Cum faci cel mai bun galaktoboureko, plăcinta grecească cu griş, însiropată

0
Publicat:

Grecia este destinaţia preferată de vacanță a multor români, dar ne putem bucura de aromele unice ale preparatelor grecești şi acasă. Iată un desert tradiţional delicios.

Galaktoboureko, o delicioasă plăcintă cu cremă de griș FOTO Shutterstock
Galaktoboureko, o delicioasă plăcintă cu cremă de griș FOTO Shutterstock

Galaktoboureko este un desert popular în bucătăria grecească și poate fi întâlnit în diverse variante și în alte țări din zona Mediteranei. Numele este format din două cuvinte grecești: galaktos înseamnă lapte (deoarece prăjitura are o cremă pe bază de lapte), iar boureko este o plăcintă făcută din foi subțiri.

Acest desert este o plăcintă cu foi și o umplutură densă și dulce, însiropată după coacere cu un sirop aromat, care îi dă și o textură umedă.

Galaktoboureko este unul dintre cele mai populare deserturi grecești, alături de portokalopita și de bougatsa.

Iată rețeta pentru plăcinta cu griș galaktoboureko

Ingrediente

  • 12 foi subțiri de plăcintă
  • 100 g unt topit și răcit

Pentru umplutură:

  • 120 g griș
  • 120 g zahăr tos 
  • O linguriță extract de vanilie
  • 1 l lapte integral
  • 4 ouă

Pentru sirop:

  • 200 ml apă
  • 250 g zahăr tos
  • 1 lingură miere, opțional 
  • coaja de la o lămâie netratată
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 1 baton scorțișoară, opțional

Pentru sirop, pui toate ingredientele într-un vas și lași să fiarbă până ce zahărul s-a dizolvat. Adaugi, dacă dorești, și o lingură de miere, amesteci și dai deoparte la răcorit.

Pentru umplutură, torni într-o cratiță laptele și zahărul, apoi pui pe aragaz, la foc mediu. Când amestecul ajunge în punctul de fierbere, adaugi grișul în ploaie amestecând constant, ca să nu se formeze cocoloașe. Pui vanilia, reduci focul la mediu și amesteci cu un tel până ce compoziția devine cremoasă. Stingi aragazul și acoperi cu un capac, apoi lași compoziția la răcorit. Când e rece, încorporezi ouăle, unul câte unul.

Ungi o tavă cu unt topit și răcit o tavă dreptunghiulară (35x20 cm). Așezi la bază șase foi de plăcintă, unse între ele cu unt, torni umplutura și nivelezi. Așezi restul de foi de plăcintă, unse între ele cu unt. Tai cu un cuțit subțire și bine ascuțit pătrate cu latura de 7-8 cm.

Dai tava la cuptorul preîncălzit la 170 °C, aproximativ o oră, până ce plăcinta are o crustă rumenă. Imediat ce o scoți din cuptor, cât este fierbinte, torni siropul rece. O lași la răcit, apoi o ții la frigider câteva ore înainte de servire.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite