Parisul va avea prima primăriţă din istoria oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anne Hidalgo, socialista în competiţia pentru primăria Parisului FOTO Reuters
Anne Hidalgo, socialista în competiţia pentru primăria Parisului FOTO Reuters

Parisul va avea prima primăriţă din istoria de 2.000 de ani a capitalei Hexagonului, scrie „The Huffington Post” înainte ca parizienii să meargă la vot vineri să-şi aleagă edilul.

Vineri, 31 mai, locuitorii Parisului vor alege succesorul socialistului Bertrand Delanoë, al cărui mandat se încheie anul următor. Presa de peste Ocean spune că singurii candidaţi cu reale şanse pentru postul de primar al Parisului sunt Anne Hidalgo, moştenitoarea desemnată a actualului edil, şi Nathalie Kosciusko-Morize, care este creditată cu cele mai multe şanse de câştig. În competiţie mai sunt înscrise două femei care provin din partide mai mici.

„Sunt fericită că sunt multe femei în competiţia pentru primărie, e o dovadă că Parisul a evoluat. Cel puţin, nu vom mai auzi acele critici privind competenţa femeilor”, a declarat Hidalgo după o dezbatere.

„E adevărat că nu sunt destul femei în politica franceză. Iar eu sunt şi ingineră, şi sunt prea puţin ingineri în politică”, a declarat Kosciusko-Morize.

Principalele candidate la primăria Parisului au viziuni diferite despre viitorul oraşului, însă ambele doresc să întărească securitatea în oraş şi să crească numărul de turişti. De asemenea, amândouă susţin limitarea vehiculelor care merg pe motorină şi susţin căsătoriile gay.

Kosciusko-Morizet a cerut magazinelor să fie deschise duminica, argumentând că Parisul pierde în weekend turişti în favoarea Londrei. De asemenea, NKM, aşa cum e cunoscută candidata din partea Uniunii pentru o Mişcare Populară, principalul partid de opoziţie, vrea ca autorităţile să fie mai dure cu hoţii de buzunare care terorizează călătorii de la metrou şi turiştii.

Hidalgo, delfina actualului primar socialist, spune că nu vrea ca Parisul să arate „oraşele anglo-saxone unde se lucrează 24 de ore pe zi”, făcând referire la propunerea lui Kosciusko-Morizet privind deschiderea magazinelor duminica.

Associated Press scrie că Anne Hidalgo ar putea profita în cursa electorală de popularitatea actualului edil, dar şi de sistemul de vot indirect al Parisului, prin care este desemnat primar cel care primeşte cele mai multe voturi din partea liderilor de cartiere.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite