Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger numeşte România o ţară neguvernabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger
Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger

În timpul unui discurs rostit cu ocazia unei întâlniri a Camerei de Comerţ şi Industrie Germania-Belgia-Luxemburg, comisarul european, Günther Oettinger, a declarat că Uniunea este în pragul eşecului, iar una dintre principalele sale îngrijorări este România, pe care a numit-o „o ţară aproape neguvernabilă”.

„Mă îngrijorează ţări care, fundamental privind, sunt pur şi simplu aproape neguvernabile: Bulgaria, România, Italia", a declarat comisarul european pentru Energie, relatează cotidianul german Bild, citând din discursul susţinut de politicianul german creştin-democrat cu ocazia unei întâlniri a Camerei de Comerţ şi Industrie Germania-Belgia-Luxemburg.

Comisarul este de părere că Uniunea Europeană, despre care prea multă lume crede că e în regulă, este caz clar de instituţie ce trebuie radical restructurată, notează „Deutsche Welle”. Oettinger, în încercarea de a trage un semnal de alarmă, a spus că nici măcar la Bruxelles „adevărata dimensiune a problemelor nu a fost identificată”.

În loc să se preocupe de propria-i criză, Uniunea s-a comportat ca o asociaţie de binefacere pentru restul lumii, a punctat Oettinger.

De tirul criticilor nu au scăpat nici Franţa, considerată o ţară „zero pregătită” pentru reformele pe care trebuie să le întreprindă, nici Marea Britanie, unde manifestările eurosceptice prind tot mai multă amploare. Despre Germania, Oettinger a spus că e o ţară care şi-a atins apogeul şi nu mai are putere de creştere. Oettinger, membru al partidului de guvernământ din Germania condus de Angela Merkel, consideră că banii ţării nu s-au dus în direcţii importante: creşterea copiilor, cota de femei în administraţia afacerilor şi  nivelul salariului minim.

Oettinger, mai scrie cotidianul german „Bild”, a avut câteva comentarii de făcut şi pe subiectul gazelor de şist: în vreme ce în Germania se cere în instanţă interzicerea exploatării acestora (aşa numitul "fracking"), Berlinul importă combustibilii Moscovei fără să îşi pună vreo problemă referitoare la protecţia mediului în Rusia. „Asta numesc eu ipocrizie”, a precizat comisarul european.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, se declară "profund surprins" de remarcile făcute de către comisarul UE al Energiei, germanul Günther Oettinger, cu privire la România, oficialul român adăugând: "Aşteptăm explicaţii oficiale, publice, convingătoare, înainte de a face orice alte comentarii".

"Cu privire la declaraţiile Comisarului european Günther Oettinger din care a rezultat că România ar fi «aproape neguvernabilă», ministrul afacerilor externe declară: «Sunt profund surprins de remarcile făcute cu privire la România. Aşteptăm explicaţii oficiale, publice, convingătoare, înainte de a face orice alte comentarii»", se arată într-un comunicat al MAE

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite