La un an de atrocitățile invaziei ruse la Bucea, Zelenski salută rezistenţa ucraineană

0
0
Publicat:

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat duminică rezistenţa ucraineană în faţa „celei mai mari forţe împotriva umanităţii a timpurilor noastre", la un an de la descoperirea de trupuri de civili ucişi la Bucea, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Volodimir Zelenski. FOTO Profimedia
Volodimir Zelenski. FOTO Profimedia

Oraşul a devenit un devenit simbol al atrocităţilor comise de ruşi, iar comemorare are loc la o zi după ce Rusia a preluat preşedinţia prin rotaţie a Consiliului de Securitate al ONU.

„Popor ucrainean! Voi aţi oprit cea mai mare forţă împotriva umanităţii a timpurilor noastre. Voi aţi oprit o forţă ce dispreţuieşte şi vrea să distrugă tot ce are importanţă pentru oameni (...). Vom elibera toate teritoriile noastre. Vom rearbora drapelul ucrainean în toate oraşele şi localităţile noastre", a declarat preşedintele Zelenski,  în condiţiile în care Rusia continuă să controleze circa 18% din teritoriul ucrainean.

Atrocitățile de la Bucea au şocat lumea întreagă

În urmă cu exact un an, pe 2 aprilie 2022, jurnalişti au văzut la Bucea cadavrele a circa 20 de oameni îmbrăcaţi în civil, dintre care unul avea mâinile legate la spate, alături de carcase calcinate de vehicule şi case distruse.

Scene masacrului de la Bucea au şocat lumea întreagă, Kievul şi Occidentul denunţând de nenumărate ori execuţii sumare de civili şi crime de război. Bucea a rămas, de atunci, un simbol al „atrocităţilor" imputate trupelor Moscovei în timpul ocupaţiei lor în regiune.

Rusia neagă orice implicare şi evocă o „punere în scenă" de către Ucraina şi aliaţii săi.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite