Cutremur în Turcia și Siria: Numărul victimelor a depășit 21.000
0Peste 21.000 de persoane au murit în urma cutremurelor de luni din Turcia și Siria, deși ONU avertizează că amploarea totală a dezastrului este încă neclară. Salvatorii încă mai caută supraviețuitori printre dărâmături, dar speranțele se risipesc la mai bine de patru zile de la primul cutremur.
Zeci de mii de oameni au petrecut o a patra noapte geroasă în adăposturi improvizate, după ce și-au pierdut casele. Președintele Turciei a numit cutremurul „dezastrul secolului".
Un efort internațional major de ajutorare se intensifică. Joi, Banca Mondială a promis un ajutor de 1,78 miliarde de dolari pentru Turcia, inclusiv finanțare imediată pentru reconstrucția infrastructurii de bază și pentru sprijinirea celor afectați de cutremure.
O altă donație a venit din partea SUA, care a promis un pachet de 85 de milioane de dolari pentru ambele țări.
Între timp, eforturile celor peste 100.000 de salvatori de la fața locului sunt îngreunate de obstacole logistice, inclusiv lipsa de vehicule și drumuri devastate.
Șeful ONU, Antonio Guterres, a avertizat că întreaga amploare a catastrofei încă „se desfășoară sub ochii noștri", în special în Siria, unde un război civil de lungă durată a devastat țara.
Joi, primul ajutor umanitar al ONU a trecut granița în nord-vestul Siriei prin punctul de trecere Bab al-Hawa din Idlib.
Acest punct de trecere este singura modalitate prin care ajutoarele ONU pot ajunge în regiune fără a trece prin zone controlate de forțele guvernamentale siriene.
Guterres a promis că mai multe ajutoare sunt pe drum și a îndemnat Consiliul de Securitate al ONU să permită ca ajutoarele să fie livrate prin mai multe puncte de trecere a frontierei.
„Acesta este momentul unității, nu este un moment de politizare sau de divizare, dar este evident că avem nevoie de sprijin masiv", a spus el.
Avertismente privind un al doilea dezastru
Oficialii au declarat vineri că 18.342 de persoane au murit în Turcia, depășind cele peste 17.000 de persoane ucise atunci când un cutremur similar a lovit nord-vestul Turciei în 1999.
O actualizare anterioară din Siria a estimat bilanțul din această țară la 3.377 de persoane.
Cutremurul se numără printre cele mai mortale dezastre naturale ale secolului — depășind altele precum cutremurul și tsunamiul din 2011 din Japonia.
Resat Gozlu, un supraviețuitor din sud-estul Turciei, care locuiește acum pe podeaua unui complex sportiv împreună cu familia sa, a declarat că echipele de salvare au ajuns abia la trei zile după cutremur. El a spus că mulți au rămas blocați sub dărâmături, iar alții au murit de hipotermie.
„Dacă acest lucru continuă, ar putea exista probleme grave de sănătate și boli grave", a declarat el pentru BBC.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat anterior că un al doilea dezastru umanitar se va produce dacă supraviețuitorii nu vor avea acces la adăposturi, alimente, apă și medicamente „foarte repede".
Directorul regional al OMS pentru Europa, Dr. Hans Kluge, a declarat pentru BBC că personalul organizației din Gaziantep, în Turcia, doarme în mașini, deoarece „încă mai sunt sute și sute de replici" ale cutremurului.
Dr. Kluge a declarat că, comunitățile din Siria depind de rezervoarele de apă, care au fost primele care au căzut. El a spus că rezervoarele trebuie să fie înlocuite, altfel țara se va confrunta cu epidemii de holeră — despre care a spus că era o problemă înainte de cutremur.