Serviciile de securitate rusești sunt cuprinse de „spionomanie“, pe fondul creșterii cazurilor de trădare

0
Publicat:

Recenta arestare a mai multor oameni de știință de profil a determinat comunitatea științifică să se teamă că este vizată de Kremlin.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Pe măsură ce războiul din Ucraina s-a transformat într-un conflict existențial pentru Kremlin în ultimele 15 luni, căutarea de dușmani interni s-a intensificat, cu o creștere bruscă a cazurilor de trădare, pe care experții le-au asimilat unei „spionomanii".

În timp ce multe dintre cazurile de trădare se concentrează asupra celor care ar fi luptat pentru sau ar fi ajutat Ucraina, altele au scormonit în instituții de stat aparent loiale, cum ar fi centrele de cercetare științifică care au contribuit la cercetarea chiar a armamentului pe care Rusia îl folosește pentru a lovi Ucraina, scrie theguardian.com.

Săptămâna trecută, primul dintre cei trei cercetători în domeniul rachetelor hipersonice arestați sub suspiciunea de trădare a fost judecat într-un caz în care probele și acuzațiile rămân secrete. Toți proveneau de la un singur institut din Novosibirsk, Institutul Khristianovici de Mecanică Teoretică și Aplicată (ITAM).

Anatoly Maslov, un profesor de aerodinamică în vârstă de 76 de ani de la institut, este suspectat că a transmis secrete Chinei, posibil ca urmare a participării sale la conferințe internaționale privind aerodinamica în anii 2010.

Arestarea respectatului om de știință și a doi colegi a dus la o reacție rară în rândul comunității științifice de la institutul său, care a publicat o scrisoare deschisă prin care a cerut eliberarea sa.

"Îi cunoaștem pe fiecare dintre acești oameni de știință ca fiind patrioți și persoane sănătoase, incapabile să facă ceea ce anchetatorii i-au acuzat", a scris un colectiv format din zeci de colegi ai lui Maslov, care a cerut, de asemenea, eliberarea lui Alexander Shiplyuk, directorul ITAM, și a lui Valery Zvegintsev, un cercetător șef.

Potrivit scrisorilor, bărbații ar putea rămâne pentru tot restul vieții în spatele gratiilor, pentru munca lor "de calitate", care includea prezentări la conferințe internaționale, publicații în reviste internaționale și participarea la proiecte internaționale.

Maslov a suferit două atacuri de cord și a petrecut timp în spital de la arestarea sa în iunie anul trecut în Novosibirsk, a relatat Reuters, citând o sursă apropiată omului de știință.

Dar cazurile au pus în pericol întreaga comunitate științifică, a continuat scrisoarea, și au avut un efect de răcire în toate domeniile de cercetare pentru tot ceea ce ar putea fi considerat secret.

"În această situație, nu ne temem doar pentru soarta colegilor noștri", se arată în scrisoare. "Pur și simplu nu înțelegem cum ne mai putem face munca".

Un alt cercetător în domeniul aerodinamicii a declarat că ai săi colegii sunt "furioși" și "speriați" în legătură cu arestările și că există sentimentul că "nimeni din acest domeniu nu este în siguranță".

"Atmosfera este că pot vâna pe oricare dintre noi", a spus persoana respectivă.

Cazul arată apetitul din ce în ce mai mare al serviciilor de securitate pentru cazuri de trădare și spionaj de rang înalt, spun experții, care au primit un semnal că există o "cerere" pentru urmăriri penale similare.

"Niciunul dintre acești oameni de știință nu este spion", a declarat Ivan Pavlov, un avocat rus de renume și expert în cazuri de spionaj și trădare, care trăiește acum în afara Rusiei. "Ei sunt o țintă ușoară pentru chekist", adică serviciile de securitate.

Definiția laxă a spionajului în Rusia facilitează inițierea de procese împotriva lor pentru că au lucrat în proiecte internaționale, chiar și în cele inițiate cu mult înainte de războiul dintre Rusia și Ucraina.

"Serviciile de securitate pot aresta aceste ținte ușoare și pot spune "uite, facem ceva"", a declarat Pavlov. "Toți sunt vechi. Toți sunt sovietici. Toți au avut încredere în acest sistem. Și sunt ca chit pentru investigatori. Și încep cu ușurință să depună mărturie unii împotriva altora".

Este posibil ca numărul de noi cazuri de trădare în fiecare an să fi crescut de până la șase sau șapte ori de la mijlocul anilor 2010, a declarat Pavlov. Potrivit datelor de stat, a spus el, în 2016 au existat aproximativ 16 cazuri. Impresia sa a fost că au fost mai mult de 100 de cazuri numai în ultimul an.

Deși comitetele speciale trebuie să revizuiască orice material pe care oamenii de știință îl publică în reviste internaționale, este puțin probabil ca membrii lor să fie vizați, deoarece anchetatorii caută cazuri mari pentru a impresiona conducerea și a obține promovări.

"Chimiștii nu vor face carieră în aceste cazuri, dar o vor face pentru cazurile de trădare de stat", a spus el. "Există o cerere pentru aceste cazuri. Și vine chiar de la vârful Kremlinului. Și toți cei care îndeplinesc această cerere vor fi recompensați".

"Nu sunt plin de optimism", a spus Pavlov. "Totul se va sfârși prost pentru oamenii de știință. Și pentru știința rusă în general. Toată această spionerie în știință va continua atâta timp cât regimul va rămâne."

În luna octombrie a anului trecut, Valery Mitko, un om de știință rus în vârstă de 81 de ani, arestat pentru înaltă trădare, a murit în timp ce se afla în arest la domiciliu, după ce a suferit mai multe atacuri de cord. Iar în iulie, Dmitri Kolker, 54 de ani, directorul Laboratorului de Optică Cuantică de la Universitatea de Stat din Novosibirsk, reținut într-o anchetă de spionaj, a murit la două zile după ce a fost arestat, în timp ce era tratat într-un spital pentru cancer în stadiul 4.

"Dacă regimul se schimbă, dacă războiul se termină, atunci toate acestea ar putea dispărea", a spus el. "Dar până atunci, vor continua să încarcereze oameni de știință vechi. Și să ucidă apoi. Au deja câțiva pe conștiință".

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite