Cine sunt bloggerii arestați după ce au difuzat imagini cu apărarea ucraineană în acțiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul de securitate al Ucrainei (SSU) a colectat probe și a obținut expertize care au confirmat activitățile ilegale a patru locuitori ai capitalei ucrainene care au distribuit informații despre activitatea apărării aeriene ucrainene în timpul atacului masiv al Rusiei asupra Kievului din 16 mai.

Rusia a lansat un atac masiv asupra Kievului pe 16 mai FOTO Captură
Rusia a lansat un atac masiv asupra Kievului pe 16 mai FOTO Captură

„În noaptea de 16 mai au făcut fotografii şi au înregistrat imagini neautorizate cu funcţionarea sistemelor de apărare antiaeriană ucrainene şi au publicat aceste materiale pe reţelele de socializare. În acest mod ar fi putut să dezvăluie localizarea şi alte detalii despre funcţionarea apărării noastre antiaeriene”, a explicat la acea vreme SBU într-un comunicat.

O sursă a declarat pentru Ukrainska Pravda că patru bloggeri au fost arestați în temeiul articolului din Codul penal privind „difuzarea neautorizată de informații privind trimiterea sau deplasarea de arme, armament și muniții în Ucraina, sau deplasarea, relocarea sau desfășurarea forțelor armate ale Ucrainei, comise sub incidența legii marțiale sau a stării de urgență".

Unul dintre bloggeri este cântăreața Inna Voronova, soția traficantului de droguri Iurii Cernețkîi, care execută în prezent o pedeapsă cu închisoarea.

Potrivit informațiilor Procuraturii, ceilalți trei suspecți sunt Daria Semencenko, Olha Didoveț și Liudmila Nujna.

Unul dintre ei, o femeie de 32 de ani din Kiev, a postat conținut ilegal pe rețelele sale de socializare și l-a trimis administratorului unui canal popular Telegram. În câteva ore, videoclipul ei a fost distribuit pe platformele media pro-rusești.

Cea de-a doua, o femeie de 36 de ani din Kiev, a postat pe contul său de Instagram un video cu sistemele de apărare antiaeriană în acțiune și cu rezultatul loviturilor asupra țintelor rusești.

Cel de-al treilea suspect a distribuit, de asemenea, o înregistrare video pe rețelele de socializare.

Al patrulea suspect este originar din regiunea Sumîi, dar locuiește în Kiev. Ea a filmat inițial doborârea rachetelor rusești și apoi a trimis fișierele prietenilor săi prin intermediul diferitelor aplicații de mesagerie.

După care a încercat să șteargă mesajele cu conținut ilegal pentru a evita răspunderea penală.

Bloggerii riscă o pedeapsă de până la 8 ani de închisoare.

Ancheta este sunt în curs de desfășurare în ceea ce privește alți doi suspecți care au postat conținut ilegal în aceeași zi.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a reiterat faptul că este interzisă filmarea și postarea de conținut video și foto referitor la activitățile Forțelor de Apărare ucrainene și la consecințele atacurilor rusești.

Inna Voronova a postat pe contul său de Instagram o înregistrare video cu apărarea aeriană ucraineană în acțiune în timpul atacului rusesc asupra Kievului din noaptea de 16 mai. La scurt timp, cântăreața a șters videoclipul și a înregistrat un mesaj de scuze.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite