G7 anunță interdicția importurilor de diamante rusești. Ce se întâmplă cu diamantele de origine mixtă

0
Publicat:

Grupul statelor puternic industrializate, cunoscut sub numele de G7, se pregătește să impună o nouă interdicție asupra importurilor de diamante rusești, în următoarele săptămâni, potrivit unui oficial belgian, citat de Bloomberg.

G7 intezice importul de diamante rusești FOTO Unsplash
G7 intezice importul de diamante rusești FOTO Unsplash

Tentativele anterioare de a sancționa diamantele rusești în Europa s-au confruntat cu rezistența principalelor țări importatoare, precum Belgia, care susțineau că o simplă interdicție ar determina reorientarea comerțului de diamante către alte destinații.

Interdicție directă și indirectă

Noua măsură va consta într-o interdicție directă asupra achizițiilor de diamante rusești, care va deveni efectivă începând cu data de 1 ianuarie 2024, precum și o interdicție indirectă, care va fi implementată treptat, a adăugat oficialul.

Elementul indirect al interdicției are scopul de a limita această reorientare prin urmărirea diamantelor rusești dincolo de granițele europene. Deși Belgia nu este membră a G7, aceasta și-a exprimat sprijinul pentru un embargou, sub condiția găsirii unui mecanism eficient.

La începutul lanțului de aprovizionare, originea diamantelor este clară, iar un certificat este eliberat conform procesului cunoscut sub numele de Proces Kimberley, care vizează stoparea vânzării diamantelor sângeroase, care finanțează conflictele armate. Cu toate acestea, ulterior, diamantele devin greu de urmărit.

Oficialul citat de Bloomberg a precizat că țările G7 mai au de finalizat detaliile tehnice ale embargoului, după care Uniunea Europeană va dezvolta propriul său sistem de sancțiuni. Planul este de a interzice achizițiile de diamante brute sau lustruite, fie direct de la gigantul rus Alrosa, care produce aproximativ 30% dintre diamantele lumii, fie de la re-vânzătorii din India sau Emiratele Arabe Unite.

Rusia și Botswana, cele mai mari surse globale de diamante

Rusia concurează cu Botswana pentru titlul de cea mai importantă sursă mondială de diamante. De la debutul invaziei rusești din Ucraina, mulți retaileri occidentali de bijuterii au evitat diamantele rusești, în special după ce autoritățile americane au sancționat grupul rus Alrosa.

Cu toate acestea, sancțiunile nu au stopat complet fluxul de diamante din Rusia, deși volumele de diamante rusești importate în UE au scăzut cu aproximativ 95%, în comparație cu perioada premergătoare războiului, a menționat oficialul belgian.

Un număr limitat de cumpărători din India și Belgia continuă să achiziționeze volume mari de diamante la prețuri competitive, iar alții stau în expectativă. În plus, diamantele rusești sunt redirecționate către centre din Emiratele Arabe Unite, Belarus și Armenia.

Chiar și după ce SUA au impus sancțiuni pentru diamantele care provin direct din Rusia, diamantele brute, tăiate și lustruite care sunt procesate în India sau Belgia au rămas, până acum, legale.

Diamantele de origine mixtă, interzise pe piața G7

Complexitatea industriei diamantelor face dificilă urmărirea lor. Adesea, pachetele de pietre prețioase se amestecă la casele de schimb, iar certificatul original este înlocuit cu documentație mixtă, ceea ce face aproape imposibilă urmărirea locului în care diamantele rusești sunt ulterior vândute.

Noul sistem va combina verificările fizice, prin deschiderea coletelor și verificarea greutății și valorii cu date obligatorii privind trasabilitatea pentru cei care produc și tranzacționează diamantele, a explicat oficialul belgian.

De exemplu, o firmă din India care se ocupă de lustruirea diamantelor va trebui să facă o distincție clară între diamantele produse în Rusia și cele din alte părți în timpul procesului de lustruire. Conform planului, diamantele de origine mixtă nu vor mai avea acces pe piața G7.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite