Putin apără cooperarea cu Coreea de Nord la întâlnirea cu Lukașenko la Soci. Propunerea liderului din Belarus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Vladimir Putin a apărat cooperarea Rusiei cu Coreea de Nord, insistând că acest lucru nu reprezintă o ameninţare pentru nimeni, la întâlnirea cu liderul belarus Aleksandr Lukaşenko vineri în staţiunea Soci de la Marea Neagră, relatează DPA.

Putin s-a întălnit cu Lukașenko la Soci FOTO EPA-EFE
Putin s-a întălnit cu Lukașenko la Soci FOTO EPA-EFE

Aliatul Moscovei a sugerat că Minskul ar putea să se alăture eforturilor acesteia de a revigora o veche alianță cu Coreea de Nord după summitul din această săptămână cu Kim Jong-un.

Alexander Lukașenko, președintele belarus, a făcut această propunere la întâlnirea cu Putin în stațiunea Soci de la Marea Neagră, prilej cu care liderul rus a declarat că îl va informa despre discuțiile cu Kim de miercuri de la portul Vostocini din extremul est al Rusiei, a relatat Reuters.

"Aș dori să vă informez despre discuția despre situația din regiune, care a fost una destul de importantă, și, de asemenea, să abordez cea mai acută problemă, situația din Ucraina", a declarat Putin la începutul întrevederii.

Lukașenko a răspuns spunând că "am putea să ne gândim la o cooperare tripartită", adăugând că „cred că s-ar putea găsi un pic de muncă pentru Belarus și acolo".

Coreea de Nord şi Rusia sunt vecine, iar situaţia în peninsula divizată este specială, a spus Putin, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

El a adăugat că Moscova nu a încălcat nicio sancţiune internaţională impusă Coreei de Nord, care se află sub embargoul ONU pentru programele sale de arme nucleare şi rachete balistice.

Miercuri, Putin şi liderul nord-coreean Kim Jong Un au căzut de acord asupra unei cooperări mai strânse, pe fondul temerilor Occidentului că Coreea de Nord ar putea furniza Rusiei muniţie pentru a fi folosită în războiul ei împotriva Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a negat că s-ar fi ajuns la o înţelegere militară între cei doi lideri.

Kim Jong-un a vizitat uzine de aviație din Rusia

Continuând vizita în estul Rusiei, Kim Jong Un a inspectat cel mai recent avion de luptă rusesc Suhoi Su-57 la Komsomolsk pe Amur. Potrivit informaţiilor publicate de ministrul rus al industriei Denis Manturov, Moscova îşi propune să coopereze cu Phenianul în producţia de aeronave.

Lui Kim i s-au arătat facilităţi de producţie pentru Su-35 şi Su-57, devenind doar al doilea vizitator străin care inspectează cabina de pilotaj a aparatului Su-57 după preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Potrivit informaţiilor mass-media, bombardierul invizibil este în producţie în Rusia din 2019. India s-a retras din producţia comună în 2018.

După ce asistat la un zbor demonstrativ al unui Su-35, trenul blindat al lui Kim a părăsit oraşul îndreptându-se spre Vladivostok, potrivit presei ruse.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite