Finlanda își închide frontierele pentru autoturisme înmatriculate în Rusia. Cine va face excepție

0
Publicat:

Finlanda a anunțat că își va închide frontierele pentru autoturismele înmatriculate în Rusia. Măsura reprezintă răspuns la directivele emise de Comisia Europeană săptămâna trecută, într-un efort de a consolida sancțiunile împotriva Rusiei, în contextul conflictului din Ucraina.

Autoturismele cu număr de Rusia, interzise în Finlanda FOTO EPA EFE
Autoturismele cu număr de Rusia, interzise în Finlanda FOTO EPA EFE

Finlanda se alătură, începând de sâmbătă, altor trei state baltice: Lituania, Letonia și Estonia, care au implementat deja măsura, la mijlocul acestei săptămâni.

Interdicția se aplică tuturor autoturismelor, autorulotelor și vehiculelor cu o capacitate de transport de până la zece persoane, care au numere de înmatriculare rusești.

Care vor fi excepțiile

Cu toate acestea, excepții sunt făcute pentru autoturismele care aparțin cetățenilor din statele membre ale Uniunii Europene cu reședință permanentă în Rusia și pentru familiile acestora, în cazul vehiculelor diplomatice și a celor care trec frontiera în scopuri umanitare.

Ministrul finlandez de externe, Elina Valtonen, a subliniat faptul că aproximativ 5.000 de autoturisme traversează săptămânal frontiera dintre Finlanda și Rusia, în ciuda restricțiilor impuse de autoritățile de la Helsinki.

Aproximativ trei sferturi dintre aceste traversări sunt efectuate de persoane cu dublă cetățenie, care au permis de reședință în Finlanda sau au legături de familie în țara nordică.

Scopul noii măsuri

Decizia vine în urma noilor dispoziții publicate de Comisia Europeană, pe 8 septembrie, care au ca scop consolidarea sancțiunilor împotriva Rusiei, drept răspuns la evoluțiile războiului din Ucraina. Printre aceste măsuri se numără interzicerea intrării în Uniunea Europeană a autoturismelor înmatriculate în Rusia și introducerea unor restricții pentru cetățenii ruși, care nu vor putea să aducă în UE bunuri personale precum PC-uri sau smartphone-uri, considerate importuri ilegale și susceptibile de confiscare.

Finlanda, țara membră a UE cu cea mai lungă frontieră cu Rusia, care se întinde pe o distanță de 1.340 de kilometri, a luat această măsură în conformitate cu directivele Uniunii Europene.

Autoritățile finlandeze au anunțat, de asemenea, că persoanele care dețin în Finlanda vehicule înmatriculate în Rusia au la dispoziție un termen de șase luni pentru a le scoate din țară.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite