„Kievul va fi Stalingradul Rusiei”, afirmă un deputat ucrainean, cu referire la cea mai sângeroasă bătălie dintre sovietici şi nazişti în al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kiev, noaptea Foto Getty Images
Kiev, noaptea Foto Getty Images

Bătălia pentru capitala Ucrainei, Kiev, ar putea fi noul Stalingrad al Rusiei, a declarat un parlamentar ucrainean pentru BBC.

Sviatoslav Iurah, cel mai tânăr parlamentar al Ucrainei şi fost consilier al preşedintelui Zelenski, ajută la apărarea voluntară la Kiev. El a declarat pentru programul Today de la BBC Radio 4 că oraşul s-a confruntat peste noapte cu un „baraj” de rachete şi că există lupte în desfăşurare la periferia oraşului.

Iurah avertizează însă că Rusia ar trebui să se pregătească pentru pierderi grele în cazul în care avansează în interiorul capitalei.

„Este un oraş uriaş, de milioane de oameni şi, dacă ruşii vor încerca să intre, vor avea de susţinut luptă destul de mare - acesta va fi Stalingradul lor dacă vor să facă asta”, spune el, referindu-se la cea mai sângeroasă bătălie a celui de-al Doilea Război Mondial, în care au murit aproximativ 1,1 milioane de soldaţi de sovietici şi 800.000 de militari nazişti germani şi români.

Bătălia din 1942-1943 a fost un punct de cotitură, oprind avansul nazist în Rusia.

„Nimeni nu se va preda – cu siguranţă vă pot garanta asta”, a declarat Sviatoslav Iurah.

Parlamentarul ucrainean spune că a coordonat aducerea de provizii, inclusiv saci de nisip, şi a vorbit cu diferite unităţi ale armatei pentru a conduce lupta viitoare „eficient”.

Kievul rămâne ţinta trupelor ruse, aflate la circa 15 kilometri de centru, potrivit celor mai recente informaţii date publicităţii de ministerul Apărării de la Londra. Ruşii ar fi gata oricând să lanseze un atac asupra capitalei ucrainene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite