Rusia lansează „cel mai mare” atac kamikaze cu drone asupra Ucrainei

0
Publicat:

Sirenele de alarmă aeriană au sunat în întreaga Ucraina după ce Rusia a lansat un nou val de atacuri cu drone și rachete.

Soldat ucrainean în Bahmut. FOTO: Profimedia
Soldat ucrainean în Bahmut. FOTO: Profimedia

Explozii au fost auzite peste noapte în capitala Kiev, unde primarul a declarat că cinci persoane au fost rănite în „cel mai mare” atac kamikaze cu drone de până acum, relatează BBC. 

O persoană a fost ucisă în atacul asupra regiunii sudice Odesa. Crucea Roșie din Ucraina a declarat că depozitul său a fost lovit.

Acesta este al patrulea atac în opt zile asupra Kievului și are loc cu doar 24 de ore înainte ca Rusia să sărbătorească Ziua Victoriei.

Sărbătoarea anuală comemorează victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, un conflict cu care Kremlinul a încercat în mod nefondat să facă paralele de când a lansat invazia în Ucraina anul trecut.

După o pauză a atacurilor rusești asupra țintelor civile în ultimele luni, Moscova și-a intensificat raidurile aeriene în ultima săptămână, înainte de o contraofensivă ucraineană așteptată pe scară largă.

Armata ucraineană a declarat că ultimele raiduri rusești - care au durat mai mult de patru ore și au fost lansate la scurt timp după miezul nopții - au văzut cum drone kamikaze Shahed, de fabricație iraniană, au năvălit în toată țara.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că aproape 60 de drone au fost lansate de Rusia, descriind acest atac ca fiind „cel mai mare” atac de acest fel de până acum.

El a adăugat că 36 de drone au fost distruse deasupra Kievului, însă cinci persoane au fost rănite de resturile căzute de la dronele doborâte.

BBC nu a reușit să verifice aceste cifre.

Serviciile de urgență au intervenit după ce resturi de drone au căzut pe o pistă de pe aeroportul internațional Zhuliany - unul dintre cele două aeroporturi comerciale ale orașului - a precizat administrația militară din Kiev.

Și civili au fost răniți după ce resturi de drone au lovit o clădire rezidențială din districtul central Shevchenkivskyi, au adăugat autoritățile 

În altă parte, în orașul Odesa, port la Marea Neagră, un depozit a fost incendiat după ce opt rachete au fost lansate de către bombardierele rusești, au declarat oficialii ucraineni.

Într-o declarație, Crucea Roșie din Ucraina a precizat că depozitul său cu ajutoare umanitare a fost distrus și că toate livrările de ajutoare au trebuit să fie suspendate.

Natalia Humeniuk, un purtător de cuvânt al Comandamentului de Sud al Ucrainei, a declarat ulterior că trupul unui bărbat - un agent de securitate - a fost scos din dărâmături.

Într-o actualizare zilnică, comandamentul armatei ucrainene a declarat că a existat, de asemenea, un val de lovituri cu rachete asupra regiunilor Herson, Harkov și Nikolaiev.

Cel puțin opt persoane - inclusiv un copil - au fost rănite în două sate din sudul regiunii Herson, au declarat oficialii locali.

Pe frontul de est, comandantul ucrainean din orașul Bahmut a declarat că trupele rusești au intensificat bombardamentele, în încercarea de a cuceri orașul până la sărbătorea de marți.

Trupele rusești și luptătorii  grupului Wagner încearcă de luni de zile să captureze orașul Bahmut - în ciuda valorii sale strategice îndoielnice.

La sfârșitul săptămânii, fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, a părut să revină asupra amenințării de a se retrage din oraș, după ce Ministerul Apărării de la Moscova i-a promis noi provizii de muniție.

Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că ziua de 9 mai va fi sărbătorită de acum înainte ca Ziua Europei, în conformitate cu Uniunea Europeană. Măsura - care trebuie aprobată de parlament - este considerată o mustrare la adresa Rusiei.

Zelenski a declarat că a semnat un decret prin care ziua va comemora unitatea europeană și înfrângerea „rusismului” - un termen care este o prescurtare pentru „fascismul rusesc”.

De asemenea, el a declarat că 8 mai va fi de acum încolo, în mod oficial, o zi a comemorării și a victoriei, așa cum este marcată în multe țări din întreaga lume.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite