Josep Borrell: UE se va opune oricărui abuz al Rusiei la preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană „se va opune oricărui abuz" al Rusiei la preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU, aprecizat duminică şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, pe Twitter, informează AFP, citată de Agerpres.

Josep Borrell. FOTO EPA EFE
Josep Borrell. FOTO EPA EFE

Declarația vine în contextul în care Rusia a preluat sâmbătă preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU, pentru toată luna aprilie.

„Instalarea Rusiei la preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU este demnă de o glumă de 1 aprilie . Chiar dacă este membru permanent al Consiliului de Securitate, Rusia nu încetează să încalce însăşi esenţa cadrului juridic al ONU", a spus şeful diplomaţiei europene.

Zelenski îndeamnă la o reformă a instituţiilor mondiale

Moscova a anunţat că delegaţia sa la Consiliului de Securitate al ONU va fi condusă de ministrul afacerilor externe Serghei Lavrov.

„Este dificil să imaginezi ceva care să demonstreze (şi mai mult) falimentul complet al unor astfel de instituţii", a deplâns preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Zelenski a îndemnat la „o reformă a instituţiilor mondiale, inclusiv a Consiliului de Securitate al ONU".

„Un stat terorist trebuie împiedicat să distrugă lumea. Teroriştii trebuie să piardă, trebuie să fie traşi la răspundere pentru teroare şi nu să prezideze", a susţinut Zelenski.

Prima reuniune, luni

Consiliului de Securitate sub preşedinţia rusă ar urma să înceapă cu o primă reuniune, luni dimineaţa, însă vor avea loc doar discuţii obişnuite în spatele uşilor închise asupra agendei de lucru pentru aprilie.

Reuniunea ar trebui să fie urmată, cum se obişnuieşte, de o conferinţă de presă a noului preşedinte al acestei instanţe, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite