Grecii continuă „războiul” cu afaceriștii care amplasează ilegal șezlonguri și umbrele pe plajă

0
Publicat:

Locuitorii insulelor grecești s-au săturat până peste cap de șezlongurile și umbrelele care ocupă plajele. Astfel, localnicii insulei Paros au inițiat o mișcare de „revendicare a plajelor”, relatează AFP.

Minimum 50% din fiecare plajă trebuie să rămână liberă. Foto: Shutterstock (Arhivă)
Minimum 50% din fiecare plajă trebuie să rămână liberă. Foto: Shutterstock (Arhivă)

Localnicii de pe insula Paros  au publicat pe rețelele de socializare fotografii și videoclipuri cu nisipuri acoperite cu șezlonguri „ridicol de scumpe" și solicitând autorităților să oprească această practică. 

Mișcarea s-a răspândit pe alte insule, plaje de pe continent și pe internet, unde hashtag-urile „kinima petsetas" („mișcarea prosoapelor de plajă") și „plaje libere" se află în topul tendințelor. 

Vrem ca spațiile publice, precum litoralul, să fie neîngrădite, accesibile, gratuite și curate. Nimic mai puțin", a transmis grupul „Cetățeni activi" pe Twitter, care și-a schimbat numele în „X". 

Mișcarea de protest a căpătat o asemenea amploare încât guvernul și autoritățile locale se simt obligate să intervină. Conform legislației grecești, minimum 50% din fiecare plajă trebuie să rămână liberă pentru a permite accesul oamenilor la mare. 

Primarul insulei grecești Paros, Markos Koveos, a declarat că operatorii care amplasează șezlonguri încalcă regulilede zeci de ani".  

Dar acum, datorită acestei mișcări cetățenești, există mai multe controale", a declarat el pentru sursa citată prin telefon. 

Chiar și Curtea Supremă a intervenit. 

La începutul acestei luni, procurorul Georgia Adilini a solicitat magistraților de pe mica insulă Syros, capitala administrativă a Insulelor Ciclade, să intervină. Procurorul a precizat că toată lumea trebuie să aibă „acces la spațiile publice", precum litoralul, un drept stipulat în Constituția Greciei. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite