Înalt oficial NATO: Putin a făcut planuri de asasinate și sabotaje în Europa. Rusia nu dispune de trupe și muniție pentru o ofensivă majoră în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un înalt oficial NATO a declarat, marți, în cadrul unei ședințe de informare cu jurnaliștii sub rezerva anonimatului, că Putin exercită presiuni puternice în Europa pe mai multe fronturi, inclusiv planuri de asasinate, sabotaje, incendiere, pentru a submina sprijinul public pentru Ucraina.

incendiu germania in apropiere de berlin Foto Twitter

Bazele militare americane din Europa au fost plasate la cel mai înalt nivel de alertă de securitate din ultimul deceniu, după ce SUA au obținut informații privind posibile comploturi de sabotaj legate de Rusia, informează CNN, citând surse anonime.

Oficialii serviciilor de informații occidentale ar fi avertizat cu privire la intensificarea operațiunilor de sabotaj rusești în Europa.

Alerta de securitate sporită a fost raportată pentru prima dată la începutul lunii iulie ca fiind legată de o posibilă amenințare teroristă îndreptată împotriva mai multor baze militare americane din Europa, inclusiv din Germania în care își are sediul Comandamentul european al SUA, dar și din România.

Noile informații obținute de CNN indicau că amenințarea provenea de la persoane sprijinite de Rusia care ar fi plănuit să organizeze atacuri de sabotaj asupra bazelor militare americane, urmând un model al altor incidente de sabotaj din Europa care au fost legate de Rusia.

Procuratura federală din Germania a anunțat în aprilie că doi cetățeni germano-ruși au fost arestați după ce au fost suspectați că plănuiau să comită atacuri cu explozibili și incendieri în țară, inclusiv la baze militare americane.

În ultimele șase luni, autoritățile poloneze au arestat 18 persoane suspectate de desfășurarea de activități ostile sau de sabotaj în colaborare cu Rusia sau Belarus, potrivit Ministerului polonez de Interne.

Alți câțiva suspecți au fost arestați în cursul anului trecut în Germania, Austria, Danemarca, Estonia și alte țări, pentru presupus spionaj în favoarea Rusiei sau alte forme de colaborare cu serviciile secrete ruse.

Rusia nu dispune de trupe și muniție pentru o ofensivă majoră în Ucraina

Rusia nu dispune de munițiile și soldații necesari pentru a lansa o nouă ofensivă majoră în Ucraina, scrie Reuters, citând un înalt oficial NATO care a vorbit sub anonimat.

Oficialul a declarat reporterilor că Rusia a suferit pierderi "foarte mari" în încercarea sa de a obține câștiguri teritoriale limitate.

Noua ofensivă a Rusiei din luna mai în nord-estul regiunii Harkov s-a oprit efectiv, dar trupele Moscovei își mențin presiunea în regiunea Donețk, încercând să cucerească un oraș-cheie, Ceasiv Iar.

„Ceea ce trebuie să facă este să ordone unităților fără personal și fără experiență să se deplaseze în zone pentru a atinge obiective nerealiste“, a spus oficialul.

Dar Rusia recrutează aproximativ 30.000 de soldați pe lună, ceea ce îi permite să suporte pierderi mari pe câmpul de luptă în războiul său din Ucraina.

Pentru a susține operațiuni ofensive reale, credem că Rusia ar trebui să asigure aprovizionarea cu muniție semnificativă din partea țărilor, dincolo de ceea ce primește deja din Iran și Coreea de Nord“, a precizat sursa, adăugând că ar fi necesar și un nou val de mobilizare.

Moscova a aprofundat cooperarea militară cu Teheranul și Phenianul în timpul războiului la scară largă.

În timp ce Iranul a furnizat Rusiei drone Shahed folosite pentru a ataca orașele și infrastructura ucrainene, Coreea de Nord ar fi furnizat Rusiei rachete balistice și milioane de proiectile de artilerie și chiar a trimis instructori militari în țară.

Potrivit sursei, apărarea ucraineană s-a îmbunătățit semnificativ, deși a suferit, de asemenea, pierderi grele. Va dura ceva timp până când Kievul va acumula suficiente resurse pentru a-și lansa propria contraofensivă, a menționat oficialul.

Armata Kievului s-a aflat într-o poziție dificilă la începutul acestui an din cauza întârzierilor în asistența americană. Președintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că, deși Congresul american a aprobat în cele din urmă pachetul de ajutor în valoare de 61 de miliarde de dolari, echipamentele militare ajung în Ucraina doar încet.

Șeful statului a declarat că, în acest moment, nu este oportun să se vorbească despre o contraofensivă ucraineană, deoarece Kievul trebuie să se concentreze pe protejarea a ceea ce are. Orice ripostă împotriva forțelor ruse va fi posibilă odată ce vor sosi suficiente arme, a adăugat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite