Europa, în alertă maximă după un șir de presupuse incendieri și acte de sabotaj legate de Moscova în capitalele europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciile de securitate din Europa sunt în alertă în privința unei noi potențiale arme a războiului dus de Rusia, și anume incendierea și sabotajul, pe fondul unui șir de incendii misterioase și atacuri asupra infrastructurii din țările baltice, Germania și Marea Britanie, relatează The Guardian.

Rusia e suspectată de acte de sabotaj în Europa FOTO SHUTTERSTOCK
Rusia e suspectată de acte de sabotaj în Europa FOTO SHUTTERSTOCK

Când a izbucnit un incendiu la un Ikea din Vilnius, în Lituania, în această lună, nimeni nu a făcut prea multe mențiuni până când premierul polonez Donald Tusk a sugerat că acesta ar fi putut fi opera unui sabotor străin.

Anchetatorii bănuiesc deja o potențială implicare a Rusiei într-un atac prin incendiere în estul Londrei, în izbucnirea unui incendiu în urma căruia a fost distrus cel mai mare mall din Polonia, respectiv o tentativă de sabotaj în Bavaria (Germania), precum și pictarea de graffiti antisemite la Paris .

Deși nu există nicio dovadă că aceste incidente, care au avut loc pe întregul continent, ar fi coordonate, serviciile de securitate suspectează că ar putea face parte dintr-o încercare sistemică a Moscovei de a destabiliza Occidentul, după ce acesta a acordat sprijin Ucrainei.

Ei subliniază că, după Războiul Rece, operațiunile serviciilor de informații peste hotare au presupus trimiterea de spioni și agenții lor de legătură, însă în prezent, în epoca rețelelor sociale, pot fi angajați în schimb vandali, care acționează fără a putea fi conectați cu alți atacatori. Acești sabotori sunt plătiți cu câteva sute de euro sau în criptomonede.

Posibilitatea ca aceste atacuri hibride să fi fost opera Rusiei a fost pusă în discuție la un summit al miniștrilor de externe și ai apărării de la Bruxelles, săptămâna aceasta, prilej cu care oficiali de securitate olandezi, estonieni și lituanieni au avertizat cu privire la vulnerabilitățile țării lor în fața acestor presupuse acte de sabotaj.

Un ministru care a cerut anonimatul a admis că în țara sa există îngrijorări profunde cu privire la posibile „sabotaje, sabotaje fizic, organizate, finanțate și realizate de împuterniciți ai Rusiei”.

Săptămâna trecută, Tusk a dezvăluit că autoritățile poloneze au arestat nouă persoane în legătură cu acte de sabotaj comise la ordinul serviciilor ruse.

El a spus că acestea ar fi constat în „bătăi, incendiere și tentativă de incendiere”, iar anchetatorii investighează dacă Rusia a fost implicată în incendiul dintr-un centru comercial din Varșovia, o afirmație pe care ambasada Rusiei a catalogat-o drept o teorie a conspirației.

Totodată, un purtător de cuvânt al Ikea a spus că investigațiile continuă cu privire la sursa incendiului din Lituania. Premierul polonez  a menționat acest incendiu precum și tentativă de incendiere asupra unei fabrici de vopsea din Polonia în cadrul avertismentului său cu privire la un potențial amestec din partea unei alte țări.

În aprilie, un britanic a fost acuzat că a orchestrat un atac prin incendiere asupra a două unități legate de un om de afaceri ucrainean dintr-o zonă industrială din Leyton, estul Londrei, după ce ar fi fost recrutat de informațiile ruse. Serviciul Procuraturii Coroanei a susținut că s-a „angajat într-o act vizând întreprinderile care erau legate de Ucraina în beneficiul statului rus”.

Avertisment al miniștrilor apărării

Marți, ministrul eston al apărării, Hanno Pevkur, aflat la Bruxelles pentru un summit al UE pe apărare, a punctat că Estonia a fost deja victima sabotajului rus.

„Au efectuat operațiuni similare în Estonia. Au angajat 10 persoane pentru a ataca mașina ministrului de interne și mașina unui jurnalist. Acesta este comportamentul normal al Rusiei. Ne pare rău să o spunem, dar trebuie să înțelegem că Rusia este din ce în ce mai agresivă față de țările europene și, de asemenea, față de țările NATO”, a spus el.

Ministrul făcea referire la incidentele din februarie în urma cărora au fost sparte geamurile mașinii ministrului de interne, Lauri Läänemets, respectiv a unui jurnalist.

Şase persoane au fost arestate la scurt timp, inclusiv cetăţeni ruşi şi cetăţeni ruso-estoni, a spus procurorul.

În Germania, există, de asemenea, suspiciuni de atacuri comandate de servicii străine de informații în plus față de un val de atacuri cibernetice comise în 2023 de către un grup de hackeri legat de informațiile ruse.

Luna trecută, doi cetățeni germano-ruși au fost arestați sub suspiciunea că pregăteau acte sabotaj, inclusiv asupra unei baze militare din Bavaria. Principalul suspect a fost acuzat că a pus la cale o explozie, precum și incendiere și păstrarea contactului cu serviciile secrete ruse.

Anchetatorii francezi analizează dacă graffiti-urile pictate pe memorialul Holocaustului din Paris săptămâna trecută au fost comandate de serviciile de securitate ruse.

Acesta amintește de un atac de anul trecut, când Steaua lui David a fost vopsită pe clădiri din Paris și din împrejurimile lui, amintind de măsurile din epoca nazistă de a marca casele evreilor. Autoritățile au spus ulterior că au crezut că atacul ar fi făcut la „cererea” unei persoane din străinătate.

Atacurile, se tem oficialii europeni, vin în completarea unei campanii de dezinformare dusă de Moscova care deja a proliferat.

Miercuri, mai multe școli din jurul Atenei au fost evacuate după o farsă legată de o bombă. Poliția a urmărit un server rusesc și a spus că înșelătoria a avut drept scop „perturbarea ordinii publice”.

Țările UE urmăresc cu atenție aceste evenimente. Centrul național de gestionare a crizelor (NKVC) din Lituania a avertizat întreprinderile, inclusiv centrele comerciale și organizațiile care sprijină Ucraina, să-și sporească vigilența.

Vilmantas Vitkauskas, șeful NKVC, declara reporterilor în urmă cu două săptămâni: „Nivelul de amenințare este destul de ridicat. Îndemnăm publicul să rămână vigilent.”

Luni, coordonatorul național olandez pentru securitate și combatere a terorismului a avertizat asupra riscului de operațiuni subversive în Olanda, inclusiv „spionaj și prepoziționare pentru sabotarea infrastructurii vitale”.

Marți, la Bruxelles, ministrul olandez al apărării Kajsa Ollongren a subliniat că Rusia „încearcă să intimideze” țările NATO , făcând statele membre ale UE vulnerabile.

„Da, suntem vulnerabili. Cred că toți suntem. Avem o infrastructură vitală. Avem infrastructură pe fundul mării, avem surse de energie electrică, aprovizionare cu apă, suntem vulnerabili la atacuri cibernetice. Vedem acum în mai multe țări europene că Rusia încearcă să ne destabilizeze și, de asemenea, să ne intimideze.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a arătat, de asemenea, cu degetul spre Moscova. „Am văzut mai multe arestări în țările din alianță și în diferite țări aliate NATO ale unor persoane acuzate de incendiere sau sabotaj. Acestea sunt, desigur, fac obiectul unor procese pe rol”, a spus el.

„Dar ceea ce pot spune este că am observat o activitate sporită ale serviciilor de informații rusești în întreaga alianță. Prin urmare, ne-am sporit vigilența”, a conchis Stoltenberg.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite