate frontului, fără activitate ucraineană și că Ministerul și-a dorit probabil ca forțele Wagner să detoneze explozivii pentru a-i oferi lui Wagner o „biciuire publică”.

Prigojin a răspuns, de asemenea, la un atac mediatic concertat în care comandanții ceceni au lansat împotriva lui la 1 iunie și au declarat pe 3 iunie că el și Kadyrov au rezolvat conflictul. Prigojin a susținut că l-a sunat pe Kadyrov pe 1 iunie și cei doi au fost de acord să lase „întreaga poveste” despre conflict să se disipeze.

Prigojin a sugerat că un grup din Kremlin ar fi putut declanșa conflictul dintre forțele lui Kadyrov și Wagner și a insinuat că Kremlinul joacă adesea „jocuri periculoase” care ar putea destabiliza relațiile interetnice din Rusia. Kadyrov încă nu a abordat public conflictul dintre forțele cecene și Wagner.

UPDATE 05.16 Prigojin nu a răspuns încă lui Kadyrov sau comandanților ceceni care au început atacul într-o manieră antagonistă tipică abordării sale obișnuite de a răspunde la critici. Apelul telefonic privat pretins dintre Prigojin și Kadyrov ar sugera că Prigojin este îngrijorat de faptul că acest răspuns tipic public ar putea să-i antagonizeze și mai mult pe Kadyrov și pe comandanții ceceni și că Prigojin este îngrijorat să aibă un alt silovik proeminent împotriva lui. Prigojin a acuzat, probabil, Ministerul Apărării că a încercat să ucidă forțele Wagner și Kremlinul că a creat conflictul cu comandanții ceceni pentru a reorienta rapid discuția rusă înapoi la țintele sale obișnuite, conducerea militară și politică rusă.

De asemenea, Prigojin urmărește probabil să mobilizeze grupurile ultranaționaliste pro-război, în special pe Kadyrov și comandanții ceceni, să i se alăture în criticarea acestor ținte, așa cum a făcut și înainte.

UPDATE 04.50 Acuzațiile extravagante ale lui Prigojin sunt, probabil o încercare de a-și păstra inițiativa sporită în spațiul informațional rusesc după capturarea Bakhmutului.

Prigojin a modelat în mod constant discuțiile în spațiul informațional rusesc, care au condus la capturarea Bakhmutului și după încheierea efortului grupului Wagner în oraș, prin angajarea într-o serie aproape zilnică de izbucniri publice și acțiuni demonstrative. Prigojin și-a folosit faima după capturarea Bakhmut pentru a-și intensifica atacurile împotriva organizației și elitelor militare ruse și pentru a-și susține încercarea de a se consolida ca figura centrală a comunității ultranaționaliste ruse. Atacul mediatic concertat al comandanților ceceni reprezintă prima inițiativă de la capturarea Bakhmutului în care Prigojin nu a mai fost cel care a inițiat conversații mai ample despre el și despre Grupul Wagner în spațiul informațional rusesc.

Dorința lui Prigojin de a-l păstra pe Kadyrov ca un potențial aliat a restrâns probabil abordarea obișnuită a lui Prigojin de a modela spațiul informațional rusesc. Prigojin a folosit în mod obișnuit responsabilitatea pretinsă a lui Wagner pentru câștiguri tactice, pentru a-și legitima câștigarea influenței și criticile sale față de ceilalți și probabil că este, de asemenea, îngrijorat de faptul că își poate pierde în curând capacitatea actuală de a domina discuțiile despre sine și Wagner, pe măsură ce forțele Grupului Wagner se retrag în spatele frontului în zone de completare și reconstituituire.

Acuzația dramatică a lui Prigojin împotriva Ministerului Apărării are ca scop eliminarea oricăror constrângeri care rezultă din conflictul său cu Kadyrov și își propune să schimbe conversația înapoi la criticarea adversarilor săi din Ministerul Apărării și să îi permită lui Prigojin să continue să determine modul în care el și Wagner sunt portretizați.

UPDATE 04.10 Prigojin a profitat de nemulțumirea generală față de securitatea la granița din regiunea Belgorod pentru a amenința că forțele Grupului Wagner pot opera pe teritoriul rus fără aprobarea comandamentului militar rus.

Prigojin a susținut că Wagner nu va aștepta o invitație sau o permisiune din partea Ministerului pentru a apăra regiunea Belgorod dacă Ministerul nu va reduce amenințările la adresa securității regiunii. Prigojin și-a justificat amenințarea de insubordonare susținând că Wagner își propune să protejeze poporul rus, implicând că Wagner își va asuma rolul de apărător al frontierei pe care Ministerul Apărării ar trebui să îl ocupe deja. Amenințările lui Prigojin valorifică plângerile altor voci proeminente din spațiul informațional că autoritățile ruse nu au făcut suficient pentru a proteja zonele de frontieră de impactul războiului și reflectă pierderea actuală a inițiativei informaționale a lui Prigojin.

Amenințările lui Prigojin indică, de asemenea, că el ar putea urmări ca forțele Wagner să își asume responsabilitatea primară sau unică pentru o axă în teatrul ucrainean, acum că forțele Wagner s-au retras din acest rol din zona Bakhmut. Prigojin ar putea vedea granița Belgorod-Ucraina ca pe o linie de front suficient de ușor de apărat, deoarece raidurile în Rusia au avut loc până acum la o scară extrem de limitată. Desfășurarea forțelor Wagner la granița cu Belgorod i-ar permite lui Prigojin să-și mențină poziția de comandant al forțelor din prima linie, fără cerințele obositoare de a conduce atacuri frontale în stilul valului uman împotriva unui oraș ucrainean puternic fortificat.

Aparenta amenințare a lui Prigojin de a întreprinde operațiuni militare, chiar și defensive, pe teritoriul Rusiei fără permisiunea Ministerului Apărării Rusiei este uimitoare dacă este altceva decât o retorică flamboaiantă. Aceasta implică faptul că Prigojin se consideră capabil să folosească forțe militare mari, loiale lui, la propria sa discreție și dincolo de controlul armatei ruse reale. Președintele rus Vladimir Putin ar trebui să aibă o încredere extraordinară în loialitatea personală a lui Prigojin față de el însuși pentru a fi confortabil cu o astfel de situație.

UPDATE 03.49 Un deputat al Dumei ruse a declarat în timpul unui forum public din 1 iunie că Rusia nu a reușit să-și atingă niciunul dintre obiectivele sale articulate pentru „operațiunea militară specială” din Ucraina.

Vicepreședintele Comitetului Dumei pentru afaceri ale Comunității Statelor Independente (CSI) Konstantin Zatulin a subliniat că obiectivele declarate oficial ale Rusiei la începutul invaziei Ucrainei - „denazificarea, demilitarizarea, neutralitatea Ucrainei și protecția locuitorilor al Republicilor Populare Donețk și Lugansk”—niciuna nu a fost într-adevăr atinsă. Zatulin a mai observat că, pe măsură ce războiul a continuat, aceste obiective au încetat să mai aibă un sens real și a sugerat că forțele ruse ar fi trebuit să fie mai agresive în eforturile de a împinge forțele ucrainene înapoi de la granițele regiunilor Donețk și Lugansk. Observațiile critice ale lui Zatulin sunt demne de remarcat, având în vedere că el este un colaborator la Clubul de discuții Valdai, afiliat la Kremlin, care susține opiniile complementare președintelui rus Vladimir Putin și linia oficială de propagandă a Kremlinului.

Aparentele opinii ale lui Zatulin despre război reprezintă o minoritate absolută în mediul politic intern rus, deoarece autocenzura și represiunile în spațiul de informare generală sunt obișnuite. Cu toate acestea, astfel de declarații venite de la un oficial relativ important sugerează că un mic subgrup al fracțiunii politice ruse predominante pro-război s-ar putea simți oarecum împuternicit să-și exprime nemulțumirea și să pledeze pentru obiective mai mari pe măsură ce războiul continuă.

UPDATE 03.22 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive limitate de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove pe 3 iunie.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Novoselivske, regiunea Lugansk (16 km nord-vest de Svatove). Un blogger rus a susținut că întăririle ucrainene au sosit în timpul atacurilor terestre rusești lângă Novoselivske și au forțat forțele ruse să se retragă spre Kuzemivka (15 km nord-vest de Svatove).

Un alt blogger a susținut că forțele ucrainene au contraatacat către Kuzemivka, dar că forțele ruse au respins atacurile. Alți bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au efectuat atacuri la sol în apropiere de Dvorichna (16 km nord-est de Kupyansk), Masiutivka (13 km nord-est de Kupyansk) și Synkivka (9 km nord-est de Kupyansk).

image

UPDATE 02.49 Forțele ruse au continuat operațiuni ofensive limitate la nord-vest și la sud de Kreminna pe 3 iunie.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Makiivka (22 km nord-vest de Kreminna), Bilohorivka (12 km sud de Kreminna) și Spirne (25 km sud de Kreminna). Un blogger rus a susținut că luptele în zona Makiivka sunt în desfășurare lângă autostrada R-66 (Kreminna spre Svatove) și că forțele ruse au avansat în pădurile de la vest de Kreminna.

UPDATE 02.27 Forțele obișnuite ale Rusiei au înlocuit în mare măsură forțele Grupului Wagner din Bakhmut pe fondul unui ritm ofensiv scăzut din zonă începând cu 3 iunie. Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a susținut pe 2 iunie că 99% dintre unitățile Wagner au părăsit Bakhmut. Ministerul Apărării din Regatul Unit (MoD) a raportat că elementele rărite ale Forțelor Aeropurtate Ruse (VDV), inclusiv cele ale Diviziei 76 VDV, Diviziei 106 VDV și două brigăzi nespecificate s-au desfășurat în zona Bakhmut și își sporesc rolul în zonă.

Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a declarat că forțele ruse au pierdut 100.000 de oameni uciși și răniți în efortul de a cuceri Bakhmutul în decurs de 10 luni. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au desfășurat acțiuni ofensive fără succes la 6 km vest de Bakhmut, lângă Ivanivske. Un blogger rus a susținut că forțele ruse și ucrainene desfășoară angajamente poziționale pe flancurile nordice și sudice ale orașului Bakhmut.

Un blogger a susținut că forțele ucrainene întăresc liniile defensive în această zonă, deoarece forțele ruse urmăresc să-și reia efortul ofensiv pe 5 iunie, data pretinsă de finalizare a retragerii Wagner din Bakhmut.

UPDATE 02.11 Forțele ruse de pe linia orașului Avdiivka-Donețk au continuat să-și concentreze eforturile ofensive asupra Marinka (la periferia de sud-vest a orașului Donețk) pe 3 iunie.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins 14 atacuri terestre rusești în Marinka și lângă Oleksandrivka (imediat la sud de orașul Donețk). Statul Major ucrainean a remarcat că forțele ruse nu au efectuat atacuri la sol în apropiere de Avdiivka. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au câștigat un anumit teritoriu în nord-vestul Marinka și că forțele ruse vor încerca probabil să încercuiască așezarea în iunie.

Un blogger a susținut că forțele ruse au obținut câștiguri limitate la nord de Avdiivka și s-a plâns că forțele ucrainene au constrâns cu succes eforturile ofensive rusești la vest de Avdiivka, lângă Krasnohorivka.

image

UPDATE 01.59 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au continuat atacurile terestre limitate în vestul Oblastului Donețk pe 3 iunie.

Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene încearcă să preia inițiativa în direcția Vuhledar, dar în prezent nu există rapoarte că trupele ucrainene au spart liniile rusești.  Un alt blogger rus a susținut că forțele ucrainene cercetează apărarea rusă pentru viitoare atacuri în apropiere de Pavlivka (2 km sud-vest de Vuhledar) și Mykilske (3 km sud-est de Vuhledar).

Ministerul Rusiei a susținut că forțele ruse au lovit poziții ucrainene în apropiere de Pavlivka, controlată de ruși, ceea ce este în concordanță cu alte pretenții ale Rusiei de activitate în zonă. Niciuna dintre aceste afirmații nu este deosebit de anormală sau neobișnuită, iar ISW nu are o confirmare independentă a niciuna dintre ele.

UPDATE 01.33 Surse ucrainene și ruse au declarat că forțele ucrainene au continuat să vizeze pozițiile Rusiei din spate frontului în sudul Ucrainei pe 3 iunie.

Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că unitățile de aviație ucrainene au lovit zonele de concentrare ruse în raionul Skadovsk, regiunea Herson.

Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au lansat lovituri cu rachete împotriva Berdiansk, regiunea Zaporijia și că apărarea antiaeriană rusă a interceptat șase rachete ucrainene nespecificate. Deputatul din aparatul de ocupație Vladimir Rogov a susținut, de asemenea, că apărarea antiaeriană rusă era activă în apropiere de Melitopol, regiunea Zaporijia, și că locuitorii au auzit mai multe explozii în zonă.

image

UPDATE 01.18 Forțele ruse continuă să extindă fortificațiile din regiunea Herson.

Imaginile geolocalizate publicate pe 3 iunie arată structuri defensive din dinți de dragon nou ridicate la nord-est de Stavky (87 km sud-est de orașul Herson). Fortificațiile sunt situate pe partea de nord a autostrăzii E97, o linie de comunicație cheie (GLOC) care leagă Crimeea ocupată de Skadovsk (60 km sud de orașul Herson) și Oleshky (8 km sud-vest de orașul Herson).

Aceste noi structuri sunt în concordanță cu un model în curs de desfășurare în fortificațiile rusești limitate din sudul Ucrainei, care acordă prioritate apărării principalelor GLOC.

image

UPDATE 01.05 Conducerea militară rusă încearcă să creeze noi formațiuni militare.

Media de stat rusă TASS a început să raporteze la mijlocul lunii mai că autoritățile din Republica Kabardino-Balkaria se oferă să plătească 20.000 de ruble (aproximativ 247 dolari) rezidenților care se alătură noului corp al 40-lea armată. Agenția de presă din regiunea Rostov, DON24 în mod similar, a transmis la 12 mai că guvernatorul regiunii Rostov, Vasily Golubev, a instruit birourile militare de înrolare să plătească bonusuri voluntarilor care se înscriu pentru servicii contractuale cu Batalionul de infanterie motorizată Rostov Sf. Gheorghe din Brigada 144 de infanterie motorizată a Corpului 40 armată al armatei din Districtul militar de sud.

Mass-media rusă a remarcat că acestea sunt primele mențiuni despre Corpul 40 de armată, în presa publică, iar ISW nu a observat mențiuni despre această formație, anterioare lunii mai. ISW a raportat anterior despre formarea ad-hoc a Corpului 3 de Armată bazat pe voluntari, care s-a format în vara anului 2022 și, se pare, avea o forță finală de aproximativ 20.000 de militari.

Nu este clar cum autoritățile militare ruse intenționează să încadreze o formație la nivel de corp de armată, având în vedere problemele generalizate și continue legate de generarea forței de luptă.

UPDATE 00.44 Probabil că partizanii ucraineni au asasinat cel puțin un colaborator rus în regiunea Zaporijia ocupată pe 2 iunie.

Oficialul din aparatul de ocupare a regiunii Zaporijia, Vladimir Rogov, a susținut că actori ucraineni au aruncat în aer mașina omului de afaceri local Serghei Didovodiuk în Myhailivka, folosind un dispozitiv exploziv improvizat transportat în vehicule (VBIED), provocând uciderea lui Didovodyuk și rănirea altor doi. Rogov a susținut că Didovodyuk a fost activ în sfera politică de ocupație și a participat la votul preliminar pentru partidul de guvernământ „Rusia Unită”.

Surse ucrainene au raportat că Didovodyuk este vicepreședintele mișcării de colaboratori „Suntem împreună cu Rusia”, al cărei președinte este Rogov. Surse ucrainene au mai raportat că atacul a ucis-o și pe fiica lui Didovodyuk, Yana Didovodyuk, care făcea parte din aparatul de ocupație din Mykhailivka, îndeplind funcția de șef adjunct al administrației civile-militare.

UPDATE 00.23 Autoritățile ruse au stabilit un sistem pentru a simplifica adopția copiilor ucraineni în familiile ruse și pentru a preveni returnarea copiilor ucraineni în Ucraina. Institutul de investigație independent rus Vajne Istorii a raportat că guvernul rus a înființat o bancă de informații de stat despre orfanii ucraineni și alți copii fără îngrijire părintească și face publicitate profilurilor acestora în rândul familiilor ruse pentru tutelă și adopție.

Vajne Istorii a raportat că sistemul rusesc urmărește să împiedice copiii ucraineni să se întoarcă în Rusia și că, în martie 2023, au rămas 4.400 de orfani ucraineni fără îngrijire sau supraveghere adultă în Rusia. Institutul a constatat că numărul copiilor ucraineni din Rusia a crescut semnificativ în 2022, inclusiv 573 de copii ucraineni în baza de date a regiunii Rostov, 460 în baza de date a regiunii Moscova și 388 în baza de date Nijni Novgorod.

ȘTIRE INIȚIALĂ Rusia a stabilit un guvern de ocupație permanent în regiunea ocupată Lugansk.

Şeful Republicii Populare Lugansk (LNR) Leonid Pasechnik a semnat un decret la 2 iunie prin care se instituie Guvernul LNR, format din 18 miniştri şi condus de un prim-ministru. Pasechnik a anunțat că Serghei Kozlov este președinte al Guvernului LNR și că noul guvern întărește integrarea cu organele de stat ruse.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite